How to: Facebook-groepen

Hoe werkt Facebook? Er zijn waarschijnlijk miljoenen mensen op de wereld die het antwoord weten. Het netwerk is immers een integraal onderdeel van het leven geworden. Je post iets, vrienden, kennissen of zelfs fans lezen dat – dat is het.

Voor bedrijven was de zaak ook lange tijd duidelijk: u post pagina’s met inhoud op Facebook, deze pagina’s worden vervolgens geliked velen, klaar is het nieuwe, betrouwbare en gratis distributiekanaal.

Dat doet geen pijn meer. Aangezien Facebook in zijn ondoordringbare algoritme het belang van pagina’s enorm heeft verlaagd, is het duidelijk: het organische verkeer van dit kanaal keert massaal terug.

De eenvoudige Facebook-wereld is veel kleiner geworden

Facebook was lange tijd een relatief eenvoudige wereld. Er was een nieuwsfeed en een algoritme dat de tijdlijn sorteerde. Er waren veel contacten en fatsoenlijke inhoud nodig voor een goed functionerende Facebook-aanwezigheid, die heel vaak van een aparte pagina kwam.

Dit model werkt nu alleen voor redacteurs en bedrijven – omdat Facebook enige tijd geleden een ommekeer heeft gemaakt. Een ommekeer die logisch is vanuit het oogpunt van het bedrijf. Facebook wilde dus terug naar zijn roots en minder content sling voor anderen.

tonen

De oplossing was relatief eenvoudig: het algoritme werd gewijzigd zodat inhoud van pagina’s, bedrijven en media veel minder vaak wordt afgespeeld.

Sindsdien is Facebook meer geworden van wat het oorspronkelijk was: een netwerk voor persoonlijke relaties – en alle consultants die al jaren vertelden dat Facebook het medium van de toekomst was, werden plotseling afgezwakt.

Dat neemt niet weg dat het netwerk nog steeds een potentieel gigantische verkeersmachine kan zijn. Niemand komt zo ver als gebruiker en reikt en nadert in de buurt van Facebook. Een volledige verklaring van afstand op Facebook is daarom geen echt alternatief. Maar wat dan? De toekomst is waarschijnlijk:

Vind uw publiek niet ergens in algemene nieuwsstromen – maar waar het echt is!

Klinkt triviaal, maar in werkelijkheid is het erg vermoeiend. Omdat dit publiek eerst moet worden doorzocht. Dit kan kostbaar zijn in geval van twijfel. En onder bepaalde omstandigheden kan dit betekenen dat je vanaf nu op veel kleinere schaal voor je publiek moet spelen.

Mogelijk bent u ook geïnteresseerd in: How to: Dark Social

Wat betekent dat concreet?

De site is dood. Lang leve de groep! In ieder geval voor Facebook kun je dit nieuwe credo gerust zeggen; ook voor andere delen van de sociale mediawereld.

De interesse van mensen voor nuttige, spannende of vermakelijke inhoud is niet plotseling afgenomen. Het is gewoon zo dat groepen de mogelijkheid bieden om samen te komen voor speciale interesses. En die kan daar handelen zonder ondoorgrondelijke algoritmen. Dus stel dat je vooral geïnteresseerd bent in vliegvissen – een groep vliegvissers zou waarschijnlijk de beste plek op Facebook zijn.

Dit geldt ook zonder beperking voor uw inhoud. Ga dus niet de algemene klaagzang aan over de gewijzigde algoritmen, maar zie eerder de kansen die groepen of boodschappers bieden. Alles is mogelijk, er moet maar één ding in gedachten worden gehouden:

Een groep is een micro-gemeenschap!

Dat betekent: u bent niet alleen een afzender, maar altijd een ontvanger. Er is dus veel meer aan communicatie en interactie dan al in het sociale netwerk. Iedereen die gewoon zijn berichten wil afleveren, zal waarschijnlijk niet gelukkig zijn in een Facebook-groep.

Er zijn enkele opties in de groepen die het leven op Facebook aangenamer maken voor contentproviders. Onder andere gaat nu het volgende:

Diepere inzichten: Met “Group Insights” ontvangen de beheerders nieuwe groei- en interactiestatistieken.

Eenvoudigere ledenadministratie: Met gefilterde kenmerken zoals geslacht of locatie kunnen leden in groepen worden geaccepteerd. Onhandige leden ‘kunnen ook sneller en gemakkelijker worden uitgesloten. Bovendien kunnen bijdragen automatisch worden gepubliceerd en kunnen groepen worden genetwerkt.

Je moet echter een beetje zoeken als je alle relevante groepen wilt vinden waar je lid van wordt. En vergeet niet: hoe meer groepen je hebt, hoe groter de inspanning die je moet doen.

Beveelt Jakubetz aan

Kortom, dit is heel eenvoudig: u kunt natuurlijk meer bereiken, u kunt meer gefragmenteerd en gericht communiceren. Maar dit betekent ook veel meer moeite dan het eenmalige plaatsen op uw eigen pagina.

En de toekomst van pagina’s en nieuwsstromen? Je hoeft dit niet te beëindigen, het ene sluit het andere niet uit. Gezien de merkbaar lagere organische waarden is er echter nauwelijks een oplossing voor een grotere betrokkenheid bij groepen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *