Dating-apps en Pride-advertenties: zo gaat LGBTI digitale marketing

Ongeveer zes miljoen mensen in Duitsland zijn niet heteroseksueel, maar behoren tot de LGBTI-gemeenschap – dat zijn ze ook lesbisch, homoseksueel, biseksueel, transgender of interseksueel, Hoewel de doelgroep onder marketeers als bovengemiddeld verbruik en financieel levensvatbaar, lijken ze alleen de minste beoogde merken aan te pakken.

“De sociale acceptatie voor homo’s en lesbiennes wordt steeds natuurlijker en meer en meer bedrijven erkennen de voordelen van Gay Marketing“Zegt Marco Steinert. Hij is de oprichter van de in Berlijn gevestigde digitale marketeer Netzdenker, die sinds 2009 online campagnes voor homoseksuele doelgroepen plant en levert en adverteerders adviseert in homomarketing. In termen van bereik wil het bedrijf de grootste online marketeer zijn voor LGBTI-uitgevers in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland.

Het feit dat LGBTI-vriendelijke bedrijven een goed imago hebben, vooral bij de jonge doelgroep, is zeker niet nieuw. Volgens een Google-onderzoek uit 2014 is 45 procent van de consumenten jonger dan 34 jaar vaker geneigd om bij een LGBTI-vriendelijk bedrijf te winkelen. En meer dan de helft zou er een zijn Geef de voorkeur aan bedrijven die gelijke rechten ondersteunen, Tegelijkertijd zorgt de toenemende maatschappelijke acceptatie van homoseksualiteit er ook voor dat planners zelden de LGBTI-gemeenschap alleen hebben, zei Steinert: “Dit is verloren potentieel. De doelgroep is tenslotte heel levendig, houdt van reizen en consumeren. ”

tonen

De LGB-gemeenschap als ideale kandidaten voor online marketing?

Wat Steinert in zijn werk waarneemt, wordt ook bevestigd in recente peilingen: volgens een Yougov-onderzoek vindt bijna de helft van de holebi’s dat hun levensstijl onvoldoende wordt weerspiegeld in reclame. De groep is jong en te snel 60 procent man, In tegenstelling tot de algemene bevolking worden advertenties meestal niet op televisie gezien, maar online. Meer dan de helft van de ondervraagde holebi’s denkt zelfs dat lineaire televisie tot het verleden behoort – ideale kandidaten voor online marketing.

Volgens Yougov zijn holebi’s gemiddeld niet rijker, zoals vaak per ongeluk wordt gemeld. Maar ze zeggen van zichzelf: “Mijn stijl is duur.” En ze zijn multipliers – LGB’s worden veel vaker door vrienden en kennissen om advies gevraagd voordat ze een product kopen. Verdere bevindingen: ze worden beschouwd als trendsetter en graag opgemerkt worden. Ze behoren tot de eersten in de vriendenkring die nieuwe muziekartiesten ontdekken. Op andere gebieden is de groep vooruitstrevend en milieubewust. LGB’s komen bijvoorbeeld bijna twee keer zo vaak voor veganisten zoals het populatiegemiddelde.

Bereik je homo’s onder de 30 media bijna alleen over dating-apps?

Volgens Marco Steinert resulteren de langetermijntrends in homomarketing op drie manieren om de groep het best digitaal te bereiken. Hoewel Facebook nogal wat weet over de seksuele geaardheid van de gebruiker en hier kan reclame specifiek worden gespeeld met de juiste targeting. Homo’s jonger dan 30 jaar kunnen volgens Steinert het best worden bereikt via datingapps voor homo’s zonder verspilling – zij het Grindr, Planet Romeo of Hornet.

LGBTI-nieuwsportals en blogs worden nu meestal aangeklikt via sociale media en zijn minder direct toegankelijk. Het probleem hiermee is dat veel adverteerders vanaf het begin categorisch advertenties in dating-apps uitsluiten. Daarom konden mediaplanners in de agentschappen ze niet altijd in overweging nemen. Een fout, zegt Steinert: “Veel apps zoals Hornet zorgen nu voor een hoogwaardige advertentieomgeving voor merken.”

Lgbti Pride Gay Grindr Adverteren Omr 768X465
De app Grindr promoot momenteel zijn eigen advertentieproduct (Foto: OMR)

De hippe dating-apps voor homo’s: Grindr, Hornet – en Instagram?

Grindr wordt nu beschouwd als ’s werelds grootste datingapp voor homo’s en claimt dagelijks meer dan drie miljoen gebruikers te hebben. Het hoogtepunt van de applicatie is de locatiezoekfunctie “Radar”, die laat zien wie er momenteel geregistreerd en online is in de directe omgeving van Grindr. Volgens Steinert betekent dit op homofeestjes dat mensen elkaar zelden rechtstreeks aanspreken, liever eerst met Grindr chatten en dan controleren of de andere persoon in de kamer geïnteresseerd is om contact te maken. Zo intens als gay Grindr maakt, maakt reclame het zelfs zonder gedetailleerde targeting zoals Facebook logisch is.

Hornet positioneert zichzelf in vergelijking met Grindr iets hogere kwaliteit. De app voor sociale media is in 2011 opgericht door de Duitse startup-serie ondernemer Christof Wittig in San Francisco. Wittig heeft onlangs naam gemaakt toen hij samenwerkte met Berliner blockchain tech startup OST LGBT Bitcoin valutadie “LGBT-token” heeft uitgegeven. Hornet noemt zichzelf ‘The World’s Premier Gay Social Network’ en beweert wereldwijd meer dan 25 miljoen gebruikers en dagelijks een miljoen actieve gebruikers te hebben.

de app Het heeft drie hoofdfuncties: homo’s kunnen verbinding maken via hun “Hornet Guys” -profielen en “Hornet Places” ontmoeten, dat wil zeggen gelokaliseerde LGBT-locaties zoals bars. En met de “Hornet Stories”, een portal met meer dan 25 nieuwe artikelen in acht talen geschreven door de vermeende wereldberoemde contentmakers van de scene, biedt de applicatie ook zijn eigen content. Deze laatste moet een “merkveilige” omgeving garanderen dankzij de volledig redactioneel samengestelde inhoud, waarin “mannen elkaar en hun merk kunnen ontmoeten” – dat is de belofte aan adverteerders.

Pride Hashtag Instagram Gay Lgbti Omr
Hashtags zoals “#pride” worden op Instagram in regenboogkleuren weergegeven (Foto: OMR)

Volgens Marco Steinert wordt Instagram ook steeds vaker gebruikt als dating-app door homo’s die hun profielen open houden, ze vullen met selfies en zoeken naar hashtags. Facebook’s fotoplatform kleurt automatisch regenbogen in hash-tags zoals #lgbt, #pride, # pride2018, #gay, #queer en #lovewins, en heeft ook regenboogstickers en heartbeats voor verhalen over de Pride-maand juni. Geen wonder dat iedereen die op zoek is naar deze hashtags op Instagram, ook meteen de huidige advertenties van het LGBTI-merk ziet, zoals Condor en Levi’s Duitsland.

LGBTI niet in het dagelijks leven weergeven alsof het niet “normaal” is

Hoewel er grote adverteerders zoals Calvin Klein zijn, die ook adverteerden op homoplatforms met reguliere motieven van Justin Bieber en Kendal Jenner in de voorjaarscampagne van 2016. Volgens Steinert stelt de gemeenschap het echter zeer op prijs Reclamemotieven speciaal voor de doelgroep worden gemaakt. De trend is advertorials, die de homoseksuele realiteit van het leven zo “normaal” mogelijk weergeven. Goede voorbeelden zijn volgens Steinert twee jonge vrouwen die op het strand worden omarmd voor een motief van het reisbureau Dertour. Of een commercial van Deutsche Bahn, waarin een man naar zijn vriend, een professionele voetballer, reist voor zijn wedstrijden in de ICE.

Het paar vrouwen met een baby dat Telekom vorig jaar adverteerde voor de Family Card, reageerde ook positief. Volgens Steinert worden dergelijke advertorials minstens zo gewaardeerd als algemene campagnes voor regenboogkleurengelijkheid en diversiteitacceptatie. “Merkboodschappen worden getekend met reclamemotieven die de normaliteit van het LGBTI-leven vertegenwoordigen en homoseksuelen veel plezier tonen met de geadverteerde producten,” zegt Steinert.

Er is echter één ding dat helemaal niet goed gaat met de gemeenschap: als dergelijke campagnes alleen in de reguliere media worden uitgevoerd, zonder rechtstreeks de LGBTI-doelgroepen in hun media aan te spreken. “Dit zou dan kunnen worden opgevat als lippendienst in plaats van een vijgenblad om de verlichte wereld te laten zien hoe liberaal je bent”, zegt Marco Steinert.

Gebruik Pride Festivals strategischer voor online en offline campagnes

Van mei tot oktober is het Pride-seizoen. Ondertussen vinden er gedurende deze maanden wereldwijd duizenden CSD-optochten, Pride-festivals, optochten en feesten plaats, waarbij miljoenen LGBTI’s worden gevierd onder het motto “Show your Pride”. Marco Steinert merkt op dat adverteerders in Duitsland veel minder geneigd zijn om LGBTI-massa-evenementen te exploiteren dan merken in het buitenland, waar LGBTI online advertentiecampagnes offline strategisch worden uitgebreid, zoals door Netflix of Vodafone op World Pride in Madrid in 2018. ” Er is nog veel potentieel voor merkrepresentatie bij een aantrekkelijke doelgroep, “concludeert Steinert.

Netflix World Pride Madrid 2018 Lgbti Marketing Omr
Netflix-poster tijdens Madrid Pride 2018 (Foto: Marco Steinert)

Dit artikel werd oorspronkelijk gepubliceerd door Online Marketing Rockstars.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *