Nieuwe smartphone: hoe verplaats ik mijn gegevens nu?

Kortom, er zijn vier manieren om de gegevens te verplaatsen: van iPhone naar iPhone, van Android naar iPhone of vice versa en van Android naar Android. Belangrijkste boodschap van tevoren: niemand zou moeten doen zonder angst voor gegevensverlies op een nieuwe smartphone. Omdat de verhuizing veel comfortabeler werkt dan bij de oude Nokia.

Van iPhone naar iPhone

Deze beweging werkt nu draadloos en vrij eenvoudig. Belangrijk bij voorbaat: oude iPhones moeten worden geüpgraded naar minimaal iOS 11 of (vanaf de 5S) op iOS 12, zodat de overdracht van gegevens prima werkt. Eerste stap: de back-up van de oude iPhone in de iCloud-internetwolk van Apple moet up-to-date zijn. Dit menu is te vinden in Instellingen => iCloud (bovenaan) => iCloud Backup. Activeer daar de back-up of maak een nieuwe back-up.

Als dat klaar is, staan ​​de gegevens al in de Apple-cloud en wachten ze opnieuw op de iPhone. Belangrijk: 5 GB aan gegevens is gratis in iCloud. Als je veel moet bewegen, kun je er vaak niet tegen. Het beste idee is om een ​​pakket van 50 GB te boeken voor 99 cent per maand. Het werkt en dit abonnement kan indien nodig na de verhuizing worden geannuleerd. Waar: om door te gaan met het maken van reguliere back-ups, toch de 99 cent waard.

tonen

Ook interessant: iPhone-gids: welk apparaat past bij u?

Ik ga naar mijn telefoon
Goed nieuws: de verhuizing is relatief eenvoudig van iPhone naar iPhone (Foto: 123rf.de)

Na de back-up helpt de “Quick Start”, die werkt vanaf iOS 11. De oude en de nieuwe iPhone zijn naast elkaar ingeschakeld. De mobiele telefoons herkennen zichzelf na enkele seconden automatisch. Volg daarna de instructies op het scherm en ga akkoord met het “herstel” van de nieuwe iPhone van de zojuist gemaakte back-up. Hiermee is het werk bijna voltooid (wat trouwens ook op de iPad werkt).

Na voltooiing betekent dit alleen: wacht! Omdat het een paar uur kan duren voordat alle apps, foto’s of muziek opnieuw uit de cloud zijn geladen. Gedurende deze tijd mag de nieuwe iPhone niet worden uitgeschakeld. Laatste belangrijke taak: om de WhatsApp-geschiedenis op de oude iPhone te beveiligen en af ​​te spelen op de nieuwe iPhone. Dit werkt in het WhatsApp-menu, maar werkt niet automatisch.

De klassieke kabelverwijdering via het iTunes-programma is ook beschikbaar. Hiervoor moet de oude iPhone op de Mac of pc eerst worden geïnfecteerd. Het cruciale iTunes-menu is te vinden onder Apparaten => Overzicht => Back-up. Daar archiveer je de inhoud versleuteld.

Sluit vervolgens de nieuwe iPhone aan en speel de oude gegevens in het menu “Herstellen vanuit iTunes Backup”. Voordeel van de ietwat omslachtige kabelprocedure: gecodeerde gegevens zoals de inhoud van de gezondheids-app “Gezondheid” of wachtwoorden worden hier ook overgenomen, die gebruikers anders vaak opnieuw moeten invoeren na een draadloze verplaatsing.

Van Android naar iPhone

Om deze verandering te vergemakkelijken, biedt Apple zijn eigen Android-app genaamd Move to iOS. Dit moet eerst op de oude Android-telefoon worden geladen. De verhuizing werkt als volgt: schakel beide smartphones in. Na de lancering van de nieuwe iPhone selecteert u “Gegevens overdragen van Android”. Open de app Verplaatsen naar iOS op de Android-telefoon. Met een numerieke code communiceren de twee apparaten.

Verplaatsen naar iOS
Met “Move to iOS” is Apple over zijn schaduw gesprongen en heeft het zijn eerste Android-app ontwikkeld (Foto: Apple)

Vervolgens kunt u op Android de over te dragen inhoud selecteren. De iPhone laat zien hoe ver de beweging is gevorderd. En de Android mag niet worden uitgeschakeld totdat de iPhone het einde van de verhuizing meldt.

Ook dit kan enige tijd duren. Het zet contacten, berichtgeschiedenis, foto’s, video’s, webbladwijzers, e-mailaccounts en kalenders over. Move to iOS zoekt zelfs naar apps die de gebruiker op Android had geïnstalleerd, evenals naar de iPhone.

Van Android naar Android

Er zijn talloze softwareversies, fabrikanten en modellen – en dus talloze bewegingsvarianten. De eenvoudigste manier is via het Google-account. Omdat Android-maker Google al (bijna) alles over zijn gebruikers weet, kan het Google-account worden gebruikt om ten minste de belangrijkste gegevens zoals contacten, agenda’s, e-mails of apps te verplaatsen.

Hiervoor moet eerst een back-up van de gegevens worden gemaakt op de oude Android, meestal in het menu Instellingen => Accounts => Google. Als u zich vervolgens aanmeldt bij de nieuwe Android en de optie “Gegevens kopiëren” selecteert, krijgt u deze gegevens terug. Het is het beste om een ​​back-up te maken en foto’s te verplaatsen met de Google Foto’s-app, met behulp van de Google Drive-app.

Google Pixel 3
De huidige Google Pixel 3 levert fantastische foto’s van twee- en vierbenige vrienden. Maar hoe komen de oude foto’s op de nieuwe smartphone? (Foto: Google)

Met meer up-to-date androïden is er de mogelijkheid om ze naast elkaar te plaatsen voor een verplaatsing. Ze herkennen elkaar vervolgens en kopiëren de gegevens. Dit werkt bij het instellen van de nieuwe mobiele telefoon via het menu “Data Copy” => “Back-up van een Android-smartphone”. Vanwege de verscheidenheid aan hardware en software op Android is deze optie niet altijd beschikbaar.

Als u meer gegevens wilt overbrengen dan u kunt met uw Google-account, kunt u uw eigen verplaatsingsapps gebruiken, zoals de sterk aanbevolen Data Smart Switch Mobile 2018 of CLONEit. Ze moeten elk op beide androïden worden gestart. Instructies op het scherm leiden u vervolgens door de beweging.

Sommige fabrikanten bieden hun eigen verhuis-apps aan, zoals Samsung Smart Switch Mobile of Huawei Phone Clone. Wanneer ze zich binnen een merk verplaatsen, werken ze meestal goed, ze zijn minder betrouwbaar wanneer ze naar een ander merk verhuizen. Dit helpt alleen: probeer het!

Van iPhone naar Android

Als u afscheid wilt nemen van Apple, hangt de datamigratie sterk af van het merk van de nieuwe Android-telefoon. Apps zoals Samsung Smart Switch Mobile, Sony Xperia Transfer Mobile of OnePlus Switch hebben vaak de mogelijkheid om gegevens van de iPhone over te zetten. Sommige fabrikanten zoals Google met zijn Pixel Phones zetten zelfs een gegevensoverdrachtskabel van Android naar de iPhone.

Ook interessant: Google wil de smartphoneconcurrentie pixeliseren

Google zet
De Google Pixel 3 is meestal zelfs een kabel voor de verhuizing van de oude iPhone op (Foto: Google)

Hiervoor moet eerst (zie “Van iPhone naar iPhone”) op de iPhone een back-up worden gemaakt in iCloud. Daarna volgen gebruikers de instructies in de verplaats-app op de nieuwe Android, meestal de menuoptie “Overzetten van iPhone”.

Als de nieuwe smartphone een dergelijke optie niet biedt, helpt de Google Drive-app voor iOS. Het brengt eerst de belangrijkste gegevens van de iPhone over naar de Google-cloud. Die zich daarna aanmeldt bij de nieuwe Android bij Google, heeft zijn gegevens erop nagesynchroniseerd.

Nog drie belangrijke tips

Muziekservices zoals Spotify en zelfs Apple Music schakelen eenvoudig tussen iPhone en Android, de gebruikersgegevens worden overgenomen. WhatsApp-cursussen kunnen echter alleen worden verplaatst met veel moeite tussen iPhone en Android (en vice versa), instructies zijn hier op netzwelt.de. En de overdracht van foto’s van de iPhone (waarin de afbeeldingen in het speciale gegevensbesparende HEIF-formaat worden opgeslagen) naar Android werkt het beste wanneer de afbeeldingen voor het eerst worden geïmporteerd in de Google Foto’s-app op de iPhone.

Ook interessant: Samsung wil de nieuwe smartphonetrend op flip-display zetten

Nieuwsbrief & Messenger

Altijd op de hoogte van alle onderwerpen van het digitale leven met de LEAD-nieuwsbrief en de LEAD Tech-nieuwsbrief. Professioneel of privé. In uw inbox of via messenger.

Abonneer u nu op onze nieuwsbrief
Abonneer je nu via messenger

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *