Een (alb) droom komt uit: eindelijk oneindig streamen

Sinds eind 2017 zijn inclusieve volumes in Duitsland echt in zwang. Bijna alle grote telecomaanbieders hebben een extra functie geïntroduceerd waarmee apps onderweg kunnen worden gebruikt zonder waardevolle mobiele gegevens uit te putten. Klinkt in het begin goed – omdat niemand van de meldingen houdt dat je alleen maar gas geeft. Dit leidde echter tot een gevaarlijk proces dat het internet op de lange termijn in een tweeledig systeem zou kunnen veranderen.

Meer vrijheid tijdens het surfen

Geen twijfel, telecom- en Vodafone-gebruikers profiteren ervan om video’s, muziek en games naar believen te kunnen streamen, zonder dat het toegenomen gegevensverbruik op de maandelijkse factuur merkbaar is. Met het afsluiten van een Telekom-contract maakt het bijvoorbeeld niet uit hoeveel u mobiel streamt met Netflix, Prime video of ook de ARD Mediathek. Bij Vodafone kiest u daarentegen voor een groep apps (video, muziek, social media of chat), die vervolgens continu kunnen worden gebruikt zonder dat hiervoor kosten in rekening worden gebracht.

Misschien ben je hier ook in geïnteresseerd: Het kartelbureau heeft de schuld dat Duitsland nog geen supermedia-bibliotheek heeft

tonen

Nadelige prijsontwikkelingen

In het jargon wordt deze praktijk ook wel “zero rating” genoemd. De mobiele serviceproviders maken dus onderscheid tussen vrijgesteld datavolume voor specifieke services en een maandelijkse volumelimiet voor de rest van internet. Volgens een studie van de grondrechten-NGO Epicenter.Works en Mozilla bieden 186 van de 225 netwerkexploitanten alleen al overeenkomstige diensten aan – vier van de vijf providers en alleen in Finland en Bulgarije. Het zorgwekkende detail: alleen in landen zonder een nulwaarde daalde de prijs van mobiele telefoons met acht procent, terwijl deze overal met twee procent steeg. Geen wonder, want een bijbehorend tarief leidt tot een waardering, die goed te koop is.

Met alle macht

De voorstanders van privacy en internetactivisten bekritiseren in hun onderzoek nog een ander punt: onder de diensten die het meest onder het regime voor gratis gebruik vallen, namelijk alle grote platforms die men in een dergelijke lijst zou verwachten (WhatsApp, Netflix , YouTube & Co.). Dus gebruiken ze allemaal hun marktmacht om over goede deals te onderhandelen en gebruikers meer verbonden te krijgen. Het ontbreken van duidelijk kleine providers die nog een naam willen maken en vrolijk worden bijgeschreven op het datavolume.

Misschien ben je hier ook in geïnteresseerd: In 2019 is het streaminglandschap herschikt

20190401 Netwerkneutraliteit
(Schermafbeelding: epicenter.works)

Van de 20 diensten die het vaakst bij het nulratingprogramma zijn betrokken, zijn er slechts drie EU-bedrijven. De PDF is hier.

Netneutraliteit, iemand?

Met hun zero-ratingaanbiedingen schenden telecommunicatieproviders daarom duidelijk het belangrijke principe van netneutraliteit. Ze hebben een consumentensysteem gecreëerd dat steeds hogere tarieven krijgt, zodat gebruikers met een laag inkomen worden gemarginaliseerd en nog steeds de voorkeur geven aan grote aanbieders van inhoud. Dit heeft niet veel gemeen met een klassiek vast tarief. En het Europese principe van gelijke behandeling van gegevens, diensten en apparaten op internet wordt buiten beschouwing gelaten.

Europa heeft het verpest

Dom, de EU heeft alleen de koers bepaald voor overeenkomstige aanbiedingen. In ruil voor het einde van roamingtarieven zijn de mobiele operatoren namelijk in deze zaak ondergebracht. Helaas worden de transmissiesnelheden in het aanbod met nulrating gesmoord en is het “Roam like home” -principe ondermijnd. Omdat het crediteren van de partnerdiensten op het inclusieve volume natuurlijk “om economische redenen” moet eindigen bij de nationale grenzen. Zo was het niet gepland. Het Federal Network Agency is daarom al jaren in het juridische geschil met Telekom, Vodafone & Co. – zonder echt vooruit te gaan. Want sancties worden niet afgedwongen of zijn alles behalve afschrikwekkend.

Maak de weg vrij voor de informatiesnelweg

We moeten ook cloudproviders zoals AWS van Amazon nader bekijken. In tegenstelling tot de openbare infrastructuur voor mobiele communicatie, zijn particuliere providers met hun eigen wereldwijde netwerk helemaal niet gereguleerd. En AWS heeft onlangs een gegevensprioriteit aangekondigd om films, muziek en games nog beter en betrouwbaarder te maken – uiteraard tegen betaling. De vraag is nu hoe lang nog langer zullen genieten van hogere datasnelheden en lagere laadtijden met stijgende prijzen en minder keuze op internet.

Misschien ben je hier ook in geïnteresseerd: Dit is hoe het aanbevelingalgoritme van Netflix werkt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *