Waarom traditionele bedrijven marketingverandering nodig hebben

Omdat klanten digitaal reizen, online productaanbevelingen lezen, online winkelen en via sociale media communiceren met hun favoriete merken, is marketing drastisch veranderd. Meer en meer bedrijven erkennen deze verandering als een kans en begrijpen dat moderne marketing en het juiste gebruik van beschikbare gegevens voordelen biedt voor beide partijen – voor hun klanten en hun eigen succes. Een voorbeeld van hoe digitale marketing gevestigde bedrijven nog succesvoller kan maken, wordt geleverd door een merk dat in de vorige marketingstructuur niet traditioneler kon zijn: Tupperware.

De digitalisering van marketing betekent dat zowel offline als online activiteiten in de communicatie worden opgenomen. We praten dan over omnichannel marketing. De mogelijkheden voor bedrijven en merken om in contact te komen met hun doelgroepen zijn de afgelopen jaren veranderd. Zowel het aantal als de variëteit aan contactpunten zijn toegenomen. Omnichannel marketing is daarom een ​​essentieel onderdeel van een moderne marketingstrategie om klanten individueel, op het juiste moment, op het juiste kanaal en met relevante inhoud aan te spreken.

tonen

Klantrelaties onderhouden voor intelligente digitale marketing

De basis voor een omnichannel-strategie is data en de intelligente analyse. Het voorbeeld van Tupperware laat ook zien dat klantgegevens al lange tijd zijn verzameld, maar vaak op een manier die praktisch onbruikbaar is voor intelligente digitale marketing. Tientallen jaren lang was het distributiemodel van Tupperware net zo ingenieus: offline, directe verkoop, persoonlijk. Mond-tot-mondreclame was het sleutelwoord. Wie ze niet kent, de bekende Tupper-feesten: vrouwen bezoeken thuis, tonen, bevelen en verkopen nieuwe producten voor het huishouden. Een paar drankjes en snacks, je praat – soms over persoonlijke problemen – er zijn bijeenkomsten op ooghoogte, onder vrienden.

De klantrelatie is altijd een focus geweest bij Tupperware. Maar zoals we allemaal weten, willen de beste relaties ook worden gecultiveerd. En dit omvat regelmatig contact, evenals persoonlijk adres, individuele aanbevelingen en gepersonaliseerde attenties bij speciale gelegenheden – bijvoorbeeld voor een verjaardag.

Ondertussen zijn Tupper-feesten cultus, maar ze brengen zeker niet langer state-of-the-art op de markt. Marketing vindt tegenwoordig grotendeels digitaal plaats. En de basis hiervoor zijn gegevens die ergens in digitale vorm moeten worden verzameld. Het beste op een centrale locatie, zodat marketeers toegang hebben tot en ernaar handelen en campagnes plannen. Het doel is dan om deze gegevens te gebruiken om het publiek beter te begrijpen en antwoorden te vinden op vragen als “In welke regio, in welke tijd van het jaar en in welke leeftijdsgroep welke producten het meest populair zijn?”. Met deze inzichten en met behulp van nieuwe technologie kunnen bedrijven hun klanten richten op basis van hun wensen en behoeften.

Misschien ben je hier ook in geïnteresseerd: Conversational Marketing: hoe merken de klantdialoog kunnen verbeteren

Kunstmatige intelligentie ondersteunt marketeers

In een moderne marketingstrategie mag personalisatie niet ontbreken om de communicatie met klanten gerichter en duurzamer te maken. Klassieke one-to-many berichten, in de vorm van uniforme mailings, advertenties of pop-upvensters, maken in toenemende mate plaats voor individuele adressering in mailings en sociale media-campagnes of zelfs individuele website-inhoud. Klanten ontvangen individuele, realtime content op elk kanaal en apparaat dat voldoet aan hun persoonlijke interesses en behoeften.

Kunstmatige intelligentie (AI) helpt tegenwoordig om gegevens efficiënt te gebruiken voor precies dergelijke gepersonaliseerde marketing. Dankzij KI kunnen bedrijven vooraf het gedrag en de acties van hun klanten voorspellen en individueel en in realtime reageren – via verschillende kanalen. Het resultaat: een stringente klantervaring en een individuele klantbenadering met een passende, relevante aankoopprikkel.

Dit kunnen e-mails zijn met gepersonaliseerde productaanbevelingen of pop-ups op de website met individuele kortingscodes. Het is dus mogelijk voor bedrijven om hun klanten door verschillende klantreizen te begeleiden en om precies te begrijpen welke producten door wie bijzonder goed worden ontvangen. In het geval van Tupperware betekent dit bijvoorbeeld dat vrouwelijke consultants in de toekomst van tevoren precies kunnen beoordelen welke producten ze op een feest moeten laten zien: ze weten welke producten de bezoekers aantrekkelijk vinden, omdat ze mogelijk al in de online shop op zoek zijn geïnteresseerd zijn geweest in een bepaalde versdoos of de nieuwe universele snijder is al bekend via e-mail dankzij een productaanbeveling.

Door KI en omnichannel marketing te koppelen, wordt de klant zowel offline in de winkel opgenomen – of in het geval van Tupperware op een Tupper-feest – als online volgens zijn interesses met inhoud. Dit leidt tot verhoogde klantloyaliteit en koopbereidheid, omdat klanten alleen informatie ontvangen over producten die voor hen relevant zijn.

Misschien ben je hier ook in geïnteresseerd: Adobe en de toekomst van marketing

AI voor geoptimaliseerde marketing

Voor bedrijven betekent het gebruik van AI zowel tijd, geld als middelen besparen. Omdat tijdrovende activiteiten automatisch worden overgenomen door de kunstmatige intelligentie. Het identificeert verschillende kopersgroepen op basis van een verscheidenheid aan kenmerken en analyseert gegevens, die vervolgens de basis vormen voor geoptimaliseerde targeting en individuele aanbiedingen. Bovendien bewaakt het algoritme campagnesuccessen en kan het type en de hoeveelheid stimulansen dienovereenkomstig aanpassen. Het resultaat: dankzij de opluchting kunnen marketingmanagers zich opnieuw wijden aan creatievere en strategische taken en doelen. Dit heeft natuurlijk ook een positief effect op de inhoudskwaliteit van de campagnes.

In het geval van Tupperware is de overstap naar digitale marketing aanzienlijk succesvol. De e-mailverkopen zijn bijvoorbeeld 5- tot 7-voudig toegenomen. En het voorbeeld laat ook zien dat de digitalisering van marketing niet betekent dat traditionele, klassieke benaderingen en waarden overboord moeten worden gegooid. Integendeel, klantgerichtheid en mond-tot-mondreclame zijn nog steeds een elementair onderdeel van Tupperware-marketing. Maar nu ondersteund en ondersteund door technologie.

Misschien ben je hier ook in geïnteresseerd: Marketing verslaat technologische vooruitgang

Holger Behnsen, Managing Director van Emarsys DACH, is verantwoordelijk voor de operationele activiteiten in de DACH-regio met meer dan 700 klanten. Na 5 jaar in digitale marketing, richtte hij in 2007 zijn eigen e-marketingbureau op, voordat hij in 2009 bij Emarsys kwam.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *