Wat doet een technisch consultant?

Naam: Hajo Hoffmann

Leeftijd: 38

Functie: technisch adviseur

Opleiding: Diplom-Informatiker

Bedrijf: Spirit Link, digitaal communicatiebureau gericht op gezondheidszorg

Wat ben je aan het doen?

“Praten en schilderen” is mijn favoriete antwoord op deze vraag. Over het algemeen ondersteun ik alle betrokkenen bij technisch complexe projecten om de verbanden en mogelijkheden beter te begrijpen en de verschillende meningen te consolideren. Hieruit ontwerp ik de bijbehorende systeem- en bedrijfsprocessen en documenteer ik de vereisten voor de implementatie, zodat de benodigde systemen kunnen worden geïmplementeerd en geconfigureerd.

Het “praten” in mijn antwoord is te danken aan mijn rol als communicatie- en vertaalinterface met betrekking tot de technische aspecten van projecten. Het “schilderij” verwijst naar mijn voorliefde voor whiteboards en flip-overs, die ik in bijna alle vergaderingen gebruik om de technische relaties te schetsen en te modelleren. Ook voor de documentatie gebruik ik graag een grafische modellering (bijvoorbeeld in UML of BPMN). Deze vorm is meestal duidelijker en nauwkeuriger dan pure tekst.

Hoe ben je tot deze taak gekomen?

Oorspronkelijk werkte ik als een software-ingenieur “hands-on” in de ingewanden van grote softwaresystemen. De meeste praktische kennis die ik vandaag vaak nodig heb voor mijn huidige taken, kwam vervolgens in een aantal jaren als consultant voor “Requirements Engineering” toegevoegd.

tonen

Bovendien gaf een langere reis naar het projectmanagement me een nuttige blik achter de horizon. Al deze ervaringen kunnen nu prachtig worden gecombineerd in mijn rol als technisch adviseur bij Spirit Link, omdat mijn hart klopt voor de inhoud van het werk in onze projectteams.

Beschrijf zo duidelijk mogelijk een project dat vooral indruk op u heeft gemaakt.

Eén klant had het probleem dat de nieuwe marketingprocessen voor een volledig nieuw product van het bedrijf niet langer uitvoerbaar waren. De processen zijn gemaakt op basis van een “prototypische” vorm van het product en alleen losjes geïntegreerd in bestaande processen. Met de groei van het product werden het personeelstekort, de vele afhankelijkheden, ongedefinieerde taken en ad hoc stemmen steeds meer in de war.

De procedures werden ondraaglijk zwaar en de deelnemers werden steeds gefrustreerder. Onze taak was om het groeiende netwerk van processen te ontrafelen, de werkelijke behoeften van de deelnemers te achterhalen, de belangrijkste prioriteiten op te helderen, te bepalen welke interfaces bestaan ​​voor bestaande systemen en processen.

Uiteindelijk moeten we de vereisten samenstellen voor een nieuw systeem, dat in de toekomst het hart van het marketingproces moet worden. Ik was vooral enthousiast over dit project vanwege de hoge complexiteit, het aantal deelnemers en het ondernemersbelang.

Welke functie helpt u het meest in uw dagelijks leven?

Nieuwsgierigheid en talent voor improvisatie. Nieuwsgierigheid is cruciaal voor het technische deel van mijn rol. Er is slechts één juiste oplossing voor bijna geen technisch probleem – wat een goede aanpak gisteren was, kan morgen volledig ongeschikt zijn. Veel waarheden kloppen altijd alleen totdat je het volgende gesprek hebt, het volgende artikel hebt gelezen of de volgende podcast hebt gehoord.

Zeker degelijke technische kennis is zeer nuttig voor deze rol, maar belangrijker is om open te staan ​​voor nieuwe inzichten en ontwikkelingen.
Improvisatietalent is in feite adviesactiviteit. Het beste plan en de meest grondige voorbereiding kunnen snel instorten wanneer een nieuwe stakeholder langskomt of onbekende aspecten een geheel nieuwe context openen. Aangezien zoiets midden in een werkplaats gebeurt, is het voordelig om zich snel aan te kunnen passen.

logo

Vind jouw topbaan!

De LEAD-banenmarkt is de banenmarkt voor marketing, reclame, verkoop en media. Hier worden marketingbewuste talenten gezocht en gevonden. Of marketingmanager in de industrie of sociale media-consultant bij een trendy bureau – in de LEAD-arbeidsmarkt vindt u de juiste positie voor uw toekomst.

Klik in

Wat vindt u het belangrijkst aan uw werk?

Cross-departementale bedrijfsprocessen in grotere bedrijven beïnvloeden veel mensen en veel systemen. Wanneer een project bezig is met een wirwar van taken, gebruikersinterfaces, gegevens, nieuws en algoritmen, geniet ik er het meest van. Bovenal hou ik van de uitdaging om de weg vrij te maken voor de innovaties, zodat de huidige werking zo min mogelijk wordt belemmerd.

Mijn werk is onmisbaar omdat …

… het is nu nauwelijks mogelijk voor een bedrijf om de expertise rond zijn eigen systemen en processen onder één dak te hebben. Bijna elk groot technisch project vereist bijvoorbeeld toegang tot experts van andere vestigingen of bedrijven die waarschijnlijk over de hele wereld zullen worden verspreid.

Dergelijke projecten vereisen bijna dat er iemand in de vele vergaderingen is die de technische aspecten consolideert, documenteert en, afhankelijk van de stakeholder, het zakelijke of technische perspectief.

Als je geen technisch adviseur was, wat zou je dan zijn?

Het is duidelijk dat game-ontwikkelaars met constant nieuwe ideeën: voor mijn kinderen, voor grote groepen op evenementen, voor lange game-avonden met vrienden, voor netwerkmassa’s op de smartphone … of voor alle platforms die in de toekomst kunnen komen.

Ook interessant: wat doet … een Creative Coder?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *