Wat doet een … Solutions Manager?

Functietitel: Senior Solutions Manager

Naam: Richard Hawthornthwaite

Opleiding: informatica

Bedrijf: Bundesdruckerei GmbH

Wat ben je aan het doen?

Kortom, oplossingen ontwerpen die klanten verrukken. Wat hebben de mooiste producten en oplossingen immers als ze niets opleveren voor een klant en niemand ze koopt? Het gaat erom vandaag en vooral morgen aan de behoeften van de klant te voldoen. Dus het juiste product op het juiste moment tegen de juiste prijs, zodat de klant in de toekomst opnieuw voor onze oplossingen beslist.

Als Solutions Manager begeleid en begeleid ik het hele proces rond een oplossing of een product: ik analyseer de markt, evalueer de concurrenten en ga naar beurzen en forums, ontmoet klanten en wissel ideeën met hen uit – het is belangrijk voor mij om nieuwe ideeën te hebben die onze oplossingen speciaal en uniek maken. Vervolgens bouwen we producten en oplossingen met het ontwikkelteam, lanceren ze, bedienen en onderhouden ze.

Hoe ben je tot deze taak gekomen?

Ik ben geboren en getogen in Engeland. Tijdens mijn studie informatica werd ik verliefd op een buitenlands jaar in Konstanz in het land en op mensen. Dat is hoe ik begon als softwareontwikkelaar na mijn studie bij Siemens en later als projectmanager werkte. Het ging vooral om branchegerelateerde softwareoplossingen die zeer individueel waren aangepast aan de behoeften van elke klant, zoals het sorteren van e-mails. Twee jaar lang heb ik een project geleid bij de New Zealand Post in Wellington. Daarna heb ik verschillende jaren doorgebracht als onafhankelijk consultant en projectmanager, steeds meer voor IT-beveiligingsonderwerpen zoals e-mailencryptie. In het najaar van 2016 kwam ik deze onderwerpen tegen in de marketing van Bundesdruckerei.

tonen

Welke eigenschap helpt u het meest in uw professionele leven? En waarom?

Als oudereigenschap: vooral openheid. De IT-wereld verandert zo snel, omdat je als een getrainde computerwetenschapper steeds opnieuw moet worden verrast van nieuwe trends en niet te snel als onzin wordt afgewezen. Kortom: een veronderstelde hype verandert vaak genoeg in een iPhone. Bovendien moet ik vaak consensus kunnen bereiken tussen alle betrokkenen, dus ik heb goede communicatievaardigheden nodig. Als oplossingsmanager sta ik midden in mensen met verschillende interesses.

Ik moet met deze belangen rekening houden, indien mogelijk alle deelnemers meenemen, naar iedereen luisteren. Soms moet ik beleefd ‘nee’ zeggen. Het is belangrijk om altijd de langetermijnvisie van de oplossing in gedachten te houden en deze niet op te offeren voor succes op de korte termijn. Daarnaast heb ik analytische vaardigheden nodig, met name om de markt te observeren en te beoordelen en bedrijfsplannen te ontwikkelen. En natuurlijk is goed projectbeheer belangrijk om alle threads bij elkaar te houden, evenals een diep technisch inzicht, omdat we te maken hebben met complexe softwareoplossingen.

Wat is het belangrijkste aan je werk? Wat vind je het leukst?

In mijn rol als Solutions Manager hou ik vooral van de brugfunctie tussen de behoeften van externe klanten en interne implementatie of ontwikkeling. Ik heb de kansen en vrijheden om actief oplossingen te vormen en te bouwen. Het is leuk om dergelijke oplossingen later in actie te zien.

Beschrijf een project dat echt indruk op u heeft gemaakt.

Allereerst kan ik mezelf heel goed identificeren als een computerwetenschapper met IT-beveiligingsproblemen. Veiligheid en vertrouwen zijn uiteindelijk de basis voor digitalisering. Veilige identiteiten zijn altijd een centraal thema van Bundesdruckerei geweest; voorheen analoog en tegenwoordig steeds digitaaler. Het punt is dat bij een transactie de betrokkenen daadwerkelijk degenen zijn die zij nabootsen – en mogen zij doen wat zij doen?

Al meer dan drie maanden ben ik betrokken bij de lancering van een nieuwe – uiteindelijk blockchain – technologie van onze innovatieafdeling voor zelfbepaald identiteits- en rechtenbeheer. Het onderwerp klinkt in het begin misschien een beetje dronken, maar is eigenlijk heel spannend en is de laatste jaren en maanden aan belang gewonnen, vooral door de Algemene Verordening Gegevensbescherming. Alleen al door de nieuwe aanpak heeft de gebruiker controle over zijn digitale machtigingen, zoals toegang tot specifieke documenten of gegevens. Hij kan ook autoriteit overdragen of intrekken aan anderen.

Mijn werk is onmisbaar omdat …

… als Solutions Manager ben ik een soort hub tussen de externe marktbehoeften en de interne implementatie. Ik heb de mogelijkheid, maar ook de verantwoordelijkheid, om dit proces vorm te geven en te implementeren – allemaal in de context van een langetermijnvisie van waar we naartoe willen.

Als u niet Solutions Manager was, wat zou u dan zijn?

Dan zou ik weer fietstochten door de Alpen aanbieden. Tijdens mijn tijd in Konstanz heb ik kennis gemaakt met en hou van fietsen in de bergen. Sinds een paar jaar had ik ook een bureau dat dergelijke reizen organiseerde, ontwierp en uitvoerde.

Teaserbild Nieuw

Minimale online of technische liefhebber?

Tinder vervangt de bar, Alexa de secretaresse. De digitale wereld is al lang één geworden met de echte wereld. Maar iedereen wil de realiteit niet geloven. Hoe zelfverzekerd beweegt u in het netwerkleven?

Doe de test hier

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *