Kom dichter bij de fans met verhalen

Geen enkel format wint momenteel aan momentum-achtige verhalen. Ze worden al dagelijks door honderden miljoenen mensen gebruikt. Voor velen zijn verhalen als een virtueel dagboek. Een platform waar ze de meest interessante en opmerkelijke of zelfs alledaagse fragmenten uit hun leven delen. En vaak meerdere keren per dag. De vergankelijkheid van verhalen – na 24 uur verdwijnt de inhoud automatisch – heeft zijn eigen charme. Inhoud voelt veel authentieker aan in verhalen dan de bewerkte afbeeldingen die naar veel feeds zijn geüpload. Verhalen vervangen de daadwerkelijke feed niet, maar vullen deze aan met een snel, zeer meeslepend volledig schermformaat, dat op speelse wijze extra aandacht en interactie kan genereren.

Verhalen zijn echter niet langer alleen een ruimte voor mens-op-mens interactie of van beïnvloeder tot fan. Ze bieden ook een uitstekend communicatiemiddel voor merken en directe toegang tot de doelgroep, of het nu gaat om bewustwording, overweging of conversie – verhalen en verhalenadvertenties kunnen merken ook ondersteunen bij het bereiken van hun doelen langs de hele trechter. Dit zal echter alleen slagen als bedrijven de nieuwe communicatieruimte openen, de verhalen open, bewust en creatief voor zichzelf.

tonen

Dat maakt goede verhalen

  • Goede verhalen zijn creatief: Verhalen kunnen worden ontworpen en becommentarieerd met tal van tools. Zo kan de context van een situatie via emoji’s, hashtags, locatie- en temperatuurbepaling, maar ook met teksten en achtergrondmuziek emotioneel en in één oogopslag worden vastgelegd. Het speciale collageachtige karakter van het formaat, dat je uitnodigt om te spelen en uit te proberen, moet zeker merken verkennen.
  • Goede verhalen anders werken: Verhalen bieden een compleet nieuwe gebruikerservaring. Adverteerders die bekend zijn met de nieuwe functionaliteiten kunnen deze gebruiken voor succesvolle verhalen. Er moet ook aandacht worden besteed aan de eigen inheemse esthetiek van Verhalen. Merken die willen scoren, moeten hun eigen beeldtaal vinden in hun verhalen. Trouw aan je DNA – maar toch authentiek en speels genoeg om gebruikers te entertainen die zich inzetten voor interactie.
  • Goede verhalen zijn interactief: Creatief voorbereide verhalen hebben een zeer persoonlijke toets en communiceren rechtstreeks met het publiek. Het is dus niet verwonderlijk dat ze meestal veel reacties veroorzaken. Op Instagram zien we bijvoorbeeld dat elk vijfde verhaal dat ze zien gemiddeld reageert op een directe boodschap – dat wil zeggen, een persoonlijk bericht naar de maker van het verhaal stuurt. Merken kunnen profiteren van deze hoge interactiesnelheid door hun publiek te betrekken, te reageren op community- en soms individuele gebruikersreacties. Interactieve functies zoals enquêtes, call-to-action en swipe-up bieden extra mogelijkheden.
  • Goede verhalen zijn auditief: In de meeste gevallen adviseren wij merken om hun digitale inhoud te optimaliseren voor een stille overweging. Verhalen vormen hier een uitzondering. In tegenstelling tot de meeste andere indelingen overheersen hier gebruikers die het geluid (60%) hebben geactiveerd. Dit geeft merken extra opties om hun fans met een extra gevoel te bereiken.
  • Goede verhalen vertel verhalen: Visueel sterke verhalen, tutorials, een kijkje achter de schermen, persoonlijke inzichten, actueel nieuws, productintroducties, kortingen, wedstrijden, beknopte informatiemateriaal … Verhalen kunnen vol zitten met uiteenlopende inhoud. Je moet echter altijd een interessant verhaal vertellen of de gebruiker op een andere manier een duidelijke meerwaarde bieden, anders worden ze snel saai en irrelevant.

Veelzijdige indeling

De BMW Group gebruikt een breed scala aan verhalenadvertenties om doelbewust potentiële autokopers op verschillende punten in hun klantreis te verzamelen en hen te bereiken voor verschillende merken met verschillende communicatiedoelen.

Een adverteerder moet bijvoorbeeld aandacht besteden aan de krachtige BMW M. Een trillende snelheidsmeternaald en de prompt ‘Tik om te starten’ nodigen de kijker uit voor een snelle rit. Als je op tikt, zie je de auto door het verhaal vliegen en leer je de karakteristieke prestatiewaarden kennen zoals “Power” en “Precision”.

Met een ander verhaal spreekt BMW mensen aan die al een merkvoorkeur hebben voor de Mini. Ze moeten meer leren over de kenmerken van de auto. In de Verhalen-advertentie wordt uitgelegd hoe de persoonlijke service “Mini-conciërge” de bestuurder helpt bij het vinden van een patisserie voor een aankomende verjaardag. Speels transformeert een ronde cake in de ronde conciërge, getransponeerd over een verhaalbalk die naar rechts schuift en de overgang charmant visualiseert.

Een derde verhaal is gericht op mensen die al overtuigd zijn van BMW als merk en specifiek voertuigmodel. Ze moeten worden bereikt in de conversiefase met tastbare lagere trechteronderwerpen, zoals financieringsmodellen. Verhalen zijn hier ook heel goed voor. Terwijl de BMW X2 door de verticale ruimte rijdt, streeft het een opvallende typografie na die verschillende hoekstenen van financiering belicht. De veeg omhoog leidt naar de financieringsdetails op de startpagina.

Christina Keller Facebook
Foto: Facebook

Christina Keller leidt de Creative Shop voor Facebook en Instagram in Midden-Europa. Samen met haar team ondersteunt ze bedrijven en agentschappen bij het ontwikkelen van innovatieve ideeën voor de Mobile First-omgeving. Voordat ze in augustus 2015 bij Facebook kwam, werkte ze voor verschillende reclamebureaus – waaronder Jung von Matt, TBWA en DDB – en later voor Deutsche Bahn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *