Waarom digitale verzekering de toekomst is

Het is 10:18 uur op een vrijdagavond wanneer de rode minibus parkeert en de deur van de auto van de buurman krabt. Duidelijk geval voor motorverzekering. Maar hoe reguleer je de schade? Van wie is het voertuig, hoe bereikt u de gewonde partij? Een oproep aan de verantwoordelijke verzekeringsmakelaar op dit moment: geen indicatie. Slechts drie dagen later zal daar iemand beschikbaar zijn.

Jonge digitale verzekeraars zetten de traditionele verzekeringssector op zijn kop: hun aanbiedingen zijn altijd en overal beschikbaar, wijzigingen kunnen in realtime door de klant worden aangebracht, schade kan rechtstreeks via de app worden gemeld. Volgens een recent onderzoek van Adcubum Deutschland GmbH kan 69 procent van de Duitsers zich voorstellen om een ​​verzekering volledig online af te sluiten. En het aantal stijgt: 57 procent in het voorgaande jaar. Klanten verwachten lagere kosten, beschikbaarheid ’s avonds en in het weekend en flexibelere contracten.

Geen tegenspraak: flexibiliteit en verzekering

Hoe kan dit samengaan met een verzekering, die bijna iedereen bezit, zoals de aansprakelijkheids-, inboedel- of tandartsverzekering? Je diploma vereist veel onderzoek en proactiviteit van de klant. Vaak helpen verzekeringsmakelaars erdoorheen te komen. Als het geval van schade zich vervolgens voordoet, verzekert u zich door bestandsmappen en papierbergen: hoe hoog is de schadedekking en krijgt u toegang tot de aansprakelijkheid, zelfs met het verlies van sleutels? Vervelend en tijdrovend dan ook de schikking met de verzekeringsmaatschappij.

tonen

Insurtech-startups op het gebied van verzekeringstechnologie vertrouwen al lang op digitale oplossingen. Hun product heeft weinig te maken met de traditionele manier van verzekeren. Opkomende Insurtech star-ups kiezen specifieke delen van de waardeketen en verbeteren of digitaliseren deze. Sommige startups vinden de processen opnieuw uit. Digitale verzekeraars laten hun klanten bijvoorbeeld toe om hun verzekeringsdekking in realtime te beheren, uit te breiden of te beëindigen, zonder deadlines of papieren.

Eerst mobiel: verzekering af

Volgens het Adcubum-onderzoek hebben veel verzekerden al positieve ervaringen met het digitale aanbod – en meer zou nodig zijn: ongeveer tweederde van de respondenten zou zich kunnen voorstellen om online een motor-, aansprakelijkheidsverzekering of inboedelverzekering af te sluiten. De helft van hen zou immers online een ongevallenverzekering en een gezondheids- of aanvullende ziektekostenverzekering afsluiten.

Een studie van Bitkom Research in maart 2019 komt tot een vergelijkbare conclusie: de enquêteurs ondervraagden ongeveer 1.000 Duitsers van 16 en 16 jaar of ze uitsluitend via een smartphone een verzekering zouden afsluiten. Het resultaat: tot nu toe heeft slechts ongeveer vijf procent van de respondenten de smartphone gebruikt om een ​​verzekering af te sluiten. Een derde kan zich dit in de toekomst voorstellen. Vooral bij jongeren is de paraatheid ongeveer 33 procent.

Ontwerp, gebruiksgemak, eenvoud – dit zijn de beloften van digitale verzekeraars die van het vervelende “verzekeringsvraagstuk” een eenvoudige, duurzame positieve ervaring voor hun klanten maken. Dankzij de smartphone kan de klant niet alleen snel de gewenste verzekeringsdekking krijgen onderweg. Met behulp van locatiegegevens kan hij bijvoorbeeld door zijn verzekeringsmaatschappij worden geïnformeerd over bestaande, geschikte aanbiedingen, bijvoorbeeld wanneer hij op de luchthaven is en naar het buitenland reist of zijn uitrusting snel wil verzekeren op weg naar een skivakantie.

Ook interessant: Waarom we binnenkort van verzekeringen zullen houden

Kunstmatige intelligentie creëert rechtvaardigheid voor verzekerden

Maar hoe zit het met de verzekeringsadviseur op de site? En is de online business überhaupt veilig? Insurtechs wenden zich in toenemende mate tot zelflerende systemen die verzekeringsfraudeurs automatisch bloot kunnen leggen, risico’s minimaliseren of prijzen dynamisch kunnen aanpassen. Machine learning maakt het mogelijk om te leren van het gedrag van klanten, risicoprofielen te verfijnen en te bepalen of een enkele klant betrouwbaar is. En dat is zeker in het belang van de gemeenschap: het verzekeringsproces wordt weer objectief.

Hier passen digitale verzekeraars precies toe waar mensen ooit kunnen falen. Ze vertrouwen op de zelfbeschikking van de klant en een positieve verzekeringservaring; in een industrie die soms onbeweeglijk en ondoorzichtig is. En dat is hun grote voordeel: snellere processen en last but not least een eerlijke, objectieve verzekering, bijvoorbeeld door het gebruik van kunstmatige intelligentie. Chatbots helpen de klok rond met vragen en in geval van schade. Altijd in de zak van een smartphone, worden digitale verzekeraars een loyale metgezel die flexibiliteit overbrengt en on-demand beveiliging garandeert. Dit maakt ze een echt alternatief, niet alleen voor jongere klanten en de digitale kunst.

Misschien ben je hier ook in geïnteresseerd: Hoe kunstmatige intelligentie de verzekeringswereld verandert

Christian Wiens is de oprichter en CEO van de Heidelberger Insurtech-startup Getsafe. Zijn missie: daag een van ’s werelds grootste industrieën uit. De ervaren digitale ondernemer is een opgeleide werktuigbouwkundig ingenieur en industrieel ingenieur met een sterke technische achtergrond.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *