Wat doet … een hardware-ontwikkelaarsmobiliteit?

Functietitel: Teamleider Hardwareontwikkeling

Naam: Konstantin Ewers

Leeftijd: 38

Opleiding: Communicatie Elektronica / Diploma Elektrotechniek

Bedrijf: INVERSE

Wat doet u als hardware-ontwikkelaarsmobiliteit?

Ik ben al meer dan tien jaar hardware-ontwikkelaar bij INVERS, de uitvinder van het automatisch delen van voertuigen. Met locaties in Siegen, Keulen en Vancouver ontwikkelen we de technologie achter het gedeelde mobiliteitsaanbod, zoals het delen van auto’s, scooters of e-scooters. Ons assortiment gaat van de white label-app op de apparaten van eindgebruikers via de backend voor operators tot de telematica in de verschillende voertuigen – en precies hier, met de telematica, kom ik als een hardware-ontwikkelaar in het spel.

Om ervoor te zorgen dat de hardware probleemloos werkt achter verschillende Shared Mobility-aanbiedingen, besteed ik veel tijd aan het bekijken van de markt, het testen van nieuwe technologieën, het analyseren van voertuigen en het continu werken aan onze producten. Dit is vooral belangrijk omdat de deelmarkt erg dynamisch is en daarom de gebruikte technologie continu moet evolueren.

Hoe ben je tot deze taak gekomen?

Ik ben een getrainde communicatie-econoom en heb mijn diploma-scriptie geschreven bij INVERS. Boven alles was ik enthousiast over het start-up karakter met platte hiërarchieën en veel mogelijkheden om verder te ontwikkelen. Dit is niet langer vanzelfsprekend in een bedrijf dat al meer dan 25 jaar bestaat. Vandaag ben ik een teamleider in hardware-ontwikkeling.

tonen

Welke functie helpt u het meest in uw dagelijks leven? Waarom?

Sommige kenmerken zijn zelfs bijzonder belangrijk – opmerkzaamheid, empathie en analytisch denken. Deze eigenschappen helpen bij het ontwikkelen van efficiënte oplossingen. De meeste klanten komen naar ons met een concrete oplossing. Maar in het begin is het essentieel om het probleem te begrijpen – alleen dan kunnen we zoeken naar een oplossing op maat. Achteraf gezien is dit soms anders dan de oorspronkelijke wens van de betreffende klant.

Wat vindt u het belangrijkst aan uw werk? Wat is het leukste?

Gelukkig heb ik een heel gevarieerde baan. Geen twee dagen zijn hetzelfde, en hoewel ik een ruwe routekaart voor de komende dag op weg naar mijn werk voorbereid, kan deze volledig veranderen – soms zelfs vóór mijn eerste kopje koffie. Ik vind het echter ook belangrijk dat ik de kans krijg om te ontwikkelen waar jij je het meest op je gemak voelt en om projecten vanaf het eerste idee tot aan de implementatie bij de klant te kunnen begeleiden.

Beschrijf zo duidelijk mogelijk een project dat vooral indruk op u heeft gemaakt.

Dat is niet zo eenvoudig, er zijn in het verleden veel projecten geweest die me hebben geïnspireerd. We konden bijvoorbeeld onze telematica-hardware integreren in scootermodellen van een grote Aziatische exploitant van scooters delen. Het bijzondere was dat de klant al een grote vloot met enkele duizenden scooters heeft geëxploiteerd. De bestaande oplossing was echter niet optimaal voor schaalbaarheid, dus we konden onze hardware introduceren. Ik reisde met een paar collega’s naar de klant om onze oplossing ter plaatse te presenteren aan de scooters. Sindsdien zijn zijn scooters onderweg met onze oplossing. We hebben kunnen bewijzen dat onze hardware tot ver buiten Duitsland succesvol is.

Een ander project dat me inspireerde was de toegang tot de e-scootermarkt. Vanwege de marktdynamiek was het noodzakelijk om in de kortst mogelijke tijd een goed product te ontwikkelen. We hebben zeer succesvol samengewerkt in een klein interdepartementaal team en hebben in een recordtijd een geweldige oplossing kunnen presenteren. Dit heeft opnieuw aangetoond dat we een start-up DNA hebben, maar ook enorm profiteren van de ervaring van meer dan 25 jaar. Andere mijlpalen waar ik bij betrokken ben geweest en die de veelzijdigheid van ons team aantonen, zijn onze projecten met Emmy, Coup of Flinkster – deze diensten zijn ook gebaseerd op INVERS-technologie.

Mijn werk is onmisbaar omdat …

… de telematica net zo belangrijk is voor een deelbeheerder als het wagenpark zelf. Met onze hardware creëren we de interface tussen de server en het voertuig. Dit maakt een deelbewerking zoals we die vandaag kennen – zonder handmatige sleuteloverdracht.

Als je geen hardware-ontwikkelaar was, wat zou je dan zijn?

Dat is een moeilijke vraag. Ik ben al sinds mijn jeugd geïnteresseerd in technologie en ben volledig tevreden met mijn werk. Maar misschien zou ik wetenschapsleraar zijn geworden.

Meer over: Wat doet … een netwerkingenieur?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *