Augmented reality: spelen, leren, delen

De smartphone van vandaag is veel meer dan alleen ons meest persoonlijke apparaat, waarmee we veel tijd doorbrengen. Het is ook een mobiel entertainmentplatform dat ons vrijwel de klok rond begeleidt en ons continu verbindt met onze families, vrienden en de wereld. De telefoniefunctie is voor velen op de achtergrond geraakt.

In plaats van klassiek te praten, gebruiken de meesten van ons tekst- en spraakberichten via koeriersdiensten. Ook wordt door middel van eigen foto’s en videofuncties steeds meer gecommuniceerd. De mobiele camera speelt een steeds belangrijkere rol bij het maken en delen van snapshots, selfies en verhalen.

Onlangs hebben we ook de eerste ervaringen met augmented reality (AR) gezien. De smartphonecamera helpt echte en virtuele realiteiten met elkaar te verbinden om volledig nieuwe ervaringen en meeslepende gedeelde momenten te creëren.

Ook interessant: kom dichter bij de fans met verhalen

Geavanceerde realiteiten voor merken

Maar wat zit er verborgen achter het modewoord, wat is mogelijk en hoe kunnen merken AR het beste gebruiken om niet alleen hun doelgroep met een ander formaat te bereiken, maar ook om hen op een unieke manier te senseren? Hoe moeten merken geavanceerde realiteiten vormgeven?

  • Gamification – geef gebruikers iets om te spelen: AR-ervaringen kunnen scoren met twee dingen: met plezier en toegevoegde waarde. De eerste kan voornamelijk worden bereikt door gamification. Als de gebruiker speels met uw merk omgaat, combineert hij er positieve ervaringen mee. Over het algemeen zijn mensen beter in het onthouden van dingen die ze associëren met sterke – in het beste geval goede – emoties. Een goede manier om deze gevoelens te wekken is door persoonlijke aanbiedingen en speelse gedeelde ervaringen. Bovendien besteden mensen meer tijd aan games dan aan traditioneel reclamemateriaal of bijdragen. Via de camera van de mobiele telefoon nemen ze actief deel aan het evenement in plaats van het passief te consumeren. Op deze manier kunnen meeslepende ervaringen worden gecreëerd die zorgen voor een bijzonder hoge mate van betrokkenheid door intensieve gebruikersbetrokkenheid.
  • Creëer een virtuele meerwaarde: Gebruik AR om toegevoegde waarde voor de gebruiker te creëren. Laat hem virtueel iets testen voordat hij koopt, geef hem extra informatie, creëer gedeelde ervaringen met mensen die er niet zijn of niet kunnen zijn. Help hem zonder risico met zijn woninginrichting, make-up of kledingstijl om te experimenteren. Toon verschillende of zelfs alle opties: van het testen van een lippenstift, het passen van een zonnebril, het plaatsen van de nieuwe bank in uw eigen woonkamer tot de virtuele alwetende expert – de mogelijkheden zijn zo gevarieerd als nooit tevoren.

  • Maak gedeelde ervaringen: AR-ervaringen en functies gebruiken altijd de ingebouwde smartphonecamera om de echte wereld uit te breiden. Via deze verbinding nodigen de ervaringen vaak uit tot het delen en creëren van gemeenschappelijke momenten, zoals bijna geen andere formaten. Adverteerders moeten hier ook gebruik van maken en het sociale aspect – de gedeelde ervaring – als een integraal onderdeel beschouwen. Een geïntegreerde oproep tot actie kan ook nuttig zijn om nog meer interacties te stimuleren.
  • Verhaal eerder technologie:Ondanks alle mogelijkheden en gimmicks: AR en camera-eerste enthousiasme verloren, het doel niet uit het oog verliezen, of het nu gaat om het versterken en verankeren van de merkwaarden in de hoofden van consumenten of zelfs het stimuleren van de verkoop. De relatie met het merk of het product moet altijd op de voorgrond staan, dus ook hier: vorm volgt functie – niet andersom.
  • Wees dapper en creëer alternatieve realiteiten: AR staat nog aan het begin. De mogelijkheden zijn eindeloos, het terrein nauwelijks verkend. Profiteer hiervan, experimenteer als een voorloper met ongekende formaten en vormen van verhalen vertellen – en wees niet bang om het te missen. Moed maakt je wijs, ook ervaring.

tonen

AR, chips en voetbal

Bijna geen ander eten wordt zo vaak geassocieerd met de reputatie van voetbalwedstrijden als chips. Ook typisch voor voetbalwedstrijden zijn soms zeer emotionele fans die juichen met hun teams, feesten of, optioneel, rouw. Op basis van deze twee ideeën ontwikkelde de chipfabrikant Lays een zeer goed voorbeeld van het gebruik van AR in merkcommunicatie.

De campagne, speciaal ontworpen voor consumenten die van voetbal houden, combineerde AR met Facebook Messenger en bood fans de mogelijkheid om hun huidige emoties te delen via AR-maskers tijdens of na een spel met vrienden. Via Facebook-advertenties Legt voetbalfans op de actie attent en zet ze na een klik op de advertentie via een Messenger Bot drie AR-maskers op de selectie, die juichende, vieringen en rouw toejuicht. De fans konden een video opnemen met het masker van hun keuze en deze via de messenger naar vrienden sturen.

De succesvolle combinatie van speelse elementen en een – voor veel mensen – emotioneel geladen thema leidde uiteindelijk tot het succes van de actie, waardoor het een echte benchmark is voor elk merk dat denkt over het verbreden van hun merkervaring via AR.

Ook interessant: live video: Mitfiebern, doe mee, doe mee

Christina Keller Facebook
Foto: Facebook

Christina Keller leidt de Creative Shop voor Facebook en Instagram in Midden-Europa. Samen met haar team ondersteunt ze bedrijven en agentschappen bij het ontwikkelen van innovatieve ideeën voor de Mobile First-omgeving. Voordat ze in augustus 2015 bij Facebook kwam, werkte ze voor verschillende reclamebureaus – waaronder Jung von Matt, TBWA en DDB – en later voor Deutsche Bahn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *