Studie door chef: gebruikerservaring ontmoet psychologie

Hoe kom je tot iets dat zo vluchtig en onbewust is als beslissingen van gebruikers, wanneer gebruikers zelf vaak niet onder woorden kunnen brengen waarom ze deze of gene klik hebben gemaakt? “Je kunt de gebruikers niet rechtstreeks vragen naar de ervaring of motivatie, je moet indirect handelen”, zegt Sebastian Buggert, een afgestudeerde psycholoog en lid van het bestuur van Rheingold. Dit betreft met name een onderwerp zoals koken, dat psychologisch zeer complex is.

Ook vanuit een UX-perspectief is het een onderwerp dat volgens Katharina Ernst zeer persoonlijk en emotioneel geladen is. “Er is niet alleen een duidelijke gebruikersreis of conversie zoals bij andere producten, wat meestal veel werk is bij productontwikkeling”, zegt Ernst, UX Researcher bij Chefkoch GmbH.

De kookreis op het pad

Voor de studie werden echte kookcursussen onderzocht in diepte-interviews. Ze hadden het koken en het gebruik van ondersteunende diensten in detail en vertelden stap voor stap, “vanaf de eerste gedachte om iets te koken, tot het mogelijke posten van voedsel op Instagram,” zei Buggert.

2019 Katharina Ernst
Katharina Ernst is UX-onderzoeker bij Chefkoch GmbH (Afbeelding: Chef)

“Daarnaast hebben we verschillende situationele behoeften tijdens de Koch Journey geïdentificeerd, waarbij we precies hebben onderzocht welke rationele en emotionele drivers aan het werk zijn, welke oplossingen worden gebruikt, hoe tevreden de gebruikers zijn, wat hun gebruikspatronen zijn en welk potentieel de chef heeft Platform in verschillende gebruiksmomenten. “

tonen

Meer over: De magie van psychologie in voedingswinkels

Voorbij doelgroepen en Co.

“Ons doel was inzicht te krijgen in de situationele motivatie voor gebruik, de psychologische functie van de verschillende toepassingen op het moment van gebruik”, zegt Buggert. Het doel van het bedrijf was om volledig te presenteren wat de chef-kok zoekt vanuit het perspectief van de gebruiker.

“In de eerste stap wilden we eerst een overzicht krijgen van de motieven voor gebruik en onze eigen eerdere veronderstellingen valideren,” zegt ze. In totaal werden 21 gebruikersmotieven geïdentificeerd, die veel potentieel brengen. “In een tweede stap hebben we deze 21 motieven gekwantificeerd om te zien welke motieven het belangrijkst zijn voor gebruikers bij het gebruik van Chef, en hebben we de motieven geïdentificeerd waarop we ons in de toekomst bij productontwikkeling zullen richten en wie we zijn nog meer prioriteiten stellen. “

Sebastian Buggert Rheingold Instituut
Sebastian Buggert is psycholoog en lid van de raad van bestuur van Rheingold (Afbeelding: Rheingold)

Volgens Buggert was het belangrijk om in het onderzoek duidelijk verder te gaan dan de beschouwing van sociaaldemografische doelgroepen of louter gebruiksgegevens. In plaats daarvan zou de identificatie van de motieven in concrete gebruiksmomenten en het in kaart brengen van deze motieven, de zogenaamde behoeftemapping, de basis moeten vormen voor productontwikkeling en marketing.

Een waardevol hulpmiddel voor product en marketing

Het doel van de chef was om een ​​database met kwalitatieve gebruikersinzichten te hebben die kunnen worden gebruikt om elke beslissing bij productontwikkeling te begeleiden. Met succes: achter elk Inzicht, dat in de studie werd uitgewerkt, werd veel informatie geplaatst – “typisch gedrag, gewenste doelen op sociaal en emotioneel niveau, ondersteund door originele citaten, enzovoort”.

Een project waarin de studie al een belangrijke rol heeft gespeeld, is de app “Chef SmartList”, die in april werd gelanceerd – een digitale boodschappenlijst, waarin de kwalitatieve resultaten van de studie massaal werden verwerkt. Omdat alleen voor de schijnbaar voor de hand liggende kookcyclusfase “ingrediënten kopen” drie verschillende motieven zijn geïdentificeerd, die duidelijk hebben gemaakt waar het verbeterpotentieel voor de gebruiker sluimert.

Vanwege het thema “winkelen, niets vergeten” zijn er bijvoorbeeld verschillende soorten planners geïdentificeerd, van pragmatische shoppers die alleen de belangrijkste dingen opschrijven tot zorgvuldige planners die de hoeveelheid en detail voor elk ingrediënt bepalen. “Dat hebben we in de app opgenomen, waar je nu optioneel verschillende functies aan de items kunt toevoegen, zoals merk, maat of vetgehalte.”

Maar niet alleen in productontwikkeling, de resultaten worden gebruikt, ook in marketing, ze kwamen in het spel. “Het is belangrijk voor ons dat marketing zich niet richt op functies, maar op de toegevoegde waarde die we de gebruiker willen bieden”, legt Katharina Ernst uit. “Dus voor nieuwe functies communiceren we de voordelen die ze bieden, die op hun beurt is gebaseerd op de inzichten die we hebben over de gebruiker, en omdat we weten wat toegevoegde waarde voor de gebruiker betekent, kunnen we die toegevoegde waarde communiceren.”

Meer over dit onderwerp: Wat doet een productdirecteur?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *