De winnaars van het Blockchain-tijdperk

De belofte van de digitale wereld is wereldwijde grenzeloosheid. In feite is de e-commerce-industrie zoals de wereld tijdens de Koude Oorlog. De grote spelers zoals Amazon, Google, Facebook en Alibaba hebben hun eigen ommuurde tuinen gebouwd – met individuele inloggegevens, betaalmethoden en gebruikershandleidingen. Daarnaast zijn er de websites van de fabrikanten, de talloze kleinere marktplaatsen en in de toekomst de IoT-apparaten. Consumerization vindt alleen plaats binnen het respectieve ecosysteem – maar niet overkoepelend. Net als toen: je kunt gemakkelijk door de Bondsrepubliek Duitsland reizen, maar aan de grens met de DDR was het met plezier voorbij – of andersom.

Hoeveel beter zou het voor consumenten zijn om producten in meerdere verschillende portals in hun winkelwagentje te plaatsen en er eenmalig voor te betalen? Dat zou klantgericht zijn en een consistent goede gebruikerservaring. Wat als bedrijven hun producten gemakkelijk via een interface op elk gewenst moment via slechts één interface zouden kunnen verkopen? Of het nu op een markt als Amazon is, via een slimme koelkast, via winkelportals zoals Google of in virtuele werelden.

tonen

Onbeperkte e-commerce dankzij Blockchain

Marcel Hollerbach Productsup2 copy
Marcel Hollerbach is CMO bij Productsup

Een dergelijk scenario is dankzij technologische ontwikkelingen binnen handbereik gekomen en zou de e-commercemarkt volledig naar links draaien: wat hiervoor nodig is, is een soort universele winkelwagen, een universele winkelwagen met contactgegevens, verzend- en betalingsgegevens van de consument en werkt over pagina’s. Elke consument kan producten in zijn winkelwagentje leggen op verschillende portals en aan het einde een bestelling plaatsen.

Alleen wie zou deze universele winkelwagen moeten ontwikkelen? Een markt als Otto zal nauwelijks een oplossing van de concurrent Amazon gebruiken. Google geen oplossing van Alibaba, enz. De Blockchain-technologie kan deze situatie verhelpen, omdat deze perfect wordt gebruikt in markten waar meerdere spelers elkaar niet vertrouwen. Een op Blockchain-technologie gebaseerd universeel winkelwagentje kan individueel alle gebruikersgegevens beveiligen die relevant zijn voor een transactie over meerdere pagina’s, waardoor bestellingen voor meerdere portals en ecosystemen mogelijk zijn – zonder dat klanten zich opnieuw moeten registreren bij elke pagina.

Klinkt eenvoudig. In de praktijk zou de infrastructuur echter in de markt veranderen: tot nu toe werkt e-commerce nog grotendeels bilateraal tussen bedrijven en het respectieve handelsplatform – de verwerking vindt niet zo zelden plaats via Excel-bestanden of pdf-documenten, over de productinformatie en bestelhoeveelheden worden heen en weer geduwd. De industrie functioneert nog steeds als de online advertentiemarkt van tien jaar geleden – voordat de programmatische revolutie uitbrak.

Het uur van productinhoudsnetwerken

Met behulp van Blockchain kan e-commerce nu enorme stappen maken. En net als in de online advertentiemarkt, zou technische vooruitgang een nieuwe klasse dienstverleners tussen de bedrijven en hun respectieve verkoopplatforms pushen. In de advertentiemarkt zijn dit de advertentie-uitwisselingen, die de DSP’s (adverteerders) enerzijds en een groot aantal SSP’s (publishers) anderzijds bundelen. In de e-commerce-markt zal dit in de toekomst worden gedaan door zogenaamde productinhoudsnetwerken. Net als bij advertentie-uitwisselingen, zullen deze merken of producten naadloos aansluiten op het breedste scala van distributiekanalen wereldwijd via een enkele interface. Deze nieuwe productinhoudsnetwerken creëren dus een infrastructuur waarin gegevens niet alleen in de richting van de markt stromen, maar ook in het retourkanaal – vooral wanneer bestellingen van klanten centraal worden doorgestuurd naar het handelssysteem van het merk. Alleen zo kunnen merken op de lange termijn direct contact met de klant leggen en onderhouden.

De productinhoudsnetwerken creëren een nieuw ecosysteem – een dat naadloos productgegevens en lijsten, bestellingen, logistiek en CRM-gegevens van consumenten integreert, waardoor merken hun producten op elk moment beschikbaar kunnen maken op elk contactpunt voor consumenten. Bovendien zouden de nieuwe dienstverleners analyse- en rapportagefuncties over de prestaties van de respectieve kanalen op zich nemen en concrete aanbevelingen doen voor het optimaliseren van de verkoopstrategie.

Een nieuwe intermediair die zijn intrede doet in de waardeketen van e-commerce? Ja, omdat het zorgt voor grotere prijstransparantie, betere beschikbaarheid van producten en eenvoudiger beheer van assortimentcontrole. Dat betekent meer concurrentie. Merken en consumenten profiteren van deze ontwikkeling. In ruil daarvoor betekent dit dat de concurrentie tussen de afzonderlijke handelsplatforms steeds moeilijker wordt – wie de beste gebruikerservaring biedt, wint.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *