Zakenreizen 2.0: zakelijke mobiliteit voor generatie Y

De voortschrijdende digitalisering verandert de wereld van werk en onze mobiliteit. De online beïnvloede “Netflix-generatie” van onder de 30 jaar heeft een nieuw zelfbeeld van beide. Dit vraagt ​​om een ​​heroverweging in bedrijven, die steeds meer moeten concurreren om hun digitale kinderen.

Mobiliteit staat op zijn kop – bedrijven staan ​​stil

Mobiliteit verandert en zal de manier waarop we reizen fundamenteel en duurzaam veranderen. Vandaag zijn er steeds meer mobiliteitsoplossingen – bijna elke dag komen er nieuwe providers op de markt. Een actueel voorbeeld is de elektrische scooter, die al na een paar weken het straatbeeld in grote steden vormde. Autodelen biedt vandaag de dag de grootste populariteit. Het aantal gebruikers is de afgelopen 10 jaar 20 keer toegenomen tot meer dan 2 miljoen in 2018, nog eens 9 miljoen zijn geïnteresseerd in autodelen.

De klassieke auto wordt dienovereenkomstig minder belangrijk. Niet alleen als statussymbool. Veel jonge stadsbewoners kiezen er bewust voor. Gebrek aan parkeerruimte, congestie en de bijbehorende stress op de weg betekenen dat de auto in toenemende mate de snelste en beste oplossing is voor de weg van A naar B biedt. Dit geldt voor zowel particuliere als professionele mobiliteit, vooral voor werknemers die veel reizen voor werk.

tonen

Bedrijven vertrouwen daarentegen meestal op de traditionele bedrijfswagen als de enige mobiliteitsoplossing en stimulans in het salarispakket. Als het echter voor de deur ongebruikt wordt achtergelaten en de werknemer verkiest om autodelen of het alternatieve maandticket voor openbaar vervoer te gebruiken, wordt de levering gepland volgens de behoefte. Hier moeten bedrijven op een eigentijdse manier heroverwegen.

Misschien ben je hier ook in geïnteresseerd: E-Scooter: Nu rijden we weg

Generatie Y en de wereld van nieuw werk

Tegelijkertijd verandert ook de wereld van werk. Vandaag hebben we het over Work 4.0 of “New Work”. Het wordt steeds digitaler en meer geïndividualiseerd. De generatie Netflix is ​​veeleisend, de identificatie met het bedrijf en het werk staat duidelijk op de voorgrond. Ze verwachten kansen voor persoonlijke ontwikkeling, een loopbaanontwikkeling met interessante uitdagingen en beschouwen een evenwicht tussen werk en privéleven als een vereiste. In tijden van toenemende tekorten aan vaardigheden moeten bedrijven zich aanpassen aan deze veranderende behoeften. Alleen dan kunnen ze concurreren om de aantrekkelijkheid van de werkgever.

De nieuwe eisen aan de wereld van het werk hebben ook invloed op de manier waarop deze werknemers voor zaken reizen of de dag reizen om te werken. Flexibiliteit en zelfbeschikking staan ​​duidelijk centraal. Tegelijkertijd worden duurzaamheid, klimaatbescherming en persoonlijke ervaring steeds belangrijker. Nieuwe trends komen naar voren, zoals de toenemende verbinding tussen zakelijk en zakelijk reizen, de zogenaamde “Bleisure”. Het individuele ontwerp van mobiliteit speelt dus een centrale rol.

Nieuwe mobiliteitsconcepten vervangen de liefde voor de auto

Maar wat al lang in het dagelijks leven is gebeurd en door de jongere generatie als vanzelfsprekend wordt beschouwd, wordt niet weerspiegeld in grotere bedrijven, of slechts gedeeltelijk. Het heeft moderne mobiliteitsconcepten nodig waarmee werknemers hun zakelijke mobiliteit kunnen afstemmen op hun individuele behoeften. Ze moeten het gebruik van slimme en duurzame oplossingen bevorderen, waardoor autoverkeer en de daaruit voortvloeiende koolstofvoetafdruk worden verminderd.

Een dergelijk concept biedt het mobiliteitsbudget: in plaats van een uniforme oplossing met een stevige bedrijfswagen, ontvangen werknemers een flexibel budget. Hierin kunnen ze individueel beslissen welke bouwstenen het beste passen en de verdeling in vooraf gedefinieerde periodes wijzigen. Of het nu gaat om de dagelijkse weg naar kantoor, af en toe voor een zakelijke bijeenkomst of een zakenreis in het buitenland. Of het nu gaat om autodelen, de trein, Uber, de MOIA-taxi, e-bike of e-scooter. De werknemers kiezen het vervoermiddel dat past bij hun huidige behoeften. Als het budget soms niet volledig wordt gebruikt, bijvoorbeeld vanwege vakantie of ziekteverlof, kan het ook privé worden gebruikt door werknemers zonder te vervallen. Gerenommeerde bedrijven zoals SAP, KfW Bank, BCG of A.T. Kerney gebruikt het mobiliteitsbudget al voor zijn werknemers en verwijdert in toenemende mate de bedrijfswagen. Last but not least biedt het mobiliteitsbudget als integraal onderdeel van het salarispakket een effectieve stimulans voor werknemers.

Misschien ben je hier ook in geïnteresseerd: Doe mee: samen en digitaal voor de mobiliteit van de toekomst

Zakenreizen 2.0 – flexibel, digitaal en duurzaam

Zakenreizen 2.0 omvat up-to-date mobiliteit voor de online generatie – flexibel, individueel op maat gemaakt en met als doel een efficiënt en tegelijkertijd duurzaam gebruik van hulpbronnen en onze omgeving. De juiste mobiliteitsoplossing kan het beste snel via de app worden geboekt. Het mag niet naar de media breken. Als je FreeNow, Tier en Airbnb op je telefoon hebt, wil je ze nog steeds gebruiken. En installeer geen extra apps.

conclusie:

Bedrijven moeten overwegen hoe ze een optimale omgeving voor zakenreizen voor hun werknemers kunnen creëren, waardoor ze een belangrijke mogelijkheid voor employer branding kunnen worden.

Michael Holdkamp leidt al 16 jaar de Expert Travel Group, die sinds 2016 onder de merknaam baldaja Businesstravel opereert.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *