Kunstmatige intelligentie als een uitdaging voor leiders

Leiders moeten een balans vinden tussen intellectuele (IQ) en emotionele (EQ) intelligentie voor het beheer van AI-aangedreven werkruimten. Dit is een van de kernthema’s van de interne denktank van Avanade. De toonaangevende leverancier van digitale innovaties in het Microsoft-ecosysteem heeft in samenwerking met marktonderzoekbedrijven al een aantal onderzoeken laten uitvoeren naar bijvoorbeeld kunstmatige intelligentie en intelligente automatisering. Al met al ontstaat een gedifferentieerd beeld van het ontwerp van digitalisering, variërend van twijfel aan duurzaamheid tot groot vertrouwen.

De enquêtes staan ​​centraal, vooral voor bedrijfsleiders en werknemers. Omdat de functies van kunstmatige intelligentie en de bijbehorende aspecten van machinaal leren en robotachtige procesautomatisering blijven evolueren, vragen veel werknemers zich af of ze in de toekomst misschien voor een “robotbaas” moeten werken – maar de trend is momenteel heel anders: Leiderschapsvaardigheden zullen aanzienlijk moeten veranderen als managers willen slagen in de gedigitaliseerde business.

tonen

IQ en EQ zijn even belangrijk

Een van de Avanade-onderzoeken toont aan dat ongeveer 85 procent van het management denkt dat corporate governance zowel mensen als machines moet overwegen om AI succesvol in de organisatie te vestigen. Meer dan 50 procent van de ondervraagden is van mening dat het begrijpen van dergelijke nieuwe technologieën belangrijker is dan expertise op het gebied van strategie, verkoop en marketing. Tegelijkertijd zal het management een balans van intellectuele (IQ) en emotionele (EQ) intelligentie moeten toepassen voor door AI beïnvloede werkplekken.

Wat betreft het IQ, het vereist een visie voor het afstemmen van het bedrijf op AI: “Managers moeten zich ervan bewust zijn dat AI kan worden gebruikt om hun teams en hun individuele leden te ontlasten, de kwaliteit te verbeteren en meer tijd te geven voor complexere taken Robert Gögele, die verantwoordelijk is voor het bedrijf van Avanade in het Duitstalige gebied. “Deze aanpak is van cruciaal belang om een ​​nieuw productiviteitsniveau te bereiken. Maar nog belangrijker zijn de EQ en de bijbehorende vaardigheden in het omgaan met mensen. Ze zijn cruciaal om het personeel te overtuigen van de voordelen van de nieuwe technologie. “Dit is de enige manier om medewerkers met succes bij projecten te betrekken en hun angst voor verandering te verminderen. Programma’s voor verandermanagement zijn in de meeste bedrijven al aanwezig.

Soft managementvaardigheden en digitale ethiek worden steeds belangrijker

Op machines gebaseerde systemen kunnen sneller een veel grotere hoeveelheid kennis genereren en verwerken dan mensen. Om deze reden worden geschikte soft management-vaardigheden steeds belangrijker. Bijgevolg worden aspecten als vertrouwen of digitale ethiek belangrijker. Er zal een nieuwe groep medewerkers zijn die zich zal concentreren op implementatiescenario’s voor de nieuwe technologie, terwijl het gebruik ervan wordt beperkt op basis van ethische juridische en ethische overwegingen – inclusief nieuwe banen die tegenwoordig niet overal aanwezig zijn. In termen van geschiedenis is een dergelijke ontwikkeling in principe niet nieuw; soortgelijke mechanismen bestonden al bij de introductie van pc-werkplekken aan het begin van het IT-tijdperk.

Maar er zijn twee grote verschillen: de snelheid van vooruitgang en het feit dat twee parameters – mens en machine – op een zeer dynamische en complexe manier met elkaar communiceren. “Managers moeten open staan ​​voor het aanpassen van hun eigen vaardigheden en die van hun werknemers, en het is heel belangrijk om rekening te houden met de behoeften van mensen”, zegt Robert Gögele. “Omdat één ding duidelijk is: de enige veelbelovende aanpak vanuit ons gezichtspunt en ook een studie is een mens EN een machine zal niet werken. Ook is een zekere persistentie vereist – een meerderheid van de geïnterviewde besluitvormers begrijpt AI volgens onze nieuwste studie als een tijdgeest-fenomeen, dat volgens de huidige toestand een gevaarlijke verkeerde inschatting is. “

Lead 4 Cover 1200X1200

Hoe graag?

Er zijn nog nooit zoveel manieren geweest om te communiceren. Hoe slagen bedrijven erin om hun boodschap succesvol te communiceren? De LEAD Bookazine 4/2018 geeft tips voor het gebruik van spraakvaardigheden, UX en verandermanagement in het beroepsleven. Dit is hoe communicatie slaagt – zonder misverstanden.

Bestel nu

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *