Werken wordt flexibeler, planbaarder en onafhankelijk van locatie

Digitalisering in Factory AR en Predictive Maintainance zijn nog maar het begin

Digitalisering stopt niet bij een filiaal of werkgebied: zelfs in de productie zal het dagelijkse werk aanzienlijk veranderen. Dit komt door nieuwe technologieën zoals Augmented Reality (AR) – dat wil zeggen de uitbreiding van de realiteit door het gebruik van zogenaamde wearables zoals dataglazen. Deze oplossingen worden bijvoorbeeld in de logistiek gebruikt om werknemers te helpen onderdelen sneller te sorteren en in te pakken, of in productie, om processen zoals het assembleren van een machine te visualiseren.

Bovendien kunnen experts indien nodig worden geraadpleegd met een gegevensbril en ondersteuning bij moeilijke onderhouds- of reparatietaken. Digitalisering helpt banen te besparen, omdat het gebruik van wearables de productiviteit van werknemers verhoogt en tegelijkertijd leerprocessen en trainingsperioden verkort.

Een ander punt dat het beroepsleven in de productie verandert, is het toenemende netwerk van machines. Onder het kopje “Voorspellend onderhoud” informeren machines over hun huidige toestand en rapporteren ze wanneer een onderdeel overbelast is en op het punt staat te bezwijken.

tonen

Dit maakt onderhoud eenvoudiger voor bedrijven en vermindert uitvaltijden. Werknemers kunnen hun dagelijkse werkzaamheden beter plannen en een actieve aanpak volgen in plaats van alleen maar te reageren op mogelijke fouten. Belangrijk voor de introductie van nieuwe technologieën is de betrokkenheid van alle procesdeelnemers.

Tijdige en uitgebreide informatie en, in voorkomend geval, opleiding van de betrokken mensen voorkomt onzekerheden en angsten en maakt het mogelijk het potentieel van nieuwe technologieën ten volle te benutten. Werkgevers en werknemers moeten zich ervan bewust zijn dat de stap naar de digitale wereld van werk noodzakelijk is om de concurrentie bij te houden.
Alle deelnemers moeten ook een reële kans op loopbaanontwikkeling hebben door heroriëntatie en verdere opleiding.

Digitalisering op kantoor – digitale processen, papierloos werken en flexibiliteit

Digitalisering verandert ook het dagelijkse leven op kantoor, en omvat veel meer dan alleen een thuiskantoor en BYOD (“neem je eigen apparaat mee”). “Papierloos kantoor” is bijvoorbeeld de naam achter veel processen die net volledig effect beginnen te sorteren. ,

Een digitaal personeelsdossier bijvoorbeeld dat de oude papieren versie vervangt en altijd veilig, up-to-date en gemakkelijk te vinden is. De mogelijkheid om rechtsgeldige contracten online te sluiten, valt ook onder dit punt. Een ander voordeel van het papierloze kantoor is de kwestie van duurzaamheid, evenals de kostenreductie door het elimineren van printer-, toner- en papierkosten.

Ook werkgevers moeten zich aanpassen aan de trend van digitalisering. Digitale bedrijfsprocessen, flexibele werktijdmodellen, digitale trainingsmogelijkheden: al deze dingen komen eraan. Vooral jonge werknemers willen meer flexibiliteit in termen van werktijden.

Naast de werkgevers zijn hier ook wetgevers vereist, die de wetten op het gebied van veiligheid en gezondheid op het werk, zoals minimale rustperioden of pauzes, moeten aanpassen aan de realiteit en ze naar de 21e eeuw moeten brengen.

Digitalisering in andere industrieën

Digitalisering verandert ook het dagelijks leven in andere industrieën. In de medische sector komt het tot uiting door middel van digitale medische dossiers, verbeterde diagnostische opties of de mogelijkheid om telegeneeskunde uit te voeren.

Met name telegeneeskunde helpt ziekenhuizen in regio’s met een lage artsendichtheid om voor patiënten te zorgen. Ziekenhuizen hoeven bijvoorbeeld niet langer ’s nachts radiologen in het veld te hebben, maar kunnen na een onderzoek de MRI- of CT-beelden naar een teleradioloog sturen die vervolgens de diagnose stelt en deze digitaal doorgeeft aan de behandelend arts.

Telemedicine zal zich blijven handhaven in de loop van de digitalisering en breedbanduitbreiding en zal toenemen, vooral in landelijke gebieden. Digitale diagnostische apparatuur, zoals een intelligent bed dat de slaapkwaliteit meet en de gegevens naar de arts stuurt, wordt ook steeds vaker gebruikt.

In de verpleegkunde zal digitalisering ook een belangrijke rol spelen. Het is denkbaar dat bewoners van een verpleeghuis armbanden dragen, de hartfuncties en zuurstofsaturatie van het bloed bewaken en de zorgverleners in geval van nood waarschuwen. Ook hier kunnen digitale verpleegbestanden, die voor elke zorgverlener beschikbaar zijn, helpen, bijvoorbeeld bij het verstrekken van medicijnen.

Lead 3 Innovation Management 1200X1200 Vr

Duurzaam en innovatief

Alle bedrijven moeten gelijke tred houden met digitale transformatie. Iedereen wil het. Waarom is het voor velen zo moeilijk? De beproefde wordt opgegeven voor de onzekerheid van het nieuwe. Laat een innovatiecoach in LEAD Bookazine 3/2018 uitleggen waarom innovatief betekent succesvol blijven in de toekomst.

Bestel nu

Maar niet alleen in de medische sector, zal het dagelijkse werk veranderen. De grafische industrie heeft al enorme veranderingen ondergaan als gevolg van digitalisering: Postscript, DTP, CtP, PDF met kleurprofielen en digitaal printen zijn technologieën die hier al geavanceerde digitalisering hebben.

Een reactie van de industrie op digitale ontwikkeling is de opkomst van online printshops. In tegenstelling tot lokale drukkerijen hebben deze zich vanaf het begin op internet gericht en uitsluitend hun bedrijf afgehandeld. Maar ze moeten ook blijven veranderen: snellere productontwikkeling, aanpassingsmogelijkheden, leveringsoptimalisaties – dit zijn allemaal uitdagingen waarmee werkgevers en werknemers worden geconfronteerd.

Drukkerijen zullen zich ontwikkelen tot een “digitalisering” -serviceprovider rond het print- en publicatieproces met een hoog niveau van advies en IT-expertise. Daarbij vertrouwen ze meestal op gestandaardiseerde en geautomatiseerde platforms die klanten gemakkelijk kunnen bedienen en waarmee producten individueel kunnen worden besteld, zelfs in zeer kleine hoeveelheden.

Medewerkers moeten dan steeds meer in klantenservice handelen om individueel advies te garanderen en het orderresultaat te optimaliseren. Dankzij digitalisering ondergaat de industrie een verandering van een pure dienstverlener naar een dienstverlener.

Digitalisering verandert het dagelijks leven op veel gebieden van het werk – alle sociale groepen worden erdoor beïnvloed. Werknemers en werkgevers moeten deze verandering onder ogen zien als ze niet achter willen blijven. Ze moeten echter hand in hand werken, de noodzakelijke stappen samen overwegen en processen optimaliseren.

Over de auteur: Arndt Bessing is al meer dan zes jaar directeur van Cewe-Print.de, de online drukkerij van Cewe. Als zodanig is hij verantwoordelijk voor het bedrijf van het in Oldenburg gevestigde bedrijf en houdt hij zich bezig met hoe het dagelijkse werk eruit zal zien in tijden van Industrie 4.0 en automatisering.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *