“Aanval op internet” – Rusland creëert zijn eigen staatsnetwerk

Er is in Rusland gesproken over een “staatsinternet”, over totale censuur en controle, over een aanval op de laatst overgebleven vrijheden in het Reuzenrijk. Nu is het zo
tot nu toe: de controversiële wet van Rusland op een afzonderlijk internet is vrijdag van kracht geworden. Kremlin-chef Vladimir Poetin smeet kritiek van netwerkexperts en mensenrechtenverdedigers in mei toen hij de wet ondertekende. Wat het ook kost, de
Grondstoffen en kernenergie moeten een autonoom internet hebben in geval van een mogelijke cyberaanval vanuit het buitenland of andere gevaren.
Dat is een kwestie van “nationale veiligheid”.

Critici spreken daarentegen van een dreigend digitaal isolement van Rusland. Het is nu al zo dat veel internetsites die bijvoorbeeld gratis beschikbaar zijn in Duitsland, geblokkeerd blijven voor Russische gebruikers – zoals de tegenstander van het Kremlin, Mikhail Khodorkovsky. De mensenrechtenorganisatie Agora ziet de wet als een “fundamentele ommekeer” in het overheidsbeleid bij het beheersen van internet.

Een onafhankelijke digitale infrastructuur

Duizenden – vooral jongeren – hadden in het voorjaar tegen de wet gedemonstreerd. Ze vrezen dat het Kremlin in de toekomst om politieke redenen het internet naar believen zou kunnen uitschakelen. Poetin’s woordvoerder – Dmitri Peskov, verantwoordelijk voor internetkwesties in het Kremlin – verwierp dit als onzin. Niemand is van plan Rusland los te koppelen van het World Wide Web. In plaats daarvan bestaat het gevaar dat het Westen Rusland van het net zal loskoppelen. Daarom heeft het land een onafhankelijke digitale infrastructuur nodig.

tonen

Alleen de reservestructuur voor meer veiligheid is gecreëerd, zei het hoofd van het Information Policy Committee in de Russische Doema, Leonid Lewin. De “Runet” blijft een onderdeel van het wereldwijde netwerk. Het gaat om veilige netwerktoegang voor Russische gebruikers, ongeacht hoe buitenlandse providers werken. Bovendien moet het autonome netwerk alleen worden gebruikt in geval van gevaar van buitenaf – evenals in de praktijk.

De Moskou-expert Alexander Isawnin van de onafhankelijke organisatie Roskomswoboda die vecht voor de vrijheid van internet, ziet ook economische belangen achter de wet. Het doel is om het aantal van ongeveer 5.000 aanbieders op de tot nu toe vrije markt te verminderen door directe overheidsinterventie. Technisch was er nog veel onduidelijk.

Het is echter duidelijk dat het Russische internetverkeer via kruispunten in hun eigen land moet worden geleid, legt Isawnin uit. De infrastructuur hiervoor moet nog worden gebouwd. Ten eerste moeten aanbieders apparatuur aanschaffen waarmee de hoogste toezichthouder Roskomnadsor rechtstreeks inhoud kan beheren en het verkeer kan besturen.

De eerder vrije markt zal worden vernietigd, zegt Isawnin. “Met de wet heeft de staat het instrument om rechtstreeks in te grijpen – zoiets bestaat niet in Duitsland, en na alle ervaringen tot nu toe is het ergste te verwachten”, zegt hij in een interview met het Duitse persagentschap. Isawnin vreest dat met toenemende monopolisatie het internet in de toekomst langzamer en duurder kan worden. Over het algemeen, maar ook twijfelachtig, of het technisch allemaal überhaupt zou kunnen werken.

Bedrijven klagen al over enorme kosten, omdat ze maanden verkeer moeten opslaan. De bedrijven hebben onlangs de Russische wetgever opgeroepen om de kosten te betalen. De Russische staat wil een volledig nieuwe infrastructuur creëren om onafhankelijk te zijn van Amerikaanse bedrijven, waar tot nu toe de meeste gegevens zijn opgeslagen. De Russen hebben al lang last van het feit dat met name westerse internetbedrijven toegang hebben tot de waardevolle datasets.

De gegevens van Russische burgers worden mogelijk niet langer opgeslagen op servers in het buitenland onder een andere wet. Dit leidde tot het blokkeren van het carrièrenetwerk LinkedIn in Rusland. Tegen Facebook en Twitter waren er tot nu toe vooral bedreigingen en administratieve boetes. De ingangen zijn echter niet geblokkeerd.

Bedreiging voor de vrijheid van internet

De organisatie Reporters Without Borders (ROG) bekritiseert de wet als een verdere aanval op persvrijheid en meningsuiting. Controle en filtering van dataverkeer zou nu berusten bij het mediatoezicht en de geheime dienst. Daarom vormt de wet een bedreiging voor de vrijheid van internet, de poging tot censuur. “Het bewijst dat het Russische leiderschap klaar is om de volledige infrastructuur van het netwerk onder politieke controle te brengen om de digitale informatiestroom af te snijden wanneer dat nodig is”, zegt ROG CEO Christian Mihr.

Degenen die er afgelopen zomer waren geweest tijdens de protesten van de oppositie, kregen echter een voorproefje van hoe dat in de toekomst zou kunnen aanvoelen. Een plaatsing van berichten op sociale netwerken of zelfs alleen per telefoon was gedeeltelijk niet meer mogelijk. In protesten in de Russische Republiek Ingoesjetië in de Noord-Kaukasus werd de toegang tot internet in 2018 volgens de media eenvoudig geblokkeerd.

“Het kost veel moeite om de negatieve gevolgen van de wet te bestrijden”, zegt Internet Ombudsman Dmitry Marinichev in een interview met de tabloid MK. Hij ziet nog steeds de vrijheidslievende reflexen in de Russische samenleving intact – in tegenstelling tot bijvoorbeeld China, waar internet nooit gratis is geweest.

“De ‘duimschroeven’ kunnen op de korte termijn aanscherpen om elk lokaal werk te doen, maar een ‘Chinees internet’ kan niet worden geïmplementeerd”, zegt hij. Marinichev hoopt dat de wet uiteindelijk wordt afgeschaft.

Meer over het onderwerp: Drie keer zeuren: het sociale kredietstelsel van China

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *