Zuckerberg belooft de hoogste privacy op Facebook

Facebook-CEO Mark Zuckerberg heeft na de enorme kritiek van de afgelopen maanden aangekondigd dat het online netwerk zich meer zal richten op de bescherming van de privacy.

“Ik geloof dat communicatie in de toekomst steeds meer zal verschuiven naar vertrouwelijke, gecodeerde services, waar mensen kunnen vertrouwen op wat ze elkaar vertellen om veilig te blijven”, schreef Zuckerberg. Facebook wil aan deze toekomst werken.

‘S Werelds grootste online netwerk werd bekritiseerd, met name voor de verwerking van gebruikersgegevens, vooral na het uitbreken van het gegevensschandaal waarbij Cambridge Analytica betrokken was. “Ik begrijp dat veel mensen niet geloven dat Facebook zo’n privacygericht platform zou willen of willen bouwen,” zei Zuckerberg. Het online netwerk heeft niet de reputatie privacy-georiënteerde diensten te ontwikkelen.

Ook interessant: Enquête: de helft van de Duitsers kent de waarde van hun eigen gegevens niet

Een complete codering zoals WhatsApp

De aankondiging van woensdag betekent eigenlijk een categorische heroverweging vergeleken met de houding van Zuckerberg in de beginjaren van Facebook. In die tijd had hij gezegd dat de trend is dat mensen steeds meer over zichzelf openbaar maken. Facebook was herhaaldelijk in conflict gekomen met voorstanders en toezichthouders van privacy toen het bedrijf de limieten op privacy testte.

tonen

Nu kondigde Zuckerberg aan dat meer aanbiedingen van de groep een complete codering zouden krijgen, gemodelleerd naar de chatdienst WhatsApp. In zogenaamde end-to-end-codering kan de inhoud van een gesprek alleen worden bekeken door afzender en ontvanger. Het voorkomt dat anderen – “inclusief ons – zien wat mensen in onze service delen”, schreef Zuckerberg.

Andere diensten zoals videochats, e-commerce-aanbiedingen en betalingsdiensten zouden op deze veilige basis voortbouwen. Hij verwacht dat WhatsApp en de tweede chatdienst van de groep, de Facebook Messenger, de centrale manier om te communiceren over de mensen op het platform, binnen een paar jaar Zuckerberg heeft voorspeld.

Het was niet duidelijk wat de nieuwe koers voor het businessmodel van Facebook zal betekenen. Het online netwerk is momenteel afhankelijk van zoveel mogelijk kennis over de interesses, opvattingen, plannen en leefomstandigheden van zijn gebruikers – om gerichte reclame te kunnen overbrengen. Met een consistente implementatie van de end-to-end-codering zou Facebook geen toegang hebben tot de inhoud van de gebruikers.

In zijn Facebook-artikel was Zuckerberg het niet eens, in een interview met de New York Times Hij gaf aan dat Facebook nieuwe ideeën kon vinden om geld te verdienen. “Er zijn tal van zakelijke kansen, vooral in ontwikkelingslanden, en er kunnen meer privétools worden ontwikkeld rond de verblijfplaats van mensen,” zei hij.

Ook interessant: WhatsApp met leraren: Conferentie van Ministers van Onderwijs dringt aan op gegevensbescherming

Verspreiding van nepnieuws en illegale inhoud

Een breder gebruik van end-to-end-codering op het Facebook-platform kan ook het probleem van het verspreiden van verkeerde informatie en illegale inhoud verergeren. Omdat zelfs Facebook-teams die berichten bekijken en verwijderen geen toegang zouden hebben. In India en Myanmar zijn onder meer privé WhatsApp-groepen al gebruikt voor haatcampagnes. Zuckerberg schreef dat Facebook bezig is accounts te detecteren met slechte bedoelingen, zelfs zonder toegang tot de inhoud, bijvoorbeeld tot gedragspatronen.

Zuckerberg benadrukte ook dat Facebook had besloten geen datacenters te bouwen in landen die de mensenrechten schenden of de vrijheid van meningsuiting hadden beperkt. Deze verklaring zou onder meer een markttoetreding in China moeten zijn, waarover de afgelopen jaren steeds opnieuw uit de tabel werd gespeculeerd.

Een ander aspect van het plan is dat gebruikersgegevens op Facebook na een bepaalde tijd automatisch kunnen worden verwijderd.

“Dat zou het risico verkleinen dat berichten later weer verschijnen en je voor schut zetten,” schreef Zuckerberg. De automatische verwijdering kan ook worden uitgeschakeld – of voor sommige inhoud zelfs op enkele minuten worden ingesteld.

In het geval van Cambridge Analytica, die enorme druk op Facebook uitoefende, werden gegevens van Facebook-gebruikers illegaal doorgegeven aan een data-analysebedrijf door de ontwikkelaar van een enquête-app meer dan vijf jaar geleden. Facebook wist ervan sinds eind 2016, maar was tevreden met de verzekering dat de gegevens waren vernietigd en informeerde de gebruikers niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *