Drie keer vrolijk: de triomf van de verhaalfunctie

Wat zullen we onthouden als we over enkele jaren terugkijken op internet? Snapchat zal waarschijnlijk vooraan staan. De eigenzinnige berichten-app met de schattige geest, het gebruiksgemak van een gemiddelde SAP-installatie en de innovatieve augmented reality-lenzen die miljoenen volwassenen ervan hebben overtuigd dat selfies met honden- en kattengezichten sociaal acceptabel zijn voor de jaren twintig.

De echte erfenis van Snapchat zal de uitvinding van de verhaalfunctie zijn. Verhalen, het naast elkaar plaatsen van foto’s en korte videofragmenten met grappige stickers, locatie-informatie of tekeningen, zijn begonnen met een onvergelijkbare triomf op het web. Verhalen zijn nu algemene functies op Facebook, Instagram en WhatsApp, en zelfs Google heeft YouTube en nu heeft zelfs het zoeken op internet een functie Verhalen gedoneerd.

Oma’s vakantieverhalen: de digitale diavoorstelling

Voor de gebruikers, verhalen, b.v. op Facebook of Instagram, een uitstekende manier om dagelijkse ervaringen op een creatieve manier te delen met familie, vrienden en kennissen. In plaats van de ansichtkaart en de verplichte dia-avond die mijn oma volgt, kan mijn oma rechtstreeks vanuit de vakantie hun indrukken op het web posten. Verhalen worden na 24 uur automatisch verwijderd. Voor snapshots die je langer met je volgers wilt delen, zijn de zogenaamde “momenten” waarmee je verhalen op je profiel voor de lange termijn kunt opslaan een leuke functie.

tonen

Ook creatief heb je veel mogelijkheden. Door de eenvoudige combinatie van video’s, foto’s, stickers, tekeningen en muziek kunnen zelfs technisch onervaren gebruikers in korte tijd aanzienlijke content maken en delen.

Spannend is de verhaalintegratie van Google in de zoekresultaten. Door het formaat te standaardiseren als een evolutie van het project Versnelde mobiele pagina’s (AMP), hebben gebruikers snel en gemakkelijk toegang tot nieuwsberichten en visuele inhoud met betrekking tot hun gewenste zoekterm of onderwerp.

Verhalen als mediaomgeving: onbeperkte video-inventaris

Naast Snapchat, Instagram en YouTube biedt Facebook nu ook de complete verhaalinventaris als een advertentieomgeving voor bewegende beelden na enkele maanden testen. De spots worden omgeschakeld tussen de afzonderlijke verhaalelementen of tussen twee verschillende verhalen. Men moet niet worden verblind door het potentieel hoge bereik, de advertentieomgeving is slechts beperkt vergelijkbaar met andere InStream-plaatsingen zoals omroepmediabibliotheken of de klassieke YouTube om verschillende redenen.

Verhalen zijn een duidelijk mobiel formaat, de inhoud wordt verticaal gebruikt. Daarom heeft het geen zin om klassieke tv-commercials in 16: 9-formaat te gebruiken als breaker-reclame. De gebruikssituatie is ook onderworpen aan mobiele regels: onderweg in wachtsituaties, met een groot potentieel voor afleiding en niet noodzakelijk met een hoofdtelefoon. Advertenties voor de verhalenfeed moeten daarom aan deze voorwaarden worden aangepast, in dit geval zijn dezelfde regels van toepassing als in sociale feeds in het algemeen. Ondertiteling, kort (liever vijf in plaats van 15 seconden) en to the point met duidelijke afzender, in plaats van lange vertelde verhalen met spanning en resolutie aan het einde. Helaas zijn er niet veel onderzoeken naar de impact van advertenties op advertenties in verhalen, maar het effect is waarschijnlijk vergelijkbaar met advertenties in de Facebook-nieuwsfeed.

Merkverhalen: het perfecte experimenteerveld

Verhalen op Instagram, Facebook en andere sociale platformen zijn een uitstekend experimenteergebied voor merkcommunicatie. De creatieve mogelijkheden zijn divers, van commercials in verhaalformaat zoals. voor de nieuwe BMW 8-serie …

bmw

over video’s achter de schermen van evenementen zoals Media Markt op Gamescom …

media Markt

… over Q & A-indelingen of stemmen – Met verhalen kunnen bedrijven hun merkinhoud in de stijl van elk platform opvoeren en organisch integreren in de inhoudservaring van de gebruikers.

Een paar basisregels moeten hoe dan ook worden overwogen. Uiteraard, maar vaak over het hoofd gezien: als de inhoud geen relevantie heeft, springen de gebruikers snel. Hoge mate van verandering in scèneverandering en over het algemeen korte verhalen passen beter in de gebruikssituatie op de smartphone en dat men zijn 16: 9 tv-middelen niet moet beginnen te recyclen in een verticaal videoformaat, is natuurlijk vanzelfsprekend.

Met inachtneming van deze regels behalen Verhalen ook goede resultaten: een enquête in opdracht van Facebook van bijna 10.000 vaste gebruikers van verhalen op Instagram in het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, Brazilië en Indonesië ontdekte dat 39 procent van de gebruikers via contact met merken en producten in Verhalen zou het merk / product belang kunnen worden verhoogd.

En voor de bewakers van de heilige CI-vereisten, misschien ook een geruststellend nieuws: hetzelfde onderzoek heeft aangetoond dat de gebruikers van verhalen authentieke, speelse en ongefilterde indrukken verwachten. Als merk hoeft u niet hetzelfde perfectionisme te tonen als in de gedrukte advertentie in het nieuwsmagazine.

Over de auteur: Alex Turtschan is al sinds zijn jeugd een gepassioneerde nerd en heeft meer dan 10 jaar in de Serviceplan-groep doorgebracht om te kijken naar trends in consumenten, markt en technologie en hun impact op digitale marketing. Hij is momenteel directeur digitale strategie bij Plan.Net Media.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *