Programmatische reclame: adverteerders zijn bang voor fraude en complexiteit

Programmatisch adverteren en datagestuurde marketing zijn de standaard geworden en geen uitzondering. Volgens schattingen van IAB Europe zal het aandeel van Programmatic naar verwachting groeien tot meer dan 90 procent in 2023. Maar de negende editie van d3con toonde ook aan dat adverteerders voor grote uitdagingen staan. Uitgevers, technologie- en oplossingsproviders en verenigingen hebben nog een paar harde noten te kraken.

De rol en medeverantwoordelijkheid van de adverteerders

De eerste teaser, Craig Silverman van Buzzfeed, presenteerde zijn ad hoc keynote ad Fraud (online reclamefraude). Aan de hand van concrete voorbeelden liet de Canadese journalist zien hoe gemakkelijk het is voor verkopers en klanten om oplichting te maken. Geavanceerde mechanismen, zoals verborgen in-banner video’s die achter een goedkope reclamebanner lopen, verslinden niet alleen de batterijprestaties en het datavolume van gebruikers.

tonen

Advertentiefraude bedraagt ​​in totaal US $ 20 miljard aan geschatte schade aan de Amerikaanse reclamebranche en Silverman schat dat fraude 20 tot 30 procent van het totaal uitmaakt. “Te veel”, zegt hij – en neemt de adverteerders ook de verplichting op zich om de kwestie tot een zaak van de baas te maken, te vervolgen en niet onder het tapijt te vegen. Op tips.buzzfeed.com kunt u hem ook anoniem informatie geven over oplichters.

Silverman heeft ook indirect het thema van de d3con van dit jaar uitgesproken: “De rol en medeverantwoordelijkheid van de adverteerders”. Omdat deze het vrij in de hand hebben om de markt vorm te geven. Of het nu gaat om belangrijke kwesties zoals het vereenvoudigen en consolideren van oplossingen, het stellen van normen voor sleutelfiguren – of onderwerpen zoals intern en outsourcing, het bijbehorende toekomstige belang en de rol van bureaus of de ommuurde tuinen, transparantie, knowhow en innovatie, zowel de nationale als het uitzicht over de binnenlandse rand bepaalden de discussies.

“Iedereen die om geld vraagt, moet kunnen uitleggen wat”

Net als bij data-eigendom hebben ze ook andere problemen om druk op de markt uit te oefenen. Uwe Storch, mediadirecteur bij Ferrero en vice-voorzitter van de organisatie van de adverteerders in de merkvereniging (OWM), noemde echter ook de grenzen van advertentieklanten en dringt aan op meer transparantie. “Iedereen die om geld vraagt, moet kunnen uitleggen waar ze voor zijn en we moeten allemaal eerlijker zijn over wat we kunnen doen”, zegt Storch.

Over het algemeen was organisator Thomas Promny verheugd dat dit jaar nog meer adverteerders bij d3con hadden moeten zijn – als spreker en als bezoeker. “De d3con van dit jaar heeft aangetoond dat de reclame-industrie nu op een breed front is gekomen in programmatische marketing”, zegt Promny.

Niet alleen merken zoals BMW, Montblanc, Rollei, A.T.U of Schneider Elektrik lieten zien hoe programmatisch adverteren te gebruiken met het oog op het verhogen van de efficiëntie en doelgroepspecifieke storytelling in het koopproces in het zogenaamde top-adverteerderspanel. In veel discussies hebben adverteerders duidelijke eisen gesteld als het gaat om het vereenvoudigen van oplossingen en systemen.

Ook interessant: laten we praten over programmatisch

Volgend jaar viert de d3con zijn tiende verjaardag

Dit is vooral belangrijk als andere kanalen zoals Digital Out of Home, Addressable TV of Digital Radio zijn geïntegreerd in Programmatic Advertising. Leonie Hönisch, Digital Brand Manager DACH bij Alpro, verklaarde duidelijk dat het niet nodig zou zijn om nog meer data en oplossingssilo’s aan elk kanaal toe te voegen, maar dat een uitgebreide oplossing zou worden ontwikkeld die planning en boeking vanuit één systeem mogelijk zou maken. Een wens die andere experts niet te veel wilden eten.

Maar: op het laatste innovatietraject presenteert Jörg Klekamp van Lunar Martech Solutions een oplossing die misschien een eerste stap kan zijn om de wens te vervullen. Zogenaamde laagplatforms, die toegang moeten bieden tot de oplossingen en systemen van verschillende providers vanaf één platform.

Het zal spannend zijn, hoe ver deze nadert tot de volgende d3con op 31.03. en 01.04.2020, de 10e verjaardag van het congres, hebben gedijen. En misschien lukt het Thomas Promny om een ​​Russische hacker op het podium te brengen. Zijn beurt, zei hij aan het begin van d3con.

Nieuwsbrief & Messenger

Altijd op de hoogte van alle onderwerpen van het digitale leven met de LEAD-nieuwsbrief en de LEAD Tech-nieuwsbrief. Professioneel of privé. In uw inbox of via messenger.

Abonneer u nu op onze nieuwsbrief
Abonneer je nu via messenger

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *