De kunst van het luisteren

Podcasts zijn het grote aantal geworden. Dat moet je zelf zeggen, want 15 jaar geleden – het oude idee van een podcast – kon je er niet op rekenen.

Lange tijd bereikten podcasts niet de status van een nicheaanbieding. Je kunt je afvragen waarom dit zo is veranderd, vooral in tijden dat je bijvoorbeeld met virtual reality en video’s zelfs op een gemiddelde smartphone heel andere manieren zou horen dan een paar audio.

Maar het is niet noodzakelijk de techniek die podcasts zo interessant maakt (integendeel, het zijn meestal nog steeds eenvoudige mp3-bestanden). Misschien is het gewoon deze eenvoudige afhandeling waarom podcasts zo’n comeback hebben gemaakt. Niet te onderschatten is het feit dat horen ons, in tegenstelling tot zien, niet volledig afleidt van onze omgeving – elke forens zal dat kunnen bevestigen.

De charme van de podcasts, maar ook vrij zeker van het feit dat iedereen kan podcasten. Vooral in het tijdperk van geformatteerde radio’s is het heel aangenaam wanneer een “uitzending” niet is gebaseerd op externe vereisten, maar alleen op de vraag of het een goed verhaal is of niet.

tonen

Het is ook omdat podcasting in principe eenvoudig is. Strikt genomen volstaan ​​een micro- en een opnameapparaat. De scène is de afgelopen jaren echter merkbaar geprofessionaliseerd. Veel podcasts zijn tegenwoordig absoluut vergelijkbaar in hun inspanningen met een radioproductie.

En zoals altijd met de digitalisering, rijst ook hier de vraag: waarom zouden met name jongere generaties nog steeds de analoge tegenhanger (in dit geval: radio) gebruiken? Ten slotte verschijnen podcasts steeds vaker in de context van muziekstreaming; Hier wordt een app zoals Spotify snel de algemene aanbieder van audio-inhoud.

LEAD Podcast: “Het digitale kwartier”

Digitalisering verandert alle industrieën, en duikers zijn ook de gasten van de LEAD podcast “Die digitale Viertelstunde”, waarmee moderator Christian Jakubetz over de effecten praat.

Lead Wolf Hoofdtelefoon Hg Blauw Groen Rgb 1600X900

Er is echter iets veranderd ten opzichte van vroeger. In plaats van moeizaam de podcasts van hun keuze te kiezen via feeds en websites, zijn er nu een hele reeks apps en leveranciers waarmee de podcasts op één plek in het abonnement en plezierige zoekfuncties worden verzameld. Als je wilt: Radio op aanvraag. De klassieke radioproviders vinden dit misschien maar matig goed, maar aan de andere kant: waarom zou de radio het anders doen dan de televisie?

De marktleider: Apple

Omdat Apple al heel vroeg inzag dat podcasts een magneet zijn, is het bedrijf marktleider. Daarom zijn Apple-gebruikers nu goed uitgerust als het gaat om het gebruik van podcasts. Eigen app op de mobiele apparaten, een apart gedeelte op iTunes.

Dit zorgt er op zijn beurt voor dat iTunes ook het meest uitgebreide podcastaanbod heeft. Anders gezegd: er is eigenlijk niets op iTunes dat niet bestaat. In cijfers (van Apple): er zijn momenteel 525.000 actieve shows met 18,5 miljoen individuele afleveringen beschikbaar.

leverancier

Apple / iTunes Store

kosten

geen

offline-functie

ja

Bijzonderheden

Ondertussen kunnen bruikbare analyses van het luistergedrag van de gebruiker worden verkregen met iTunes Connect. Het herontwerp van de app 2017 werd niet door alle gebruikers goed ontvangen.

Exclusieve inhoud

Ja en nee. Apple produceert geen werken in opdracht (“Originelen”). Maar aangezien nogal wat, vooral kleinere providers alleen op iTunes publiceren, is er een soort exclusiviteit via de achterdeur.

Alle informatie om te beginnen

apple.com/de/itunes/podcasts

Komende afleveringen: Google – Spotify – Soundcloud – Deezer – Audible

Lead 3 Apps 1200X1200

Wat is een app?

Digitalisering brengt verandering – en niet alleen in de wereld van fotografie, zoals het coververhaal van LEAD 03 beschrijft. Er is ook veel gebeurd in het Apps-universum. In de tussentijd zijn de digitale applicaties en kleine helpers een integraal onderdeel van de bedrijfsplannen van bedrijven geworden – maar ze zijn niet zelfvoorzienend. Waar u voor, tijdens en na de implementatie van een app rekening mee moet houden, leert u in de LEAD Bookazine 3/2018.

Bestel nu

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *