De perfecte match

A + B = hart. De bekentenissen zijn uitgehouwen in jonge berken en oude eiken, soms glinsteren ze op kruisen op de top, hoog op de berg. Niemand kan zeggen hoe lang de liefde duurt. Hoe het tot stand komt, maar nu al. Portals zoals Lovescout, Parship of Tinder hebben grip gekregen op het mysterieuze mysterie van hun liefdesformules. En hebben er een bedrijf van emoties mee geopend – en met veel geld. Vorig jaar hebben de datingbeurzen 210 miljoen euro geïmplementeerd. De online datinguitwisselingen in Duitsland tellen ongeveer 8,6 miljoen actieve gebruikers. Iedereen wil de perfecte match.

Maar is er de formule van liefde? “Elke elf seconden wordt een single verliefd op Parship”, belooft de Single-Börse uit Hamburg. Het klinkt alsof je de vlinders in je buik kunt activeren door op een knop op de computer te drukken. Dat is de manier waarop het werkt: de computer als de gateway naar de uitgebreide netwerkwereld vormt hiervoor de basis. Meestal passeer je vreemden. Dat je elkaar plotseling leert kennen is geen toeval, maar de beste data-extractie.

Ook interessant: aanbevelingen hebben geen betekenis bij het vinden van een partner

tonen

Gelijke en gelijke joins zoals? Ja, maar nee

Om uit overvloed de juiste matchmakingcriteria te vinden, heeft elke portal zijn eigen magische formule. Bij Parship trekt iemand 32 persoonlijkheidskenmerken. Hieruit wordt een individueel profiel gemaakt en automatisch vergeleken met andere profielen. Het wordt vervolgens aangepast aan de wensen voor nabijheid van de partner, hoe om te gaan met frustratie of hoe te communiceren. Er zijn 136 algoritmen aan het werk: hoe meer overeenkomsten ze vinden, hoe beter.

Logisch: hoe meer je over een persoon weet, hoe beter je hem kent en hem met iemand anders kunt matchen. “De ernst van partner A wordt vergeleken in een kenmerk van de individuele expressie in dit kenmerk bij partner B en gescoord met een overeenkomstige score”, zegt Christiane Lénard, hoofd van wetenschappelijke ontwikkeling en matchmaking bij Parship.

Soms zijn er kenmerken die noodzakelijkerwijs moeten samenvallen, zodat het op het eerste gezicht met liefde werkt. Voor andere kenmerken is het echter voordelig voor een harmonieus partnerschap om elkaar aan te vullen. Ten slotte worden de punten samengevat, gewogen en samengevat tot het totale matching-resultaat. De volkswijsheid “Gelijke en gelijke verbindingen zoals” is daarom evenzeer van toepassing als “tegengestelden aantrekken”.

De liefdeformule is geschreven in de programmeertaal Java. Machine-learning of zelfs kunstmatige intelligentie wordt niet gebruikt. Voor Lénard hebben aanbevelingen over hoe ze online retailers à la gebruiken “Andere klanten kochten ook XYZ” in de zoektocht naar de perfecte partner heeft geen zin. Een dealer weet hoeveel van de bestelde schoenen worden geretourneerd – helaas niet de partnerruil.

Meer keuze, meer succes

Volgens een representatieve enquête van Parship en Innofact 2017, zoekt 53 procent van de Duitse singles met hun verlangen naar een relatie niet langer alleen naar vrienden of sportclubs, maar vertrouwt het op de veel grotere mogelijkheden van het netwerk. En ze zijn er goed in. Ze hebben dus de grootste selectie en de beste kans van slagen. Driekwart van alle Parship-paren is erg tevreden met hun huidige relatie. Hetzelfde geldt alleen voor de helft van de Duitse stellen die elkaar niet hebben ontmoet op internet.

Tinder: Minder is meer

Tinder gebruikt de technologieën al om Mr. en Mrs. Right te vinden. De dating-app analyseert welke foto’s het beste door de andere gebruikers worden ontvangen door de ingestelde foto’s te wijzigen en aan te passen via machine learning. Dit optimaliseert de kansen om aardig gevonden te worden. Machine-Learning gebruikt de basislogica die bekend is uit A / B-testen, maar kan in ruil daarvoor verschillende varianten testen en deze in realtime aanpassen. Ook is de liefdesneus van de AI in gebruik: de functie “Super Likeable” een gebruiker vier verschillende kandidaten worden weergegeven, waarnaar hij een Superlike kan sturen. De andere wordt onmiddellijk op de hoogte gebracht. Een AI komt eerder overeen met hun voorkeuren.

Wie volgens het principe “veel helpt veel” sets, heeft echter slechte kaarten in de liefdesmatcher. Tinder heeft de Elo-score geïntroduceerd. Het algoritme zorgt ervoor dat het principe “veel helpt veel” niet prevaleert. Vooral mannen geven de vrouwen blijkbaar veel uitingen van genegenheid in de vorm van een groen hart. En hoop dat er veel willekeurige hits uitkomen. De kromme tour wordt bekeken door het Tinder-algoritme: hij sorteert de Dauerliker. Aan de andere kant, degenen die weinig vergeven, maar meer ontvangen, signaleren aantrekkelijkheid. Ergo, hij krijgt een hogere geloofwaardigheid: hij kan beter beoordelen wie aantrekkelijk is – en wie niet.

Andere gegevens zijn ook betrokken. Heel eenvoudig zoals leeftijd, geslacht en geografische locatie, maar ook interesses en voorkeuren. Tinder maakt gebruik van een grote datapool: wie zich aanmeldt bij Tinder, maakt dat meestal op Facebook. Daar zijn de gegevens al opgeslagen. Daarnaast is er informatie over vrienden, evenals foto’s en likes voor interessante onderwerpen. Deze informatie vertelt Tinder over het gedrag van de gebruiker. Dit omhelst de selectie van kandidaten die alleen voor het gebied rond München in twijfel trekken, eens drastisch.

HR: De juiste veronderstellingen maken

Het vinden van de perfecte match is niet alleen een onderwerp voor liefhebbers. Personeelsadviseurs en personeelsbeheerders zijn ook aan het brein over welke medewerker het beste bij het bedrijf past. De sollicitatiemap met sollicitatiebrief en CV, gekoppeld aan de vraag waar je jezelf over vijf jaar ziet, is niet langer voldoende. “Bedrijven die over voldoende gestructureerde gegevens beschikken, beginnen algoritmen te gebruiken bij het werven”, zegt Joachim Diercks, directeur van het human resources-bureau Cyquest. De algoritmen helpen bij het ontdekken van verbindingen: dit ondersteunt het wervingsproces in sommige delen. De algoritmen kunnen ongeveer 200 CV’s in één seconde testen. Dit bespaart geld en tijd.

Het is ook mogelijk om te testen of een aanvrager overeenkomt met het bedrijf. De Talanx-verzekeringsgroep gebruikt de taalsoftware “Precire” om de beste kandidaten voor de hoogste functies in de raad van bestuur en het management te selecteren. Een telefoongesprek van 15 minuten is voldoende. Het programma biedt de werkgever een psychologisch profiel van de mens door ongeveer 42 vragen te stellen. Ze draaien om persoonlijke en professionele zaken, maar spelen geen rol – ze zijn bedoeld om te laten zien hoe een aanvrager reageert. Met deze methode heeft Talanx de wervingskosten tot 70 procent verlaagd.

Voor Malte Balmer is deze benadering geen alternatief voor persoonlijke selectie door een human resources-expert. Balmer is Talent Sourcing Manager bij Otto en bezoekt regelmatig beurzen en conferenties waar wervingstools worden gepresenteerd. Hij heeft nog niets gevonden. “Voor ons zijn het totale pakket en de vraag of de werknemer bij Otto past belangrijker dan cijfers.” Deze kwestie van cultuur kan zelfs niet van tevoren uit het lichaam van sollicitanten worden gefilterd, “zegt hij. Slechts één persoon kan een andere persoon correct beoordelen.

M & A: Algoritmen verminderen mismatch

Hoe zit het met meer abstracte overeenkomsten? Fusie en overnames is zo’n gebied waar algoritmen steeds vaker worden gebruikt. Of een bedrijf of een start-up bij een bedrijf past, is moeilijk te zeggen en daarom mislukt 70 procent van alle overnames. Een hoog uitvalpercentage. Om ze te verlagen, reiken robots nu onder de armen van de bedrijven. IBM gebruikt de M & A Pro-tool, een machine learning-systeem dat een algoritme gebruikt om historische gegevens te evalueren. Overigens is de tool voortgekomen uit een overname: IBM nam in 2009 het statistische softwarebedrijf SPSS over voor 1,2 miljard dollar (ongeveer een miljard euro). Dat heeft zijn vruchten afgeworpen volgens CFO Martin Schroeter. Zoals hij de Financial Times vertelde, biedt M&A Pro nauwkeurigere inzichten in een potentiële overnamekandidaat, waardoor het M & A-proces wordt versneld voordat een concurrent het aanpakt.

Het voorbereidende werk van de robot is niet tevergeefs. Zelfs niet bij het zoeken naar liefde. Lénard verwijst naar een studie van het Federaal Bureau voor de Statistiek, volgens welke het scheidingspercentage in 2017 met 5,5 procent daalde in vergelijking met het voorgaande jaar. Hoeveel daarvan naar het account van de dateringsportals gaat, staat echter in de sterren. Driekwart van alle Parship-paren is erg tevreden met hun huidige relatie. Hetzelfde geldt voor slechts de helft van de Duitse paren die elkaar niet hebben ontmoet op internet.

Puur toeval? Niemand wordt online verliefd op een datingsite, maar altijd door de feitelijke ontmoeting, zegt Carola Antelme, Duitse marktleider bij Meetic met zijn Duitse portal Lovescout24. Volgens haar zullen de online en offline werelden in de toekomst nog nauwer samengaan. Via Internet of Things worden geschikte partners ook in de sport en in de supermarkt op elkaar gewezen – en kunnen via de technologie contact met elkaar opnemen.

Dit wordt steeds meer geautomatiseerd, zegt Antelme: “Apps zullen op basis van onze gegevens en krachtige algoritmen onafhankelijk beslissen, met welke partner we flirten en zij zullen automatisch de eerste flirtberichten verzenden.” Algoritmen en automatisering of niet: voor de Meetic-manager zijn de portals meer een medium voor initiatie. Ze helpen om de juiste keuze te maken uit een enorme pool van singles. “Je moet dan verliefd op jezelf worden.”

Lead 3 Ki Ethics 1200X1200 Vr

Mens of machine

Bedrijven experimenteren met kunstmatige intelligentie. Of het nu gaat om klantenservice of medicijnen, AI kan bijna overal worden gebruikt. Moeten er beperkingen zijn in de toepassingsgebieden? In tegenstelling tot mensen, mist de intelligente machine één ding – het geweten. De discussie over ethische kwesties kan niet worden vermeden in LEAD Bookazine 3/2018.

Bestel nu

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *