Empathie en gevoelens: hoe IoT productontwerp verandert

Het is de bedoeling dat 22 miljard apparaten tegen 2025 verbonden zijn met het Internet of Things (IoT) – althans dat voorspelt het onderzoeksbureau IoT Analytics. Als het daar echt toe zou komen, zou dat betekenen dat de wereldbevolking een constante groeitrend heeft: drie dingen voor ons allemaal.

Een echt huisnummer, gezien het feit dat het onderwerp IoT op veel plaatsen nog steeds ongemak ondervindt. In hoeverre hebben we nog steeds controle over onszelf wanneer dingen plotseling met elkaar communiceren en met elkaar communiceren, gegevens heen en weer sturen en zelfs autonome beslissingen nemen?

Het feit dat met de evolutie van het IoT de nieuwe generatie machines continu van mensen emancipeert, betekent niet dat we de soevereiniteit over ons leven opgeven. Zelfs als Internet of Things in eerste instantie niet menselijk lijkt, moeten mensen meer focus hebben dan ooit.

Vanuit technologisch oogpunt is het IoT een van de grootste prestaties van onze tijd – maar deze vooruitgang wordt alleen sociaal aanvaardbaar als we IoT-interfaces op een zinvolle en waardetoevoegende manier integreren in ons dagelijks leven. Een beslissende rol is hierbij weggelegd voor de productontwerpers.

tonen

Eerste dingen eerst: controle en beveiliging

In het internet der dingen communiceert alles met alles – alleen de mens is uitgesloten. Het resultaat: bijna elke activiteit – zoals het bedienen van de koffiemachine of het licht in- en uitschakelen – wordt ondersteund of vervangen door geavanceerde algoritmen, waardoor ons dagelijks leven wordt geautomatiseerd.

Wat in eerste instantie handig en fascinerend lijkt, kan in de loop van de tijd de controle verliezen over dagelijkse processen. Op dit punt spelen de productontwerpers opnieuw een rol: ze moeten ervoor zorgen dat de gebruiker altijd in staat is in te grijpen in de genetwerkte evenementen en de controle te nemen.

Eén ding is heel duidelijk met betrekking tot de veelbesproken beveiligingsfactor: gegevens die we maken of gebruiken op Internet of Things zullen nooit 100% veilig zijn. Alleen een uitknop is niet voldoende om te voorkomen dat een slim product naar me luistert. Evenzo is het hacken van koelkasten geen verzinsel, maar theoretisch denkbare scenario’s. Maar we kunnen ons daarop voorbereiden.

Een manier om de privacy in het IoT te vergroten, is door de ruimte in zones te verdelen. Studenten van Interactive Media Design aan de Hogeschool van Darmstadt verdeelden bijvoorbeeld de omgeving van hun apparaat “juno” in vier “sociale afstandszones”: de openbare, sociale, persoonlijke en intieme zones. Afhankelijk van de locatie van de gebruiker, zal Juno meer of minder informatie met hem delen.

Ook interessant: Business Incubator: een startup-centrum promoot IT-beveiligingsideeën voor het IoT

Vertrouwen door persoonlijkheid en empathie

Ten laatste als het gaat om het daadwerkelijke ontwerp van een product, wordt een verschuiving in onze denkwijze van ontwerpers steeds belangrijker. De tijden dat we digitale producten afzonderlijk ontwikkelden, zijn voor eens en voor altijd voorbij. Integendeel, het is vandaag de dag essentieel voor innovaties om te integreren in een volledig ecosysteem en te communiceren met mensen. Om tot een volledig, grotendeels onbekend systeem te komen, is het de verantwoordelijkheid van de ontwerper om een ​​basis te leggen waarop vertrouwen kan groeien en bloeien.

Vooral met het oog op de wijdverbreide veiligheidsproblemen, is vertrouwen de basis voor de marktacceptatie van een nieuw IoT-apparaat. Voor ons beroep betekent dit dat het zelfs in een genetwerkte wereld menselijk moet zijn.

Dit betekent niet noodzakelijk dat elk IoT-apparaat emotioneel geladen moet zijn, maar dat bijvoorbeeld een “nee” wordt geaccepteerd. Siri en Alexa zouden zich nauwelijks als loyale helpers in het dagelijks leven hebben gevestigd, als ze ons als “klassieke” machines zonder onderbreking zouden bijstaan ​​en zonder advies waren gevraagd.

En toch kan het soms nog intiemer worden tussen mens en subject. Hoewel het touchscreen van onze smartphone meer dan tien jaar lang letterlijk de grootste emotie was, heeft het internet der dingen een nieuw tijdperk ingeluid voor productontwerp op het gebied van fysieke uitwisseling. Een schitterend voorbeeld van dit ontwerp wordt geleverd door Vai Kai met zijn slimme houten poppen waarvan de hartslag kan worden gevoeld. Wanneer dergelijke gevallen de norm worden, wordt gevoel voor de nabije toekomst een essentieel onderdeel van het internet der dingen.

Meer dan de gevoelde waarheid

Het toenemende belang van haptics in digitaal productontwerp betekent ook dat de leeftijd van apps uiteindelijk voorbij zal zijn. De integratie van de smartphone als een “afstandsbediening” om het IoT te bedienen is misschien nog steeds onvervangbaar – gezien het potentieel van onze steeds meer onderling verbonden wereld in perspectief, echter, niet langer als een middel om een ​​doel te bereiken.

De integratie van het tastgevoel daarentegen is vrijwel de deuropener voor vertrouwen en authenticiteit in een netwerkwereld. Want terwijl het oog dingen over het hoofd ziet en het oor dingen niet kan horen, kunnen we meer aanraken dan alleen de waargenomen waarheid.

Ondanks alle euforie over de mogelijkheden die Internet of Things biedt, behoort het ook tot de verantwoordelijkheid van een ontwerper om de betekenis van nieuwe productideeën kritisch en eerlijk in twijfel te trekken. Nogmaals, het kan niet worden ontkend dat technologie in het algemeen meer en meer ruimte inneemt in ons dagelijks leven.

Hoewel mijn grootmoeder geen cyborg is, alleen omdat ze een pacemaker draagt. Maar in feite worden organismen steeds meer compatibel met de digitale wereld. Dienovereenkomstig veranderen de eisen aan productontwerp – een verantwoordelijkheid die een heroverweging vereist, maar een enorm potentieel biedt voor creatieve oplossingen.

Ook interessant: op weg naar de Smart Store

Over de auteur: Enes Ünal is hoofd van Experience Design, verantwoordelijk voor ontwerp en ontwerp bij Candylabs en ondersteunt start-ups, kmo’s en bedrijven bij de ontwikkeling van digitale producten. Eerder studeerde hij Interactive Media Design (B.A.) en Leadership in the Creative Industries (M.A.) aan de hogeschool van Darmstadt, waar hij momenteel docent is. Bovendien is Ünal de initiatiefnemer en mede-gastheer van de International Interaction Design Association (IxDA) voor het hoofdstuk Frankfurt.

Nieuwsbrief & Messenger

Altijd op de hoogte van alle onderwerpen van het digitale leven met de LEAD-nieuwsbrief en de LEAD Tech-nieuwsbrief. Professioneel of privé. In uw inbox of via messenger.

Abonneer u nu op onze nieuwsbrief
Abonneer je nu via messenger

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *