Hoe kan ik: Audio correct gebruiken

Veel van wat met audio te maken heeft, is de trend. Als je dit hoofdstuk al eerder hebt gelezen, heb je dat bijvoorbeeld hier opgemerkt. Desondanks rijst de vraag vaak hoe podcasts te financieren en wat het is zinvol om vertegenwoordigd te zijn met een eigen aanbod bij Amazon Alexa of Google Home. Er is een hele reeks om audio te helpen bij meer toepassingen. En vaak zijn deze mogelijkheden niet al te moeilijk.

Misschien ben je hier ook in geïnteresseerd: How to: Smartspeaker and Hearables

Streams personaliseren

Het succes van platforms zoals Spotify heeft een aantal redenen. Een van hen: de apps weten precies wat hun luisteraars graag horen. Wat cultuurpessimisten betreuren, blijkt commercieel zeer succesvol te zijn. Dit geldt ook voor het gesproken woord. Met andere woorden, het zou waar zijn als de personalisatie van taal nog steeds niet zo geavanceerd was.

tonen

Net zoals het weinig zin heeft om nummers van Helene Fischer aan een heavy metal-fan aan te bieden, is het niet veelbelovend om bijvoorbeeld iemand podcasts voor te stellen over onderwerpen die hem helemaal niet interesseren. Afgezien daarvan zijn de meeste audio niet erg flexibel. Je kunt het spelen of verlaten.

Een mogelijk baanbrekend aanbod komt net van een van de grootste op de markt: een soort Google Nieuws voor audio. Net zoals de tekstgebaseerde aanbieding al werkt, werkt Google momenteel aan slimme smartpeaker-oplossingen. Met alles wat nieuws kan zijn voor een spreker: interactief en gepersonaliseerd.

Zo zou het eruit moeten zien:

Houd de kritiek van de gebruikers in gedachten

Dus als u aan audio denkt, moet u onthouden wat gebruikers het meest bekritiseren: de “tekstblokken” zijn te lang. En: er zijn niet genoeg updates. Je kunt niet minder interessante onderwerpen overslaan. En andersom: dingen waarover je meer wilt weten, zijn niet te vinden.

Kortom, de meeste bieden de goede oude radio-formaten. Je kunt het al doen, maar dan kon je dezelfde radio horen. En Smartspeakers moeten veel meer zijn dan radio.

In figuurlijke zin geldt dit niet alleen voor klassieke journalistieke aanbiedingen. Het is geen erg slimme oplossing om alleen audiobestanden te bieden om naar te luisteren. Niet in een tijdperk waarin personalisatie en kunstmatige intelligentie deel uitmaken van het dagelijkse leven van gebruikers.

Overigens is dit technisch eenvoudiger dan u denkt: grote providers zoals StreamABC of RMS hebben het onderwerp personalisatie stevig in hun portfolio. Overigens was RMS Digital Director Frank Bachér al te gast in onze “Digitalen Viertelstunde”.

Door deze luisteraarinzichten leren radio- en audioproducenten hun publiek beter kennen. Hierdoor kunnen ze beter inschatten met welke advertentiepartners een samenwerking succesvol zou zijn. Aan de andere kant helpen de gegevens marketeers hun inhoud aan te passen en geschikte streams voor hun berichten te vinden.

Misschien ben je hier ook in geïnteresseerd: Hoe kan ik: Audio in de tekst

Adresseerbare audio

Net als bij andere online kanalen, kan reclame nu ook op een gerichte manier worden afgespeeld voor audio. Hoe meer gegevens beschikbaar zijn, bijvoorbeeld voor sociodemografie of interesses, hoe effectiever campagnes kunnen worden gespeeld.

Advertentievlekken kunnen dus volledig worden uitgewisseld, afhankelijk van de regio of specifieke geadresseerden. Omdat cookies niet op audio kunnen worden ingesteld – tenzij de inhoud op een browser-gebaseerde manier wordt geconsumeerd – spelen zogenaamde luister-ID’s een rol. Deze maken het mogelijk om gebruikers op alle apparaten te identificeren en op een gegevensgestuurde basis aan te spreken.

Gemakkelijker en beter zoeken

De gesproken zoekopdracht voor filmprogramma’s of verjaardagen van beroemdheden werkt goed. Reden: de gegevens zijn beperkt van omvang en goed gestructureerd.

Het zoeken naar nieuws is een veel groter probleem. De platforms willen dat uitgevers leesbare inhoudfragmenten maken die de huidige vragen beantwoorden. Het is daarom te verwachten dat platforms uitgevers ertoe zullen brengen een nieuwe metadataspecificatie te gebruiken die “spreekbaar schema” wordt genoemd.

Dit moet leiden tot een veel betere gesproken zoekopdracht in 2019, waar het mogelijk zal zijn om vragen te beantwoorden zoals “Wat is Brexit?” en “Wat is het laatste nieuws van Brexit?” ontvangen.

Misschien ben je hier ook in geïnteresseerd: How to: SEO voor stembesturing

Inhoud op verschillende apparaten

Spraakinvoer combineren met smartphone-uitvoer – en vice versa: dat is goed en zou moeten intensiveren. Voorbeeld: vraag naar het bioscoopprogramma met de Smartspeaker en voltooi vervolgens de boeking door een bericht naar de mobiele telefoon te sturen. Evenzo kunt u artikelen opslaan en de spreker dan vragen deze te lezen.

Technisch gezien is dit minder ingewikkeld dan het klinkt. Daarom wordt het vaak niet gedaan omdat velen deze mogelijkheden niet kennen en ze daarom helemaal niet conceptualiseren.

Tip: Als het op audio aankomt, denk dan niet alleen in audioformaten. Er is geen feitelijke barrière tussen audio, video, tekst, gegevens en de verschillende eindapparaten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *