Social media onderzoeksgegevens: Facebook laat de wetenschap hangen

De vraag wie deelt wanneer, wanneer of wanneer gepost of gereageerd kan de verkiezingsresultaten vandaag beïnvloeden. Wetenschappers zijn geïnteresseerd in de evaluatie van dergelijke gegevens, maar vooral op Facebook verloopt de uitwisseling meer dan traag.

Iedereen die op sociale netwerken reist, kent de prijs voor het schijnbaar gratis gebruik: de gebruikers betalen met hun gegevens, waarmee de bedrijven veel geld opnemen. Maar ook voor een andere groep mensen zijn de gegevens van onschatbare waarde: wetenschappers.

Met de gegevens van de sociale netwerken kunnen ze sociale processen volgen en tot bepaalde oorzaken herleiden. Op de leerstoel Political Data Science aan de Hogeschool van München onderzoeken politieke wetenschappers de interacties tussen sociale media en actuele gebeurtenissen. Een van de centrale vragen: “Welke effecten had Desinformatie op het stembesluit van burgers in de Duitse Bondsdagverkiezingen 2017?”

12 onderzoeksteams moeten toegang hebben tot een enorme dataset

Zoals Mark Zuckerberg in de nasleep van het schandaal met het analysebedrijf Cambridge Analytica, dat meer dan 85 miljoen Facebook-profielen illegaal had geëvalueerd, moest getuigen voor het Amerikaanse congres, niet alleen de wetenschappers in München jubelde.

tonen

Tijdens de hoorzitting had de Facebook-baas als een soort compensatie het “Social Science One” -project aangekondigd, waarin twaalf internationale onderzoeksteams van Italië via Chili tot Duitsland toegang zouden moeten hebben tot een uitgebreide dataset. Iedereen maakt zich zorgen over de vraag of en, zo ja, hoe desinformatie en valse meldingen in het verleden hebben bijgedragen aan het manipuleren van de kiezers.

Meer over: Nieuw oordeel – af voor Facebook-fanpagina’s?

Weinig gegevens die nauwelijks betekenis hebben

Ondertussen, maar desillusie heeft plaatsgevonden onder de onderzoekers. Morteza Shahrezaye van de TU München vertelde LEAD: “Helaas hebben we gemerkt dat de gegevens niet van goede kwaliteit zijn.” Ze zijn onvolledig en daarom niet geschikt voor een analyse met geldige resultaten.

Facebook zou slechts een fractie van de links hebben verstrekt, die waren aangekondigd in de orde van ongeveer een miljard. Shahrezaye zegt: “We hebben misschien een of twee procent van die gegevens gekregen.”

Weinig zeer actieve gebruikers en bots kunnen de discussie beheersen

Wat Facebook heeft geleverd, zijn voornamelijk URL’s van openbare gebruikerspagina’s. Voor hun onderzoek hebben de onderzoekers niet alleen berichten met politieke inhoud nodig, maar moeten ze ook weten hoe de gebruikers reageren. Of ze haar delen zoals, als – en als – hoe ze commentaar op haar geven.

“Met dergelijke gegevens kunnen bijvoorbeeld vals nieuws en haatzaaien worden geïdentificeerd en geanalyseerd”, zegt de politicoloog. Met de gegevens die ze nu van Facebook hebben ontvangen, konden ze vrijwel niets doen. “We kunnen niet meer zeggen dat als iemand positief of negatief op een bericht reageert, we alleen kunnen zien hoeveel Likes in totaal een bericht hebben gekregen, maar niet langer, welke gebruiker welk bericht leuk vond.”

Precies dat zou bijvoorbeeld interessant zijn om bots te herkennen. Of om de rol te onderzoeken van zogenaamde hyperactieve gebruikers die volgens Shahrezaye de politieke discussie kunnen manipuleren zonder de bots te activeren.

Meer over: De honger naar medische gegevens

Na het schandaal rond Cambridge Analytica heeft Facebook open interfaces gesloten

Vooral vervelend is het huidige gebrek aan informatie omdat wetenschappers in het verleden dergelijke gegevens van Facebook konden verkrijgen. Dit was mogelijk door een extra service van de websites die speciaal waren opgezet voor ontwikkelaars. Als ontwikkelaar kunt u een account maken op de zogenaamde ontwikkelaarswebsite en een wachtwoord krijgen om de gegevens te downloaden.

Na het Cambridge Analytica-schandaal sloot Facebook deze open programmeerinterfaces in 2018. In tegenstelling tot grote bedrijven hebben onderzoekers nu geen mogelijkheid om bepaalde gegevens vrij te geven, zegt Shahrezaye. Dit resulteert in de bijna absurde situatie dat ook de onderzoeksteams, waaraan Facebook-gegevens van het “Social Science One” -project werden beloofd, nu minder gegevens hebben dan voorheen beschikbaar.

De onderzoekers van de TU München hebben ondertussen Facebook geïnformeerd over de ontoereikendheid van de gegevens en drongen er bij de onderneming op aan de beloofde gegevens te leveren. “We begrijpen dat de gegevens voor Facebook waardevol zijn”, zegt de politicoloog in München. “Maar ze bevinden zich ook op politiek niveau, daarom hebben we ze nodig voor onze analyse.”

Meer over: Digitale consumentenbescherming in de praktijk

Juridisch gezien zijn de bedrijven tot niets verplicht

De technologiebedrijven zijn wettelijk niet verplicht om de gegevens van hun gebruikers voor onderzoeksdoeleinden te verstrekken. Politici zoals Tankred Schipanski, de CDU / CSU-woordvoerder van digitaal beleid, hebben echter al gezegd dat het in de toekomst misschien niet voldoende is om de platforms vrij te maken voor vrijwillige publicatie van de gegevens aan onderzoekers.

En ook de groene politicus Anna Christmann riep de “Süddeutsche Zeitung” van de federale regering op om “op Europees niveau voor een betrouwbare toegang tot sociale media-gegevens voor onderzoeksdoeleinden”.

Facebook beweert te willen werken voor de wetenschap

Aan de Technische Universiteit van München is de hoop dat Facebook de gegevens zelfs zonder een eerder aangenomen wet zal publiceren nog niet begraven. De SZ citeert Facebook-campagnemanager voor sociale media, Chaya Nayak, die zegt: “Het leiderschap van Facebook vindt het erg belangrijk om gegevens te delen met de wetenschappelijke gemeenschap.”

Facebook werkt daarnaast aan de ontwikkeling van differentiële privacytechnologie. Dit moet ervoor zorgen dat gegevens die met wetenschappers worden gedeeld, niet kunnen worden ontmanteld. Facebook kan dan ook aanvullende informatie verstrekken, zoals de leeftijd of de regio van de gebruikers, en tegelijkertijd bezwaren van privacyadvocaten afwenden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *