Hoeveel kan Elon Musk nog toestaan?

Met een aangepast verlies van maximaal 35 cent per aandeel, hadden de analisten verwacht, uiteindelijk was het $ 1,12 per aandeel en met 6,35 miljard dollar, een veel lagere omzet dan verwacht. In de nacht van donderdag brak het Tesla-aandeel na de beurs met meer dan tien procent. Elon Musk kon begin juli schitteren met een leveringsrecord. Hoe werkt dat

“We zijn goed gepositioneerd om de productie en leveringen in het derde kwartaal verder te laten groeien”, zei Musk op 2 juli. Deze optimistische uitspraak was iets meer dan drie weken geleden, de voorraad was net hersteld.

Bovendien, de aankondiging Musks in de aankondiging van de recente kwartaalcijfers dat de al lang bestaande CTO JB Straubel zich terugtrekt uit de operationele onderneming en in de toekomst alleen als consultant zal optreden. Het moet Straubel zijn geweest, die Musk ooit aan boord van het bedrijf heeft gebracht. Nu geeft hij het roer aan Drew Baglino.

Tesla maakt nog steeds verlies met elke geleverde auto

Volgens het kwartaalrapport heeft Tesla in de eerste drie maanden van het jaar ruim 95.000 voertuigen geleverd, maar tegelijkertijd meer dan $ 408 miljoen verloren – een veel groter bedrag dan verwacht. Musk voelt zich verkeerd begrepen door de geschokte reacties: “De groeisnelheid wordt niet goed herkend”, zei de 48-jarige.

tonen

Als men de leveringscijfers vergelijkt met die van hetzelfde kwartaal van het voorgaande jaar, resulteert dit in een stijging van ongeveer 80 procent. “Dat is de beste exponentiële grafiek die ik ooit heb gezien,” zei Musk. “Het is moeilijk voor mensen om exponentiële groei te voelen, maar Tesla groeit exponentieel.”

Ook interessant: de eerste autonome taxi’s van Tesla moeten in 2020 worden gelanceerd

Hoe lang moet Tesla worden geherstructureerd?

Hoge kosten voor de productie en de levering van het hoopvolle model 3 zijn verantwoordelijk voor het feit dat de fabrikant van elektrische auto’s in het tweede kwartaal verrassend diep in de rode cijfers zakte. Verder maakt Tesla bij elke afgeleverde auto verlies, maar Musk blijft positief.

Een maand geleden noemde Morgan Stanley-analist Adam Jonas Tesla “een krediet- en herstructureringsverhaal”, zei analist Max Warburton, Bernstein-analist, “het bedrijf lijkt structureel onrendabel.” de Wall Street Journal becommentarieerde de aandelencrash met de bondige zin: “De dagen van het bedrijf als groeiverhaal eindigen.”

Maar wat gebeurt er dan?

Musk beweerde ’s nachts de leveringen verder te verhogen. Maar zelfs als dit ambitieuze doel wordt bereikt (400.000 tegen het einde van het jaar met een saldo van 160.000 tot de eerste helft), is er een addertje onder het gras: omdat de verkoop van dure modellen daalt, is de interesse in de goedkopere Tesla-modellen er, maar niet snel genoeg om de omzetkloof te dichten.

En: een bedrijf als Tesla is niet langer een start-up die lang geld kan verslinden. Tesla zal zeker snel winst moeten maken als het bedrijf zijn investeerders wil behouden.

Beleggers hebben geduld nodig – en begrip voor een beetje megalomanie

Elon Musk wordt herhaaldelijk beschuldigd van excentriciteit en megalomanie, maar tegelijkertijd het vermogen om het onmogelijke mogelijk te maken en het ver achter de horizon te zien. Hoeveel hiervan is realistisch? Musk blijft in het derde kwartaal op zijn minst bijna positieve resultaten verwachten.

Tesla financiert zichzelf nu, zei hij – behalve natuurlijk voor de fasen waarin nieuwe producten of sites werden gelanceerd. Het feit dat sommige van deze zijn gepland voor de komende maanden en jaren, kan optimistisch afgestemde belegger afvinken als een verdere veelbelovende investering in de toekomst. Het vertrek van Straubel, echter, de investeerders Musk beledigen: met de mede-oprichter van Tesla is vertrokken na enkele topmanagers, het meest opvallende van het bedrijf.

Deze boodschap kan niet optimistisch zijn voor Elon Musk, hoewel Straubel in een verklaring zei: “Ik wilde gewoon ervoor zorgen dat mensen begrijpen dat het niet komt door een gebrek aan vertrouwen in het bedrijf of team of zoiets.” Hoe dan ook: een positief signaal voor Tesla, dit vertrek is dat niet.

Nieuwsbrief & Messenger

Altijd op de hoogte van alle onderwerpen van het digitale leven met de LEAD-nieuwsbrief en de LEAD Tech-nieuwsbrief. Professioneel of privé. In uw inbox of via messenger.

Abonneer u nu op onze nieuwsbrief
Abonneer je nu via messenger

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *