Art by Algorithm: Christie’s Auction for the First Time AI Print

Het kan een onafgemaakte Rembrandt zijn, misschien een Vermeer. De wazige print “Edmond de Belamy” toont een man in een donkere kap met een witte kraag, die doet denken aan een Franse geestelijke in de 17e of 18e eeuw. Maar in plaats van een oude meester, was hier een computer aan het werk: het portret is het eerste kunstwerk van een kunstmatige intelligentie (AI), dat onder een hamer komt in een groot veilinghuis – zonder duidelijke regels over wie de auteur is en wie de rechten bezit.

“min G max D Ex [log (D (x))] + Ez [log (1-D (G (z)))]” “wordt geschreven als een handtekening in de onderste hoek. Dit verwijst naar het algoritme dat het werk heeft voortgebracht. Christie’s was voorzichtiger in het schatten dat veilen in New York maar liefst $ 8.900 zou kosten en voorspelde ‘KI’s aankomst op het wereldwijde veilingstadium’. Op donderdag verhoogden vijf bieders de prijs echter fors. Het contract werd gegund aan een anonieme bieder aan de telefoon voor een bedrag van $ 432.000 (380.000 euro).

Achter het werk ligt het Parijse collectief Obvious, dat in februari al een werk uit zijn Belamy-serie verkocht aan kunstverzamelaar Nicolas Laugero Lasserre. Hij betaalde 10.000 euro en sprak over een “groteske en tegelijkertijd geweldige” aanpak. Er zijn nu elf Belamy-afdrukken. De fictieve familie is vernoemd naar AI-onderzoeker Ian Goodfellow, wiens achternaam zich vertaalt in “bel ami” (goede vriend) in het Frans.

tonen

15.000 portretten als trainingsbasis

In Goodfellow’s Generative Adversarial Network (GAN) concurreren twee concurrerende delen van een algoritme tegen elkaar. De “generator” probeert de “discriminator” te slim af te zijn – in dit geval de vraag of een schilderij echt is of door de computer is gemaakt. De basis hiervoor was een dataset van 15.000 portretten die werden gemaakt tussen de 14e en 20e eeuw. Op basis hiervan produceerde de generator beelden totdat zijn tegenhanger er een door de mens gemaakt had.

“Mensen moeten tijdens het hele proces zo min mogelijk invloed hebben op het voltooide werk”, zegt Gauthier Vernier, die samen met Hugo Caselles-Dupré en Pierre Fautrel achter het collectief Obvious staat, het tijdschrift Time. Alle drie zijn volgens Time 25 jaar oud. Haar motto: “Creativiteit is niet alleen voor mensen.” Met de opbrengst willen ze hun algoritme blijven trainen, geld steken in rekenkracht en 3D-objecten proberen.

Ki schilderij 110614325 Web2 Cr Picture Alliance
Ongeveer 380.000 euro betaald door een bieder voor het kunstwerk “Edmond de Belamy” (Foto: Picture alliance)

AI Auction is het antwoord van Christie op de banksy staatsgreep van Sotheby’s

Wat vandaag de dag als een leuke grap voor de kunstmarkt werkt, kan binnenkort nieuwe wetten vereisen. “Als een werk is bedacht door een mens, maar geproduceerd door een machine, wie is dan de auteur?”, Vraagt ​​de kunstkrant. En als mensen helemaal niet tussenbeide komen, kan een AI dan alleen het auteursrecht bezitten? Auteurschap kan volgens Vernier niet volgens de huidige wetgeving. AI-robot Sophia had bijvoorbeeld al een jaar geleden het Saoedische staatsburgerschap verkregen.

Christie’s betreedt nieuw terrein met de veiling en geeft een antwoord aan de oude concurrent Sotheby’s. Hij had de krantenkoppen twee weken beheerst na de spectaculaire veiling van een Banksy-foto die zichzelf gedeeltelijk verwoestte. “Een stukje live-uitvoering” werd voor het eerst geveild, kondigde het veilinghuis trots aan. Nu scoort Christie continu in premières en verkooprecords met duizelingwekkende bedragen.

Wie definieert wat kunst is?

Nieuw is in geen geval de zogenaamde generatieve kunst. Al in de jaren 1970 experimenteerden kunstenaars met geautomatiseerde processen en lieten ze machines over aan creatief werk. Keer op keer zijn er AI-werken geweest in kunst, muziek en literatuur. Het concept van kunst wordt om de paar generaties opnieuw gedefinieerd, zegt Erin-Marie Wallace, wiens bedrijf Rare-Era Appraisals kunstwerken in de buurt van Washington, aan het radiostation NPR waardeert. “We herdefiniëren wat kunst is in de 21ste eeuw en ik denk dat kunst is waar mensen voor willen betalen.”

Oproep tot actie 1200X1200 Leiden september

Focus op jou!

De LEAD-uitgave 3/2018 neemt je mee in de wereld van fotografie. Welke rol zij en hun digitale hergebruik vandaag spelen en welke kansen er zijn, zul je leren in 3 spannende verhalen in het magazine. Maar onderwerpen zoals e-sports, kunstmatige intelligentie en marketingtechnologieën maken ook deel uit van de huidige kwestie.

Bestel nu

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *