Optimalisatie van sociale media voor mediamerken

Facebook, Instagram, Snapchat, Pinterest, WhatsApp: inmiddels is bijna elk merk te vinden op verschillende sociale netwerken. Want als u uw doelgroep met de juiste berichten kunt bereiken, kunt u een enorm bereik opbouwen voor de promotie van uw merk of uw producten in zeer korte tijd.

Het is echter belangrijk dat u het juiste platform kiest en uw advertenties target.

Zorg voor voldoende middelen om te bouwen en te onderhouden

Een van de belangrijkste factoren voor het succes van uw aanwezigheid op sociale media, die nog steeds door veel bedrijven wordt onderschat, is het onderhoud van de accounts. Alle fanpagina’s, groepen of kanalen moeten up-to-date worden gehouden met inhoud en voortdurende communicatie met gebruikers onderhouden.

Het is daarom belangrijk dat er een solide channelmanager is die zich inzet voor deze taak en indien mogelijk ook binnen een uur reageert op kritiek, vragen of negatieve ontwikkelingen.

Wil je meer weten over hoe succesvol social media marketing werkt? Meld je dan aan voor het Social Media Marketing Seminar van de W & V Academy!

tonen

Gebruik het juiste formaat voor uw uitvoering

Een andere factor voor een succesvolle aanwezigheid op sociale media is de perfecte aanpassing van uw groep of pagina aan de omstandigheden van het respectieve platform. Snap-advertenties worden bijvoorbeeld altijd verticaal weergegeven in Snapchat, vooral op Instagram zijn vooral Caroussel-formaten populair. Kortom, daarom moet inhoud voor de afzonderlijke platforms speciaal worden geproduceerd om succesvol te zijn.

Dit gaat gepaard met het posten van uw bijdragen op het juiste moment. Zakelijke netwerken zoals LinkedIn of XING worden voornamelijk bezocht tijdens werkuren, terwijl Snapchat, Facebook of Instagram vooral ’s avonds of in het weekend worden gebruikt.

Ook interessant: op Pinterest start: een blogger laat zien hoe het moet

Om zelfs te beoordelen hoe succesvol uw campagne echt is, moet u vanaf het begin geselecteerde tools zoals Facelift, Ubermetrics of xy gebruiken. Ze helpen je om veranderingen in je kanalen te identificeren of te bereiken en dienovereenkomstig te reageren.

Omdat je met sociale media geen enkele innovatie mag missen. Af en toe verandert Facebook of Instagram het algoritme en verliest een eerder succesvolle aanwezigheid ’s nachts zijn bereik. Als dat het geval is, moet u dit onmiddellijk onderzoeken en verbeteren.

Meer betrokkenheid door de juiste inhoud

Om de juiste inhoud voor mijn aanwezigheid te vinden, moet ik mijn doelgroep zo precies mogelijk kennen. Daarom moeten zowel het publiek als de gepubliceerde inhoud voortdurend worden beoordeeld: is mijn inhoud relevant en creatief genoeg voor mijn publiek? Komt het formaat en de voorbereiding van mijn bericht naar mijn volgers? Wat is je inzet? Hoe vaak wordt mijn bericht gelekt, gedeeld of zelfs gereageerd?

Om deze vragen te beantwoorden, is het handig om eerst de statistieken van de afzonderlijke platforms te bekijken: de inzichten van Facebook of Twitter Analytics illustreren hoe goed een bericht is ontvangen en hoe zichtbaar het is. Vaak kunnen populaire onderwerpen en inhoudsindelingen ook worden geïdentificeerd op basis van de weergaven en de interactiesnelheid.

Facebook of Instagram bieden ook vergelijkbare analyses en statistieken voor het evalueren van uw aanwezigheid. Bovendien kunt u ook de evaluatie van uw concurrenten zien en leren van hun successen of fouten. Google Analytics helpt u ook om precies te evalueren welke berichten uw gebruikers hebben geplaatst in uw winkel of website.

Vergeet de optimalisatie van SEO niet

Een succesvolle aanwezigheid op sociale media ondersteunt ook alle andere kanalen. Daarom is het belangrijk om ook hier de juiste zoekwoorden en hashtags te gebruiken.

Ontdek welke zoektermen je fans gebruiken wanneer ze naar je pagina worden gebracht en neem ze vervolgens regelmatig op in je songtekst – op de fanpagina, de profielbeschrijving, de webpagina of in je berichten. Ook moeten de zoekwoorden van video’s of afbeeldingen worden aangepast, zodat Google en Co. uw berichten beter vinden.

Lead 4 Cover 1200X1200

Hoe graag?

Er zijn nog nooit zoveel manieren geweest om te communiceren. Hoe slagen bedrijven erin om hun boodschap succesvol te communiceren? De LEAD Bookazine 4/2018 geeft tips voor het gebruik van spraakvaardigheden, UX en verandermanagement in het beroepsleven. Dit is hoe communicatie slaagt – zonder misverstanden.

Bestel nu

Crosspromotie als bereikversterker

Crosspromotie is de eenvoudigste manier om zowel het bereik van uw aanwezigheid op sociale media als de vindbaarheid op internet te vergroten. Op bijna alle platforms is het mogelijk om websites of andere presentaties, zoals een blog of Twitter-account, via een link te koppelen. Als gevolg hiervan kunnen afzonderlijke kanalen worden samengevoegd om een ​​algemeen beeld van uw bedrijfsimago te vormen.

Vooral op het gebied van employer branding en branding kan dit een belangrijk onderdeel zijn. En: hoe beter u de afzonderlijke kanalen met elkaar verbindt, hoe meer gebruikers u zult bereiken. Dat betekent echter niet dat je daarvoor alleen in elk kanaal aanwezig moet zijn.

conclusie

Het optimaliseren van aanwezigheid op sociale media verschilt in principe weinig van een online campagne die voortdurend wordt beoordeeld, verbeterd en gericht op het succes ervan. Het enige verschil is dat er geen beperkte duur is. Het is een continu proces dat een constante monitoring van de evolutie van de algoritmen van sociale mediaplatforms en zoekmachines vereist.

Om geschikte inhoud te publiceren, is een voortdurende succescontrole belangrijk. Als niemand op je bericht of je Instagram-verhaal reageert, kan dit verschillende oorzaken hebben. Door een grondige analyse kunt u achterhalen of de schuld ligt bij de inhoud, het tijdstip van publicatie of andere factoren.

Het feit is dat als je geld moet investeren voor je bereik, je je huiswerk niet hebt gedaan.

Ook interessant: voer de trollen niet!

Over de auteur: Thomas Weigel is de Chief Content Officer bij Know You Yet. Als kind van de jaren 80 en creatief lateraal denker Thomas opgericht in 2008 met “Do you remember?” de eerste Facebook-fanpagina voor nostalgici in Duitstalige landen. Sinds 2016 heeft hij samen met het performance marketingbureau Cormes de site achtereenvolgens uitgebreid tot een van de grootste en meest actieve Facebook-fanpagina’s in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland.

Nieuwsbrief & Messenger

Altijd op de hoogte van alle onderwerpen van het digitale leven met de LEAD-nieuwsbrief en de LEAD Tech-nieuwsbrief. Professioneel of privé. In uw inbox of via messenger.

Abonneer u nu op onze nieuwsbrief
Abonneer je nu via messenger

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *