How to: Websites

Vandaag, how-to: hoe een website opnieuw te ontwerpen of hoe de oude te renoveren om na 2018 te kijken.

De zeven belangrijkste trends in één oogopslag (selectie uiteraard strikt subjectief):

1. Https: voor de veiligheid moet je …

Strikt genomen is https niet echt een nieuw onderwerp. Maar ondertussen een aanvaardbaar grote. Er zijn een aantal zeer goede redenen, vooral om een ​​oudere website te wijzigen in https.
Vandaag plaatst u een nieuwe pagina niet anders (als u dat doet, doet u iets wezenlijks verkeerd).

Google Chrome geeft meest recent een “niet zeker” waarschuwing als een pagina geen https gebruikt. En als u een niet-gecodeerd contactformulier op de site heeft, loopt u het risico u te vangen met een nogal irritante waarschuwing.

Vergeet niet: in tijden van de DSGVO sinds mei is een SSL-certificaat verplicht voor elke partij!

tonen

2. Meer interacties en animaties

Weg met statisch: interactieve en geanimeerde websites worden steeds populairder. Zoals altijd zijn dit tegelijkertijd kansen en risico’s. Wanneer ontwerpers animaties correct gebruiken, kunnen ze bezoekers helpen bepaalde dingen op specifieke tijdstippen op te merken, waardoor gebruikers naar de juiste inhoud worden geleid.

Dat is de goede optie. De slechte optie is: de gebruiker is geïrriteerd omdat ergens iets zinloos knippert.

3. Vloeiende navigatie

Tot nu toe is dit vaak het geval: de meeste websites hebben een navigatie die ergens boven aan de pagina is vastgelegd. Nieuwe trend en behoorlijk mooi: websites met “zwevende” of “vloeiende” navigatiemenu’s. Het menu staat iets los van de bovenkant van het venster en zweeft een paar centimeter lager.

Het idee erachter is om de gebruiker het gevoel te geven dat navigatie een universeel onderwerp is dat hem tijdens zijn verblijf vergezelt. De navigatie, je vriend en hulp, zogezegd.

4. Multimedia lange vorm

Was eigenlijk een paar jaar geleden, een trend waar velen achteraan zijn gegaan. Dat was waarschijnlijk te wijten aan de legendarische “Sneeuwval” van de “New York Times”. Dat de boom vervolgens weer afnam, was ook te wijten aan de “sneeuwval”. Omdat velen zich al snel realiseerden dat multimedia lange formaten er geweldig uitzien, maar tegelijkertijd veel werk doen, wat nauwelijks de moeite waard is, althans in de dagelijkse gang van zaken.

Ondertussen komt bijna de tweede golf over dit onderwerp. Omdat men eerlijk moet zeggen: lange stukken zijn altijd vermoeiend en vereisen tijd en moeite. Ook al is het ‘slechts’ een lang stuk met enkele foto’s.

De gebruiker proeft meer tegengestelde en inhoud, evenals visueel aantrekkelijk: Longform, Scrollytelling of hoe je dat ook wilt noemen. En tot slot: het is internet en het is 2018!

5. Geen foto? Teken er een!

Voor deze keer moet ik je nu iets vertellen over de afdruksectie. Daar is al enige tijd opgemerkt dat de afbeelding met deze onuitsprekelijke “symboolfoto’s” onzin is. Ziet er als niets uit en wordt ook geassocieerd met het risico dat het onwillekeurig grappig kan zijn.

Aan de andere kant: geen foto? Ziet er ook niet goed uit. Voor veel tijdschriften in de analoge wereld is het principe daarom al lang: heb je geen foto? Verf er een! Onlangs in het net. Meer en meer ontdek je een nieuw soort afbeelding op webpagina’s: illustraties.

Maak je geen zorgen, ik heb het niet over tekeningen die op de een of andere manier actief zijn als tijdelijke aanduidingen. Heel mooi voorbeeld voor illustraties en ook de vorige onderwerpanimaties die je allemaal kent: Dropbox.

6. Druk erop!

Duwen? Ja, dat klinkt nu niet nieuw. De technologie komt bijna uit de Brontosaurus-tijden van internet. Toch beleeft het ook een comeback: pushmeldingen worden zeker steeds prominenter en er zijn veel websites die ze nu (her) integreren in hun ontwerpen. Ze zijn – nog steeds – een heel goed hulpmiddel voor passieve betrokkenheid.

Overigens kunt u ook relatief eenvoudig gebruiken voor pagina’s die met WordPress zijn gebouwd. Omdat ja, de half ervaren WordPress-gebruiker weet dat, er is nauwelijks iets dat niet bestaat in de WP-plug-ins.

En nadat pushmeldingen slechts een optie zijn die niemand hoeft te gebruiken, wat weerhoudt u ervan om zoiets direct te installeren?

7. Een pager

Een website is een hoofdpagina met min of meer veel subpagina’s. Of? De traditionele manier om een ​​website te bouwen is immers nog steeds om elk onderwerp op een eigen pagina te plaatsen. Dit is ook handig voor de meeste websites.

Met de evolutie van hoe mensen het web lezen, is het echter noodzakelijk om de inhoud tot een minimum te beperken om de conversie te verbeteren. Of geloof je echt dat iemand vandaag de dag nog steeds graag de moeite neemt om door drie of vier navigatieniveaus te navigeren en misschien een interessant verhaal tegenkomt?

Dat lijkt een beetje op de Google-zoekopdracht: het kan zijn dat je ook iets goeds hebt ontdekt op pagina 7 van de zoekresultaten. Alleen dat niemand daar meer achter komt.

Mogelijke oplossing en herkenbare trend: webontwerpbenaderingen die eenvoudig scrollen vergemakkelijken en ervoor zorgen dat navigatie-hyperlinks geen problemen met de bruikbaarheid opleveren.

Dit betekent dat afzonderlijke pagina’s verborgen zijn en beknopte, schuifbare secties hebben – i. eenzijdige webontwerpen – zijn aanwezig. Dus bijna zoals de goede, oude bestemmingspagina. Alleen sneller, minder klikbaar – en toch met alles erin wat de gebruiker moet hebben. Klinkt eenvoudig, maar het is niet zo eenvoudig als je op het eerste gezicht zou denken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *