Google CEO Sundar Pichai: De waarheid tussen de regels

Sinds Google de zin “Wees niet slecht” uit het manifest van het bedrijf heeft verwijderd, zijn de kritieke projecten van de technologiegigant steeds duidelijker geworden. In augustus werd aangekondigd dat Google werkt aan een gecensureerde zoekmachine voor China.

Op 1 november reed de 90 miljoen compensatie voor Andy Rubin ondanks seksuele intimidatie wereldwijd ongeveer 20.000 werknemers op straat. En de data-hack op Google+ die in oktober werd vrijgegeven, werd nu gevolgd door een aanzienlijk grotere, die ook deze maandag laat werd bekendgemaakt.

Pichai als een SEO-uitleg

Al in september nodigde het Amerikaanse gerechtelijk comité uit voor de hoorzitting. De CEO’s van Facebook en Twitter volgden haar, Google weigerde. Voordat de controle van het Huis in de nasleep van de recente verkiezingen voor de Democraten ronddoolde, citeerde de meerderheid in de Republikeinse parlementsleden uiteindelijk de CEO van Google Sundar Pichai in het Amerikaanse Congres. U vermoedt dat Google de zoekresultaten beïnvloedt ten behoeve van de Democraten.

Vooral meerderheidsleider Kevin McCarthy en voorzitter Bob Goodlatte zijn sceptisch. Goodlatte zei in een aankondiging: “De technologie achter dergelijke online diensten als sociale media en zoekmachines kan worden gebruikt om bepaalde perspectieven te onderdrukken en de publieke opinie te manipuleren.”

tonen

Google-CEO Pichai antwoordde: “Ik leid dit bedrijf zonder politieke vooringenomenheid en werk om ervoor te zorgen dat onze producten blijven functioneren. Al het andere zou onze basisprincipes en onze economische belangen schenden. “Net als de hoorzitting van CEO Mark Zuckerberg op Facebook, bracht de Google-baas enige tijd door met uitleggen hoe SEO en het Google-algoritme werken. Het feit dat dit onbevooroordeelde resultaten oplevert, is getest door een onafhankelijke studie.

Ook interessant: kunstmatige intelligentie: Google wil ethisch schoon werken

Na een gedetailleerde uitleg waarom de zoekterm voor de idioot afbeeldingen van Donald Trump bevat, geeft Democraat Zoe Lofgren toe: “Het is duidelijk dat vooringenomenheid tegen conservatieve stemmen niet een van de problemen van Google is.” Democraat Ted Lieu Het wordt nog duidelijker: “Als Europarlementsleden meer positieve resultaten willen zien, moeten ze meer positieve dingen doen.”

Werknemer protesteert tegen seksueel geweld en Chinese plannen

Google CEO Pichai benadrukte dat de vrijheid van meningsuiting van zijn bedrijf van toepassing is: “We zijn een bedrijf dat platforms biedt voor verschillende perspectieven en meningen – en we hebben geen tekort aan eigen medewerkers.”

De kracht van de mening van zijn medewerkers krijgt Pichai steeds duidelijker. Wereldwijd protesteerden 20.000 werknemers op 1 november tegen de 90 miljoen compensatie van Android-uitvinder Andy Rubin, die moest vertrekken omdat hij een collega dwong tot orale seks. Jarenlang tolereerde het bedrijf zaken op de werkplek, meestal met als gevolg dat de vrouwelijke deelnemers hun functie moesten opgeven.

Sinds de protesten heeft Google beloofd betere feedbackprocessen te introduceren, zodat vrouwen zich zeker voelen over praten over seksueel geweld. Die diversiteit en dus eerlijke behandeling drong niet door tot alle niveaus van hiërarchie, toont ook het eigen diversiteitsrapport van Google. Tijdens de hoorzitting van het congres ondervroeg parlementslid Pramila Jayapal de CEO over discriminatie van werknemers. Pichai zei vaag dat “we het zeker bezig zullen houden”.

Het feit dat Google in de tussentijd ook een gecensureerde zoekmachine voor China behandelde, gaf Pichai toe, maar hij beweerde dat dit momenteel niet meer werkt. “Project Dragonfly” is de niet al te geheime codenaam voor de Chinese zoekmachine. Wie ze gebruikt, zal geen resultaten vinden op het gebied van mensenrechten, democratie, religie en vreedzaam protest. Google ontkende in 2010 eerste geruchten over samenwerking met het communistische regime.

Nu zijn details onthuld die suggereren dat de Chinese overheid mogelijk toegang heeft tot de zoekopdrachten van burgers. Tijdens de hoorzitting op dinsdag beweerde Pichai opnieuw dat Google ‘geen plannen heeft om in China te lanceren’. Interne protesten van Google tegen het project hadden effectief kunnen zijn. Als er plannen zijn voor een Chinese zoekmachine, zal het bedrijf overleg plegen met politici, beweerde Pichai.

Hoe slecht Google echt is, staat tussen de regels

Zelfs in andere landen zijn de gegevens die Google verzamelt niet helemaal zeker. Een van de redenen om het sociale platform van Google+ te stampen was de aankondiging van een hack met 500.000 accounts. Deze maandag gaf Pichai toe dat er een extra gegevensafname plaatsvond bij 52,5 miljoen accounts.

Tijdens de hoorzitting van de Senaat zei Pichai dat Google verantwoordelijk was voor het melden van gebruikers van dergelijke bugs binnen 72 uur. Het bedrijf gaf de eerste Google+ bug echter pas na zeven maanden toe, de laatste na drie weken.

Over het algemeen herinnerde de hoorzitting sterk aan de verklaring van Angela Merkel deze week dat internet nog steeds “een sfeer is waarin we niet zo goed thuis zijn”. Dus het lijkt te gaan naar sommige Amerikaanse leden van het Europees Parlement. Voor de Google CEO is het te gemakkelijk om vage excuses te vinden en de tijd door te brengen als een verklarende SEO. Hoe slecht Google echt is, staat tussen de regels.

Ook interessant: het Google-vrije internet

Nieuwsbrief & Messenger

Altijd op de hoogte van alle onderwerpen van het digitale leven met de LEAD-nieuwsbrief en de LEAD Tech-nieuwsbrief. Professioneel of privé. In uw inbox of via messenger.

Abonneer u nu op onze nieuwsbrief
Abonneer je nu via messenger

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *