Communicatieontwerp in het digitale tijdperk

Achter de fysieke verpakking van producten en hun vertegenwoordiging in de winkel staat een hele branche die in uitgebreide en dure processen test welke materialen, kleuren en vormen het beste werken.

Natuurlijk speelt de ‘verpakking van producten’ ook een beslissende rol in de digitale wereld. De invloed van productpresentatie op de aankoopbeslissing is minstens zo belangrijk online als in de stationaire winkel.

Echter, niet alle fabrikanten en detailhandelaren die hun eigen winkels exploiteren of onderweg zijn op online marktplaatsen, hebben dit al lang geleden erkend. Of ze hebben niet de middelen om de taken af ​​te handelen. Omdat digitaal communicatieontwerp een jonge en veeleisende discipline is.

Wat hoort bij digitaal communicatieontwerp?

Als de beschrijving van de taken van een communicatie-ontwerper in de offline wereld een uitdaging is geweest, zal dit in de online omgeving niet eenvoudiger zijn. “Communicatieontwerpers formuleren of schrijven berichten met behulp van mediacodes op een zodanige manier dat ze het gewenste effect bereiken”, zegt het bij het zoeken naar een beschrijving van het communicatieontwerp.

tonen

Het klassieke gewenste effect van een productpresentatie is om de klant te informeren over het product en hen te overtuigen van de aankoop. Online komt nog een functie: de productpresentatie moet ervoor zorgen dat de goederen kunnen worden gevonden.

Schone productbeschrijving als basis

Een productbeschrijving moet eerst alle belangrijke vragen van de klant beantwoorden. Of de lengte van een nagel of de diameter van een fietsband, een begrijpelijke en volledige productbeschrijving is de basis van een verstandige productpresentatie.

Vooral online, waar het product niet met alle zintuigen kan worden geïnspecteerd, moet een uitgebreide productbeschrijving alle gestelde vragen naar tevredenheid beantwoorden. Eigenlijk vanzelfsprekend.

Maar veel bedrijven verwaarlozen de online beschrijving van hun producten. Uit een onderzoek van ons blijkt bijvoorbeeld dat zes gerenommeerde modefabrikanten hun producten onvoldoende beschrijven op de online marktplaats van Amazon.

Natuurlijk is de uitgebreide en actuele beschrijving van duizenden producten in alle maten, kleuren en vormen een extreme uitdaging. Vooral met een bereik dat snel verandert. Desondanks moet de schone productpresentatie worden gegarandeerd, bijvoorbeeld door het gebruik van geautomatiseerde datafeeds.

Bestaan ​​uw producten überhaupt online?

Een defecte productbeschrijving heeft fatale gevolgen in de online wereld: het beperkt de vindbaarheid van de goederen. Zeer weinig consumenten zijn specifiek op zoek naar de navigatie van de winkel van een modemerk voor een blauwe blouse in maat S.

In plaats daarvan verschuift het zoeken naar producten naar zoekmachines. Amazon is de grootste productzoekmachine geworden waarop meer dan de helft van alle productzoekopdrachten op internet begint. Als u uw productbeschrijving verwaarloost, loopt u het risico niet te worden gevonden voor de cruciale zoekwoorden.

Overstappen naar de offline wereld zou betekenen dat een verkoper geen antwoord heeft wanneer je hem vraagt ​​naar bruine herenschoenen in maat 45, omdat hij eenvoudigweg niet over de informatie beschikt.

Aan de andere kant, met de juiste productbeschrijving, kunt u erin slagen om de goederen in de digitale goederenplank te plaatsen “op ooghoogte”, dwz in de topposities van de zoekmachines.

De klanten overtuigen

Op internet kunnen consumenten kiezen tussen miljoenen producten die slechts een paar klikken van elkaar verwijderd zijn. Voor de meerderheid van alle grondstoffen is een aanzienlijke selectie beschikbaar op vergelijkbare voorwaarden, zodat de harde feiten zoals prijzen of levertijden een noodzakelijk argument zijn om prominent te worden gespeeld, maar nog steeds geen voldoende argument voor de klant om het product te kopen ,

Het is des te belangrijker om u te onderscheiden van de concurrentie met een professionele en overtuigende presentatie. Klanten willen snel de belangrijkste informatie vastleggen. Een duidelijke en nauwkeurige productbeschrijving met opsommingstekens zal de klant eerder overtuigen dan een rommelig product.

Bij het kiezen tussen verschillende, gelijkwaardige producten, bepaalt het gevoel vaak. Een emotionele gehechtheid aan een product kan het beste worden gegenereerd door middel van afbeeldingen en video’s. Nogmaals, bedrijven moeten opnieuw nadenken: in de toekomst is het misschien niet voldoende om gewoon een foto van de productverpakking te uploaden.

De fysieke verpakking is geoptimaliseerd voor productpresentatie in de winkel. Verklarende video’s die het gebruikte product tonen, hebben bijvoorbeeld een beter effect op de klant.

Online verpakking als een nieuwe discipline

In het digitale tijdperk moet communicatieontwerp twee doelgroepen overtuigen. Allereerst de klant die kiest tussen de gespeelde producten.

Ten tweede moet een productpresentatie al voor de klant algoritmen overtuigen die beslissen over de plaatsing van producten op de digitale plank. Alleen als de zoekmachine een product als relevant voor een zoekopdracht beschouwt, wordt het aan de koper aangeboden.

Al deze facetten maken deel uit van het communicatieontwerp van de toekomst.

Hoewel veel bedrijven actief zijn op online marktplaatsen, geven ze hun potentieel weg omdat ze de online verpakking van hun producten niet serieus nemen of niet over de bijbehorende knowhow beschikken. Dit vermogen is echter cruciaal in de strijd om een ​​topverkoper te worden.

Over de auteur:Wolfgang Schilling is Managing Director van ad agents GmbH en een jarenlange expert in online marketing.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *