Hoe slaagt een ethische benadering van AI?

LEID: Wat kan AI vandaag doen?

Helmut Scherer: Als je AI hoort, denken velen dat het computersystemen zijn die zich als menselijke intelligentie gedragen. Maar in de meeste gevallen zijn we nog niet zover. Wat tegenwoordig wordt gebruikt, is machine learning. Een toolbox die leert van dataregels om zogenaamde AI-systemen te implementeren. De machine kan relatief smalle vragen beantwoorden, bijvoorbeeld in de industrie op het gebied van machineonderhoud.

Helmut Scherer Managing Director Futurice
Helmut Scherer, algemeen directeur Futurice

Hier kunt u bepalen welke onderdelen naar verwachting worden vervangen. Ook kan dergelijke technologie bij het automatiseren van bijvoorbeeld zelfrijdende auto’s vóór een bocht voorspellen in welke richting het stuur moet worden genomen. Er is vaak een grove misvatting dat het beantwoorden van zulke enge vragen op basis van grote hoeveelheden gegevens de menselijke intelligentie zou kunnen vervangen.

LEID: Dus de machines ondersteunen alleen mensen?

Helmut Scherer: Absoluut. Mensen nemen vaak beslissingen die om emotionele redenen worden genomen. Vooral hier is het zinvol om je eigen vaardigheden te combineren met AI en om kennis over verschillende gebieden te combineren. Het is geenszins het geval dat menselijke intelligentie wordt vervangen door AI.

tonen

LEID: In welke velden wordt AI tegenwoordig vooral gebruikt?

Helmut Scherer: Voor mij zijn er vier punten waarop AI wordt gebruikt: voorspelling, personalisatie, herkenning van objecten en het vastleggen van structuren. Een voorbeeld van de voorspelling is het bovengenoemde onderhoudsvoorbeeld in de industrie. Met betrekking tot personalisatie hebben we bijvoorbeeld een tool ontwikkeld voor een grote mediagroep die artikelaanbevelingen afstemt op persoonlijke interesses.

Als het gaat om het herkennen van mensen, hebben we met succes een sneller incheckproces geïmplementeerd voor zakenreizigers met gezichtsherkenning Finnair. Het vierde gebied is de verzameling structuren. Dit wordt vooral gebruikt in kennisintensieve omgevingen, bijvoorbeeld bij de klantenservice van werktuigbouwkundigen. Daar identificeert de AI patronen in informatie uit e-mails en databases en helpt bij het identificeren van de meest voorkomende vragen van klanten, zodat werknemers sneller oplossingen kunnen vinden in klantenondersteuning.

LEID: Hoe ver is AI in het dagelijks leven gekomen en hoe denk je dat dat de komende jaren zal evolueren?

Scherer: Door verschillende apparaten en digitale assistenten zoals Alexa of Siri te gebruiken, is AI vaak al een integraal onderdeel van het dagelijks leven. Veel mensen weten dit gewoon niet. Ik denk dat AI in de toekomst veel meer zal worden gebruikt dan het al is. Het is belangrijk dat AI niet alleen toegankelijk is voor enkele gebruikers. Een voorwaarde voor een juiste omgang met de technologie is natuurlijk het juiste bewustzijn ervan.

LEID: Hoe zou dat eruit moeten zien?

Scherer: Dit is vergelijkbaar met de verspreiding van de media. Bijvoorbeeld, 20 jaar geleden was de productie van een video uiterst kostbaar en slechts voor zeer weinigen haalbaar, om maar te zwijgen van verspreiding. Tegenwoordig kan bijna iedereen een video maken en verspreiden. Ik denk dat je dat moet zien met de AI. U moet ook mensen die geen technologie-experts zijn, de kansen en risico’s van AI laten begrijpen.

LEID: Wat betekent dat concreet?

Scherer: Teams die machine learning of AI-oplossingen in bedrijven ontwikkelen, moeten zo divers mogelijk zijn om een ​​hoog niveau van transparantie en diversificatie te bereiken. Zowel gebruikers als besluitvormers, technologen en ontwerp-experts moeten worden samengebracht om het best mogelijke begrip te creëren. U moet bijvoorbeeld communiceren in een taal die iedereen begrijpt.

Met AI heb je altijd een set gegevens, een algoritme dat een bepaalde output heeft en een gedefinieerde actie afleidt. Daar moet je vragen uitwerken als: Wat willen we bereiken? Wat optimaliseert het algoritme eigenlijk? Zijn de gegevens goed genoeg? Vragen we de vragen op de juiste manier of is er een vertekening? Waar gebruiken we de output voor? Wat zijn de gevolgen en kunnen we ons daar verantwoordelijk voor voelen?

Ook interessant: slimmere online zoekopdrachten met AI & Co.

“Je kunt smalle vragen beantwoorden met machine-learningtechnologie, maar de werkelijke beslissing wordt nog steeds genomen door mensen.”
Helmut Scherer

LEID: En daar spelen ethische principes en vragen een rol?

Scherer: Bij Futurice hebben we vier richtlijnen ontwikkeld voor ethische omgang met AI, die in toenemende mate door bedrijven worden gebruikt. Allereerst moet u zich bewust zijn van het doel dat u nastreeft met AI – en hoe dit anderen beïnvloedt. Ten tweede moet transparantie altijd prioriteit krijgen. Het is belangrijk dat gebruikers de technologie vertrouwen. Ten derde moeten we inclusief zijn en begrijpen wie wordt beïnvloed door het systeem. En ten vierde moeten persoonlijke gegevens veilig worden opgeslagen om een ​​hoog niveau van privacy te waarborgen.

LEID: Wat zijn de risico’s van het gebruik van AI?

Scherer: Er zijn natuurlijk risico’s, zoals bij elke technologie. Voorbeelden hiervan zijn vooringenomenheid, maar ook rechtvaardigheid. Het wervingsproces maakt al gebruik van machine-learning algoritmen. Er zijn ook gevallen waarin bijvoorbeeld bepaalde groepen mensen de voorkeur hebben. Dat moet natuurlijk worden vermeden. Als u zich een politieoperatie voorstelt, mag de gebruikte technologie geen valse mensen detecteren of valse conclusies trekken. Een AI-systeem moet veilig en betrouwbaar zijn en geen onbeperkte hoeveelheid persoonlijke gegevens verzamelen.

LEID: Hoe realistisch ben je over de angst van mensen zoals Elon Musk, dat AI ooit de leiding zou kunnen nemen?

Scherer: AI is al enkele jaren een absoluut hype-onderwerp en is dat nog steeds. In het hier en nu zijn het doel en de reikwijdte van AI echter nog relatief beperkt. De wiskundige vaardigheden die vandaag bestaan, zijn niet veel beter dan een paar jaar geleden. Tegenwoordig zijn er echter betere manieren om gegevens te evalueren en te gebruiken. Momenteel zien we hier: U kunt vragen beantwoorden die nauw worden gedefinieerd met behulp van machine learning-technologie. De feitelijke beslissing wordt echter nog steeds door mensen genomen.

Ctab drones inhoud afbeelding

Veranderd perspectief!

Vanuit de lucht: drones kunnen meer dan alleen vliegen. De meesten van hen zijn zich niet eens bewust van hun potentieel voor reclame en marketing of milieubescherming. De LEAD Bookazine 1/2019 laat zien wat drones kunnen doen.

Bestel nu

LEID: Maar zou dat niet anders kunnen zijn over tien jaar?

Scherer: Als je het Skynet-scenario aanpakt, denk ik dat dit op dit moment onwaarschijnlijk is. In de komende tien jaar zullen er echter veel ontwikkelingen bij ons komen, vooral als het gaat om automatiseringstechnologie of voorspellende analyse. Alle trends geven aan dat hier het grootste potentieel wordt gezien.

LEIDEN: En verder?

Scherer: Nu zou ik een glazen bol nodig hebben … Maar je kunt op veel gebieden zien dat mensen zich terdege bewust zijn van ethische verantwoordelijkheid in de omgang met technologie. Op dit moment zien we met de verordening gegevensbescherming dat mensen meer verantwoordelijk zijn voor hun gegevens en willen weten wat er met hun gegevens gebeurt. Dit zal zich uitbreiden naar andere gebieden. Ook beschouwen politieke instellingen en de bedrijven zichzelf als ethische verantwoordelijkheid. Er zijn verschillende internationale initiatieven die te maken hebben met de ethiek van het omgaan met AI, en daar kan alleen maar aan worden bijgedragen.

LEID: Niettemin kunt u aan het voorbeeld van China zien dat overheden AI kunnen gebruiken om burgers volledig te volgen en sancties aan hen te ontlenen. Je kunt je dus voorstellen hoe ver dat kan leiden.

Scherer: Absoluut. Daarom is het voor bedrijven nog belangrijker om goed na te denken over welke ethische principes ze moeten volgen.

LEIDEN: Toch lopen we behoorlijk achter op de juridische basis van het omgaan met AI, toch?

Scherer: Ik denk dat de politiek op de goede weg is. De EU-Commissie neemt al de eerste stappen en werkt momenteel aan aanbevelingen voor ethische richtlijnen voor het omgaan met AI in Europa. Concrete wetgevingsvoorstellen zouden vanaf 2020 moeten volgen.

Ook interessant: AI zal de perfecte vorm van digitalisering brengen

Nieuwsbrief & Messenger

Altijd op de hoogte van alle onderwerpen van het digitale leven met de LEAD-nieuwsbrief en de LEAD Tech-nieuwsbrief. Professioneel of privé. In uw inbox of via messenger.

Abonneer u nu op onze nieuwsbrief
Abonneer je nu via messenger

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *