Survival of the Fittest in de “Amazon World”

Piotr Stach en Waldemar Moss richtten hun bedrijf Expondo in 2007 op in Berlijn – het appartement van Moss diende als kantoor, dat door zijn partner werd gebruikt als magazijn. Beide brachten slechts 5.000 euro op.

Vandaag de dag heeft Expondo, de B2B online leverancier van voedingsmiddelen en ambachten, meer dan 300 werknemers, een jaarlijkse omzet van meer dan 40 miljoen euro en export naar 27 markten.

In een interview met LEAD vertellen de twee oprichters over hun vroege dagen en hoe ze konden overleven als een klein bedrijf zonder kapitaal.

LEID: Hoe ben je gekomen om expondo te vinden?

Piotr Stach: Tijdens onze studies hebben we alleen goederen via eBay gekocht en met winst doorverkocht. Dit bedrijfsmodel was echter relatief snel uitgeput. Daarom hebben we besloten om de volgende stap te zetten en onze eigen apparatuur te verkopen.

In 2007 hebben we Expondo opgericht en zijn we op zoek gegaan naar een fabrikant in China die meetschalen produceert. Weegschalen waren het eerste product dat we via Expondo distribueerden. Met behulp van een speciaal algoritme konden we de meest winstgevende producten op eBay identificeren en ons assortiment geleidelijk uitbreiden tot meer dan 3.000 artikelen. Onlangs konden we met dit concept een jaarlijkse omzet van bijna 40 miljoen euro genereren.

tonen

LEIDEN: Hoe kunt u slagen in e-commerce zonder risicokapitaal?

Waldemar Moss: Allereerst moet u kostenbewust zijn en bereid zijn om meerdere jaren van hand tot mond te leven en elke cent in het bedrijf te steken. Goedkoper is echter niet altijd beter; In het begin hebben we alles opgeslagen en over elk aanbod en elke partner is zoveel mogelijk onderhandeld. We hebben er vervolgens voor betaald met stage en, bijvoorbeeld, aanvankelijk ook goederen van inferieure kwaliteit ontvangen en uiteindelijk twee keer betaald.

Een ander belangrijk punt is prioritering – prioriteiten stellen en doorwerken is van enorm belang. Gedisciplineerd werk is essentieel als je succesvol wilt zijn en vooral in het begin moet je taken aanpakken die niet altijd leuk zijn. Zodra je merkt dat sommige projecten niet langer effectief of moeilijk te realiseren zijn, moet je je snel op zijn prioriteiten kunnen concentreren en op tijd aan het koord kunnen trekken.

StachZelfs als u zonder onderneming zonder kapitaal begint, hebt u ook gemotiveerde en getalenteerde mensen aan boord nodig die uw visie delen. Over het algemeen dus: geef uw medewerkers vertrouwen en geef ze verantwoordelijkheid.

Uiteindelijk moet je op de arbeidsmarkt zegevieren met andere punten dan het salaris. Onze ervaring leert dat u zeer ervaren toppersoneel kunt “inhuren”, als u gewoon anders bent dan standaardbedrijven. Enkele van onze belangrijkste waarden zijn directheid, eerlijkheid en openheid. Dit is niet altijd de gemakkelijkste manier, maar het is het pad dat veel mensen waarderen. Daarom is ons motto als een door de eigenaar beheerd bedrijf: More like a Family.

Een ander belangrijk punt is de bereidheid om fouten te maken. Laten we eerlijk zijn: niemand wil fouten maken, maar je moet er ook niet bang voor zijn. We zien onszelf als doeners, maar zoals je zo mooi zegt: waar schaafsel wordt gemaakt, vallen schaafsel. Het belangrijkste is dat je van zijn fouten leert en ze een tweede keer maakt.

LEID: Heb je tips voor kleine bedrijven hoe te overleven in de “Amazone wereld”?

Waldemar Moss: eBay, Amazon en Co. zijn geen bedrijven waarmee u wilt of zou kunnen concurreren. Daarom hebben we ons vanaf het begin tot doel gesteld om niet de 1000e elektronicabedrijf te worden. We zochten direct naar de nis waar de kans groot was dat we de nummer 1 konden worden – wat we al in verschillende categorieën hebben bereikt, bijvoorbeeld in kraanweegschalen, popcornmachines enzovoort.

We hebben vertrouwd op productcomplexiteit, prijsstabiliteit en lage concurrentie. Bij de huidige strategie hebben we 10 jaar gewerkt om een ​​zeer sterke waardeketen op te bouwen en onze klanten de best mogelijke service te bieden.

Om ons bovendien te onderscheiden van de grote markten, willen we beginnen op het punt dat we denken dat Amazon op dit moment niet kan dienen: de klantenservice is inderdaad erg meegaand, maar de hoeveelheid producten hier ontbreekt het aankoopadvies van experts.

Piotr StachVooral met dure machines, die misschien zelfs in grote hoeveelheden moeten worden gekocht, moet u uw klanten bijstaan ​​en ervoor zorgen dat zij het product kopen dat aan hun behoeften voldoet.

We willen bijvoorbeeld de experts de mogelijkheid geven om het product zo goed mogelijk te testen – door testvideo’s, 360 ° -views, live chats en een paar andere methoden waar we momenteel aan werken. We hebben sommige van deze functies al met zichtbaar succes geïmplementeerd en plannen nu de volgende stappen.

Als je succesvol wilt zijn in de wereld van grote online markten, kunnen we zeker aanbevelen om een ​​lucratieve niche te vinden en daar marktleider te worden met klantgerichte service.

LEIDEN: Welke strategie zit er achter het bedrijf?

mos: We zijn volledig toegewijd aan duurzame groei; Daarom investeren we het grootste deel van onze inkomsten opnieuw in het bedrijf. Een bedrijf staat en valt vooral met zijn werknemers, daarom stroomt een groot deel van onze inkomsten naar werknemersbeheer.

Onze medewerkers zijn zeer bekwaam en persoonlijk gemotiveerd om Expondo vooruit te helpen. We willen dit momentum behouden met training, tal van voordelen en een hoge mate van persoonlijke verantwoordelijkheid, zelfs als het geen verwaarloosbare kosten veroorzaakt. Dit komt niet alleen onze medewerkers ten goede, maar ook onze klanten, wat tot uiting komt in de omzet aan het einde van de dag.

LEID: Hoe val je gevestigde groothandels en andere internetbedrijven aan?

Piotr Stach: Door flexibiliteit proberen we grote bedrijven altijd een stap voor te blijven. We staan ​​erg open voor nieuwe ideeën – en als we een idee leuk vinden, implementeren we het ook. Niet iedereen ontsteekt, maar fouten maken maakt deel uit van het groeiproces. Uiteindelijk stelt deze “do” -mentaliteit ons in staat ons veel sneller en flexibeler aan te passen aan de eisen van vandaag dan een paar groothandels die de markt al vele jaren domineren en vaak vastzitten in gevestigde structuren.

Vanwege de kortere besluitvormingskanalen hebben we ook de mogelijkheid om onze service beter af te stemmen op de behoeften van de klant. Als bijvoorbeeld een handvol klanten langere kabels voor lasapparatuur aanvragen, geven we de informatie door aan China en passen onze technici het apparaat aan. Dit maakte Expondo het eerste bedrijf op de markt dat lasapparatuur met een kabellengte van 8 meter aanbood.

LEAD: Welke missie heb je voor de toekomst?

Waldemar Moss: We willen ’s werelds eerste bron voor experts zijn door het beste deskundige advies, betaalbare professionele tools en uitstekende klantenservice te bieden.

Nieuwsbrief & Messenger

Altijd op de hoogte van alle onderwerpen van het digitale leven met de LEAD-nieuwsbrief en de LEAD Tech-nieuwsbrief. Professioneel of privé. In uw inbox of via messenger.

Abonneer u nu op onze nieuwsbrief
Abonneer je nu via messenger

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *