Digitaal pact: Federatie en landen maken ruzie

Het geschil tussen de federale overheid en de staten over de
Digitalisering van smeulende Duitse scholen. Vanuit het oogpunt van de Baden-Württemberg minister van Cultuur Susanne Eisenmann moet de federale overheid de aangewezen vijf miljard euro zonder
Snel grondwetswijziging doorgeven.

De investeringen zijn
belangrijk om in de landen de basis te leggen voor beter onderwijs
In het digitale tijdperk zei de CDU-politicus
Duits persbureau. “De Confederatie heeft ons in een positie gebracht om
wat we nu zijn ‘, vertelde ze de Conferentie van Ministers van Cultuur
deze donderdag in Berlijn.

Het pact omvat vijf miljard euro van de federale overheid voor de staten

NRW premier Armin Laschet (CDU) betoogde woensdagavond in de Tagesthemen: “Er is al in de basiswet een manier om de gemeenschapsbelasting te gebruiken om de landen het geld te geven, zodat de digitalisering in de scholen vordert.”

Woensdag hadden de premiers van het land zich verzet tegen de federale grondwet en de Bondsdag ook voorzien in de grondwetswijzigingen van het digitale pact en aangekondigd het bemiddelingscomité van de Bondsdag en de Bundesrat te bellen. Het pact omvat vijf miljard euro van de federale overheid voor de komende vijf jaar en is bedoeld om de digitalisering van scholen te bevorderen.

tonen

In de Bondsdag waren alle politieke fracties behalve de AfD voor de grondwettelijke veranderingen geweest. Deze zijn bedoeld om de federale overheid in staat te stellen fondsen over te dragen naar landen in het algemeen op gebieden zoals onderwijs, woningbouw of lokaal openbaar vervoer. Hij is hier niet verantwoordelijk.

Het verzet van de landen wordt vooral bepaald door de resolutie van de Bondsdag, dat federale programma’s voor de federale staten vanaf 2020 gecofinancierd moeten worden door de federale staten.

Ook interessant: het digitale klaslokaal

De procedure was “ingewikkeld en langdurig”

“De federale overheid heeft geprobeerd de grondwet te veranderen, omdat hij niet alleen geld en technologie wil geven, maar ook wil ingrijpen in de educatieve soevereiniteit van de landen”, bekritiseerde de minister van Baden-Württemberg Eisenmann. Het is belangrijk dat nu snel internet en technische apparatuur naar de scholen komen.

Oorspronkelijk moest vandaag tijdens een vergadering van de ministers van Cultuur in Berlijn een overeenkomst tussen de deelstaten over het digitale pact worden ondertekend, maar dit is niet mogelijk vanwege het geschil.

Eisenmann verwierp aantijgingen van federale politici dat de landen zich tegen de geldstroom voor de scholen zouden verzetten met hun oppositie tegen het grondwettelijke amendement. “Dat is onzin,” zei ze. De federale overheid zou al twee jaar geleden de aangekondigde vijf miljard op artikel 91C van de Basiswet hebben betaald – om de technische infrastructuur te financieren – volgens hun vertegenwoordiging.

In plaats daarvan was de procedure het laatst “gecompliceerd en langdurig” geweest. Eisenmann vindt het bijzonder kritisch dat de federale overheid ook wilde beslissen over het personeel op de scholen. Het personeelsbeleid op de scholen is een zaak van de deelstaten.

“De tactiek van de premier is ondraaglijk”

De leider van de Jonge Liberalen, Ria Schröder, was woedend over de vertragingen bij de uitvoering van het digitale pact. “Wat een klap in het gezicht van jonge mensen, ik ben gek!”, Vertelde ze het Duitse persbureau. “Al jaren slagen landen er niet in om scholen de 21e eeuw binnen te krijgen”, klaagde Schröder. “De tactiek van de premier is ondraaglijk, omdat het gaat om de toekomst van de volgende generatie.”

FDP en Groenen hadden tijdens onderhandelingen met de grote coalitie bereikt dat de federale overheid ook landen kan betalen voor de opleiding van lerarengeld.

De Duitse Kamer van Koophandel en Industrie (DIHK) riep politici op om snel tot een akkoord te komen. “De federale en deelstaatregeringen moeten snel een akkoord bereiken, anders zal er waardevolle tijd verstrijken om de toekomst van de beroepsopleiding veilig te stellen”, zei DIHK-president Eric Schweitzer van het Duitse persagentschap. “Voor onze bedrijven die betrokken zijn bij opleidingen, is een snelle overeenkomst over het digitale pact erg belangrijk, omdat met name de beroepsopleidingen liever gisteren dan morgen moeten worden uitgebreid”, aldus Schweitzer.

De algemeen directeur van de Duitse Vereniging van Steden, Helmut Dedy, waarschuwde voor een mislukking van het digitale pact: “De teleurstelling van ouders en studenten zou enorm zijn als het digitale pact zou mislukken, dat is de reden waarom de federale en nationale regeringen moeten samenspannen,” vertelde hij het redactionele netwerk Duitsland ben donderdag.

Tijdens de vergadering van vandaag in Berlijn zouden de ministers van Onderwijs in eerste instantie een ontwerpovereenkomst met de federale overheid moeten ondertekenen om te regelen in welke concrete stappen de federale overheid de komende jaren voor het grote project vijf miljard euro aan de federale staten zou moeten overmaken.

Ook interessant: Duitsland: grote achterstand in digitaal onderwijs

Teaserbild Nieuw

Minimale online of technische liefhebber?

Tinder vervangt de bar, Alexa de secretaresse. De digitale wereld is al lang één geworden met de echte wereld. Maar iedereen wil de realiteit niet geloven. Hoe zelfverzekerd beweegt u in het netwerkleven?

Doe de test hier

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *