DSGVO: Jump-start voor een nieuw internet?

Toen de DSGVO twee jaar geleden aankondigde dat Duitse bedrijven overbelast waren en veel Amerikaanse datadienstverleners de gevolgen van de impact op de Europese markten niet konden voorspellen, ging de ondernemer Jürgen Litz uit Konstanz in het offensief.

Wetende dat de bijbehorende veranderingen enorme uitdagingen voor met name het midden- en kleinbedrijf met zich mee zouden brengen, besloot de algemeen directeur van de CRM-provider cobra om een ​​DSGVO-compatibel platform voor zijn klanten op te zetten.

Litz ziet kritiek op de implementatie van de DSGVO als absoluut gerechtvaardigd. Hij wordt nooit moe op kansen te wijzen. Ik wisselde met hem.

De GDPR als wereldwijde verman

Jürgen Litz: De DSGVO is niet alleen grafdelvers voor bedrijven die privacy niet serieus hebben genomen. Je gelooft het nauwelijks: de DSGVO kan ook verloskundige en exportproduct zijn. Als u de spiegel gelooft, heeft de staat Silicon Valley de DSGVO gekozen als model voor hun eigen optimalisaties van gegevensbescherming – en dat tegen de weerstand van veel bedrijven in Silicon Valley. Misschien zien sommige Californiërs in DSGVO iets dat we niet zien. De DSGVO zou op nog grotere schaal kunnen spelen. Het zou inspanningen kunnen ondersteunen om een ​​nieuw internet en hogere datasoevereiniteit te creëren.

tonen

John Ceh: De GDPR wordt gezien als een wereldwijde waarschuwer voor de gevoelige verwerking van gegevens.

Jürgen Litz: Zelfs hit radio FFH gemeld aan het einde van Google Plus: Google Plus als Walking Dead is nu echt dood en de grafdelvers waren gewoon in aanvulling op hun eigen fouten en ongelukken zeker de toegenomen inspanningen van de wereld om de gegevensbescherming te reguleren. Dus de DSGVO heeft zijn effecten al, ook tegen de gegevens ziek.

Ook interessant: Google verborgen datalek – nu bepaald de functionaris voor gegevensbescherming

Het project Solid

Johannes Ceh: Web-uitvinder Tim Berners-Lee wil met zijn project Solid de datasilo’s van de GAFA doorbreken. Is dat realistisch?

Jürgen Litz: Het idee is goed en de claim hoe dan ook, zoals gerapporteerd door internetveteraan Tim Cole in zijn volgende boek “Wild Wild Web” in detail hoe de roversbaronnen van het heden vergelijkbaar zijn met de roversbaronnen van het Wilde Westen hun quasi-monopoliewinst tegen de belangen van het grote publiek realiseren. Helaas zijn er momenteel te weinig “echte projecten in het wild” over Solid. In het ergste geval wordt een nieuw eilandlandschap van kortstondige hoop en zegeningen gecreëerd, maar creëert nooit de nodige schaal.

John Ceh: Hoe helpt de DSGVO nu bij het zoeken naar een “nieuw internet” in de richting van solide ideeën of tegen de silo’s voor een nieuwe datasoevereiniteit?

Jürgen Litz: De AVG heeft een potentieel krachtig artikel, artikel 20. Het verleent betrokkenen het recht om de persoonlijke gegevens die zij aan een bedrijf hebben verstrekt te verkrijgen in een gestructureerd, algemeen en machinaal leesbaar formaat, in tegenstelling tot het Lockin-effect. Dat geeft hoop.

John Ceh: Wat is er nodig om het potentieel te benutten?

Jürgen Litz: Het is nog steeds onduidelijk wat wordt bedoeld met een gestructureerd, algemeen en machineleesbaar formaat. Het recht op gegevensportabiliteit is daarom een ​​tandeloze tijger of bot zwaard, zolang er geen normen of een gestandaardiseerd uitwisselingsformaat en gestandaardiseerde API bestaan.

John Ceh: Artikel 20 en gegevensportabiliteit. Is dat genoeg tegen de GAFA?

Jürgen Litz: Het vereist, naast artikel 20 gemeenschappelijke normen en een aanvullend ecosysteem van tussenpersonen, een systeem voor het beheer van persoonlijke informatie, alternatieve platforms en aggregators om de silo’s en de vrije gegevensstroom in de zin van de ware gegevens soeverein, de gebruiker op zijn minst een beetje te doorbreken, inschakelen. Hiervoor moet de politiek de voorwaarden scheppen. Dan zouden we niet hoeven te wachten op het enorme succes van Solid om lockin-effecten te overwinnen en op zijn minst gedeeltelijk meer data-soevereiniteit te verkrijgen.

Ook interessant: voorzichtig, camera!

Zrond auteur:Johannes Ceh ondersteunt bedrijven bij het afstemmen van digitalisering op klanten en medewerkers. Hij is een belangrijke spreker en adviseur over nieuwe vormen van samenwerking en digitale verantwoordelijkheid. Na jaren bij Sport1, SKY, Springer & Jacoby, BMW, Daimler, JungvonMatt en Ogilvy, schrijft hij momenteel een boek over de “leeftijd van de klant” en de bijbehorende veranderingen in bedrijven.

Teaserbild Nieuw

Minimale online of technische liefhebber?

Tinder vervangt de bar, Alexa de secretaresse. De digitale wereld is al lang één geworden met de echte wereld. Maar iedereen wil de realiteit niet geloven. Hoe zelfverzekerd beweegt u in het netwerkleven?

Doe de test hier

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *