Wat werkt in influencer marketing – en wat niet

Beïnvloeders gebruiken het merk, niet noodzakelijk de verkoop

Het internationale symbool voor beïnvloeders kan het veeggebaar zijn. Zo kennen we de verwijzingsmachines: houd producten in de camera en koppel Instagram-verhalen zoals berichten aan de online winkel. Influencer Maria Astor (@masha) twijfelde in het panel of volgers echt winkelen wanneer producten door haar worden geadverteerd. Ze denkt dat mensen terug moeten naar de winkel voordat ze iets kopen en naar het product kijken voordat ze besluiten het te kopen.

Veel andere experts in de branche zijn het erover eens: beïnvloeders zijn geen verkoopkanaal, maar branding, bewustwording en contentcreatie. Hoe dit moet worden gemeten, wordt anders aangepakt. Collabary by Zalando heeft zijn eigen KPI ontwikkeld, die zij ‘share of voice’ noemen – dat wil zeggen hoeveel mensen over het merk praten, het uitstellen, er interactie mee aangaan na de influencer-campagne.

Het bureau LA RED benadert de kostenberekening. Een groot deel van het budget vloeit deels in hun kosten in het geval van influencer campagnes, omdat bureaus contentcreatie overhandigen aan de influencers en alleen als bemiddelaar optreden. Bij alle gepresenteerde modellen valt het op: de exacte waarde van een influencer-campagne kan nog niet specifiek worden berekend en de reden daarvoor klinkt nog steeds vaag. Niettemin is iedereen het erover eens: beïnvloeders zijn een solide pijler in de marketingmix geworden en hebben zeer duidelijke voordelen voor merken.

tonen

Je bent misschien ook geïnteresseerd in hoe Instagram-beïnvloeders vijfcijferige bedragen verdienen met hun eigen voorinstellingen voor foto’s

Influencer Marketing Day3
Paneel met ApeCrime, Moritz Garth, Maria Astor en Silvi Carlsson (Foto: Lisa Geiger)

Beïnvloeders moeten worden betaald, in het beste geval zelfs met Media Budget

Als een twijfelachtige praktijk is het in het algemeen het geval om een ​​ongevraagd bericht zonder verwachting naar een beïnvloeder te sturen. Net als de mails van influencers voor gratis diensten of producten. De zwerfvuurstrategie van merken om zoveel producten naar kleinere influencers te sturen, kan providers zoals INFLURY omvatten. Beïnvloeders en merken kunnen zich registreren via een online platform, de verwerking verloopt volledig automatisch. Dit is meer geschikt voor micro-beïnvloeders die soms een productaanbeveling geven zonder betaling. Waar ook een kleine vergoeding zinvol is, zoals een uitvoering (fotografie, copywriting, bereik) wordt aangeboden, die een beetje in-house zou hebben gekost.

Met echte social media sterren zouden bureaus en merken direct en uitgebreid moeten handelen. De makers van ApeCrime melden dat de beste campagnes met merken in uren brainstormen zijn gekomen. Zelfs jaren later herinneren hun fans epische producties waarvoor het merk meer budget had dan de gebruikelijke ApeCrime-video’s. Cengiz zegt: “We willen reclame niet vet maken.” Dus echt zinvolle, vermakelijke inhoud voor rijke fans die alle partijen ten goede komen.

Nicole Buck, Transformational Retail en Fashion DACH van klantpartner Facebook, laat duidelijk zien dat organische inhoud slechts een klein deel van de influencer-campagne mag zijn. Het grootste deel bestaat uit merkinhoud, die uiteraard is gebaseerd op Facebook, mediabudget. In de praktijk ziet het er zo uit: de influencer wordt niet alleen betaald voor zijn prestaties, maar ook voor de gepubliceerde inhoud en het mediabudget. Voor dit doel biedt Facebook al hulpmiddelen waarmee merken zelf de controle over deze advertenties op de beïnvloederplatforms kunnen overnemen, inclusief de gewenste targeting. De inhoud die met moeite en passie is geproduceerd, krijgt dus het bereik dat het verdient en het merk gebruikt het maximaal efficiënt.

Beïnvloeders moeten ook negatief rapporteren om authentiek te zijn

Niemand wil doorgaan met reclamekolommen. Niettemin hebben veel zogenaamde influencers natuurlijk de neiging om een ​​merk te prijzen dat hen geld betaalt. Volgers doorzien dit echter op de lange termijn en een beïnvloeder die altijd iets kritisch zegt en zegt, is niet echt authentiek. Omdat een vriend die een aanbeveling doet ook een negatief aspect zou noemen.

Beïnvloeders Maria Astor en Silvi Carlsson zijn de laatste jaren steeds kritischer geworden ten opzichte van hun omgeving, niet alleen over mode, maar ook over politiek. Het succes bewijst dat ze gelijk hebben: de volgers zijn gevoelig en eisen echte opinieleiders in de letterlijke zin. Om dit te doen, moeten merken de controle opgeven en zelfs verwachten dat hun beïnvloeders hun problemen en producten kritisch aanpakken. Omdat de aanbeveling dan echt authentiek is en misschien de ene of de andere volgers naar de online shop drijft.

Misschien ben je hier ook in geïnteresseerd: De perfecte influencer briefing

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *