Forbes “30 onder 30”: programmeur Aya Jaff in een interview

LEID: Iedereen die u een e-mail schrijft, krijgt een automatisch antwoord dat u waarschuwt dat u deze mogelijk niet kunt beantwoorden vanwege uw beperkte tijdsbudget. Wat houdt jou het meest bezig?

Aya Jaff: Ik zit momenteel in de examenfase voor mijn dubbele bachelor’s degree in Sinology and Economics, daarom sta ik elke dag op de universiteit en studeer ik voor de examens. Daarna keert het dagelijkse leven terug en zorg ik voor de afronding van mijn boek “Moneymakers”. Ik maak ook deel uit van het Young Entrepreneurs ‘Program. Dit is een miniprogramma met mentoren, waar je kunt nadenken over wat de volgende stappen in het leven zijn. Ik heb zin om een ​​ander project te starten en een start-up te starten, maar toch de richting te vinden.

LEID: Ongeveer een jaar na de oprichting verliet u zojuist uw start-up, Codesign Factory, die het bedrijf wilde ondersteunen met een digitaliseringsteam. Hoe is het gebeurd?

Aya: Ik ben uit zo’n moeilijk woord gekomen. Het bedrijf heeft zich eenvoudig opnieuw aangepast. We zijn begonnen als een digitale consultant en beseften al snel dat er niet veel aanvragen binnenkwamen. De hoofden die we als consultants gebruikten, werden vaak gevraagd als sprekers. We zijn dus een sprekersbureau geworden en ik heb mezelf niet meer in de leidende positie gezien. Mijn mede-oprichters en ik zijn nog steeds goed met elkaar en ik kan ook via de website worden geboekt als spreker.

tonen

LEID: Wat is de reden achter de terughoudendheid van Duitse bedrijven om te digitaliseren, wat zij niet als pioniers beschouwen?

Aya: Ze lopen echt ver achter, maar ze staan ​​nog steeds niet in de weg om dingen actief te veranderen. Ze zijn niet klaar om grotere bedragen in handen te nemen en te zeggen: ik ben nu actief op zoek naar nieuwe manieren. En vertrouw me iets.

Misschien ben je hier ook in geïnteresseerd: 11 vragen aan de meest gewilde jobhacker van Duitsland

LEID: In welke richting denk je als je zegt dat je opnieuw wilt beginnen?

Aya: Ik vraag me af: wat als Greta Thunberg gelijk heeft? Wat als we de klimaatverandering niet kunnen omdraaien? Op welke technologieën moeten we vertrouwen, hoe kunnen we ons beter aanpassen aan natuurrampen? Hoe moeten huizen in de toekomst worden gebouwd? Welke materialen moeten we gebruiken? Hoe voeden we de wereldbevolking?

Op dit moment proberen we dit horrorscenario te voorkomen. Maar het gaat ons niet om wat er zou gebeuren als het zou gebeuren. De beweging “Fridays for Future” heeft echt invloed gehad en ik zou graag iets te zeggen hebben. Maar ik weet nog niet waarmee ik precies de meeste waarde kan bijdragen.

LEIDEN: Is het waar dat je als tiener een poster van ex-Yahoo-baas Marissa Mayer op je kamer moest hangen?

Aya: Yes! Destijds las ik Fortune, waar mensen werden geïntroduceerd en wat ze deden. Ooit werd Marissa Mayer daar geportretteerd en er was deze foto, waaronder stond geschreven: “Een jonge modieuze miljonair.” Op mijn vijftiende dacht ik: “Krass, ik wil graag beschreven worden, mijn heldin.” Ik knipte de foto uit en hing hem aan mijn muur.

Ik had ook een sneeuwbol met Bill Gates aan de ene kant en Warren Buffett aan de andere kant. Ik ben een persoon die meer aan een persoon en hun biografie katateert dan een idee en ik had net toegang tot hen. Dat er iemand is die gewoon doet wat hij in zijn hoofd stopt, hard werkt en ongelooflijk zelfverzekerd is. Ieder mens kan zich daarmee identificeren. Ik wil ook iemand zijn die vecht voor zijn eigen visie.

LEID: Hoe ver was de stap naar programmeren?

Aya: Niet ver. Op dat moment nam ik deel aan vele programma’s en wedstrijden waar altijd de vraag werd gesteld: “Hoe wil je de wereld verbeteren?” Mijn ideeën waren altijd technisch. Op een gegeven moment dacht ik bij mezelf: allereerst moet ik leren programmeren, zodat ik al deze ideeën kan implementeren.

Mogelijk bent u ook geïnteresseerd in: Forbes Top 30 – Interview met Benjamin Bilski

“Vecht niet alleen, maar zoek naar medestrijders in je directe omgeving, via netwerken of sociale media, om mensen te vinden die je kunnen helpen aan je zwakke punten te werken.”

LEIDEN: Je eerste grote ding was Tradity, maar de aandelenmarkt is niet noodzakelijkerwijs de plaats waar idealistische jonge mensen zich aangetrokken voelen.

Aya: In het begin had ik ook dit beeld van de slechte aandelenmarkt, waarin alleen de gewetenloze mensen van deze wereld actief zijn. Maar geld op zichzelf is niet slecht, maar iets neutraal. Met elke euro die u in een aandeel belegt, kunt u stemmen op iets dat belangrijk voor u is. U kunt zien of de belegger duurzaam is en bundels van aandelen plukt van bedrijven die achter iets zitten waarin zij zelf betekenis zien.

Uiteindelijk hebben we gewoon Wall Street nodig en ben ik niet in de stemming voor een wereld die alleen wordt geregeerd door financiële haaien en kostuums. Daarom moet je ze niet alleen laten om te handelen.

LEID: Je bent 23. Wat is tot nu toe de grootste uitdaging in je leven geweest?

Aya: Om erachter te komen wie ik echt ben, wat ik wil en waar ik voor sta. In de technische industrie wordt u snel omringd door zeer zelfverzekerde mensen die de toon proberen te zetten.

De uitdaging voor mij is altijd geweest om naar mijn eigen stem te luisteren en een paar vragen voor mij te beantwoorden, bijvoorbeeld: moet ik echt in de business zijn in de ellenbogen en een superstoer maken of kan ik het anders oplossen? Moet ik alles op sociale media overbrengen zoals een beïnvloeder of kan ik als succesvol tellen onder jonge mensen zonder veel volgers?

LEID: Had je het moeilijk als vrouw?

Aya: Als je de enige vrouw bent die een kamer binnenkomt, zul je merken dat ik er snel aan gewend ben geraakt. En omdat veel mensen me niet als programmeur beschouwden, maar als een beïnvloeder, omdat ik me modieus beter kleedde dan de rest, maar dat is niet iets dat je echt hindert.

Bovenal hielp het me dat er zoveel beurzen voor vrouwen waren. Ik was bijvoorbeeld in Silicon Valley en Seattle. Ik kon dit allemaal niet uit mijn eigen zak betalen en kreeg het alleen omdat ik een vrouw ben. En vaak de enige die zelfs solliciteerde.

LEID: Wat zou u jonge vrouwen adviseren die iets vergelijkbaars met u willen doen?

Aya: Het leren van een nieuwe vaardigheid zoals programmeren maakt het in het begin leuk en wordt dan een test van geduld omdat het tijd kost om echt iets te doen. Dus mijn advies is: vecht niet alleen, maar zoek medestrijders. In uw directe omgeving, via netwerken of sociale media. Zoek mensen om je te helpen aan je zwakke punten te werken. En dat je gezien wordt voor je sterke punten.

LEID: Cliché-vraag – was je eigenlijk de nerd in je klas?

Aya: Nee, ik was echt een normaal meisje. Ik vond het gewoon leuk om een ​​beetje dieper te komen en stopte niet met het stellen van vragen na de eerste vraag.

Het was zo: als dit bedrijf met Nestlé werkt, waar heeft Nestlé dan zijn vinger in het spel? Wil ik Nestlé blijven steunen? Hoe zou ik die kunnen boycotten? Mensen die gewoon de volgende vraag stellen, zijn ook mensen die gemotiveerd zijn om zelfstandig te handelen. Het gaat alleen over nieuwsgierigheid.

Lead 4 Cta 1200X1200 V3 juli 003

Vrouwen wilden in IT!

Voor iedereen met een IT-affiniteit was de kans om binnen te komen nooit beter! In het huidige LEAD Bookazine 2/2019 hebben we netwerken, universiteiten en initiatieven gevonden die praktisch onderwijs en training aanbieden. Vooral vrouwen zijn gewild, omdat 55 procent van de werkgevers het vrouwelijke aandeel van hun IT-professionals wil vergroten, aldus Bitkom!

Blader nu!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *