De App Design Trends 2019

Alleen al in Apple’s App Store en Google Play Store samen waren in 2017 meer dan 5,5 miljoen apps beschikbaar om te downloaden. Het marktpotentieel van app-ontwikkeling wordt aangetoond door een studie van het Amerikaanse bedrijf App Annie, volgens welke in 2017 meer dan 80 miljard dollar werd uitgegeven in de app-winkels van Google en Apple. Het is dus duidelijk: de selectie van applicaties voor gebruikers is groter dan ooit. Tegelijkertijd nemen de eisen aan het ontwerpoppervlak toe in het licht van technische innovaties. Het gevolg voor ontwikkelaars: een “mooi” ontwerp is verre van genoeg om zich te onderscheiden van de massa en gebruikers te overtuigen van de voordelen van hun eigen app. Daarom laten we je de zes belangrijkste app-ontwerptrends voor 2019 zien. Ze hebben het potentieel om van je app een succes te maken.

Diepte en niveaus

Untitled
(App-ontwerp door Creative Duet via 99designs)

Of het nu gaat om een ​​dating- of shopping-app, gebruikers stellen veel hogere eisen aan applicaties voor hun smartphones of tablets dan een paar jaar geleden. De hogere eisen zijn voornamelijk te danken aan steeds krachtigere technologie. Last but not least eisen de steeds hogere resolutie-schermen van iPhone & Co. ook hogere kwaliteitsnormen bij de ontwikkeling van apps.

Met diepten en niveaus in apps kunnen de smartphoneweergaven met hoge resolutie, die veel kleiner zijn dan desktop- of laptopschermen, optimaal worden gebruikt. Ze laten u bijvoorbeeld een zeer duidelijke structurering toe, waarmee u belangrijke elementen kunt markeren of productlijnen duidelijk kunt definiëren. Zelfs complexe problemen worden duidelijk met behulp van de verwerking van diepte en het ontwerp van verschillende niveaus. Over het algemeen is de gebruikersinterface dan “schoner”, netter.

Dit effect wordt versterkt door overlappende lettertypen in verschillende dekking in combinatie met verschillende tinten. Call-to-action-knoppen kunnen bijvoorbeeld perfect in de focus van de gebruiker worden geplaatst.

De optimalisatie van de structuur door diepten en niveaus voldoet ook aan een centrale gebruikersvereiste: gebruikers kunnen zo hun bestemming sneller bereiken. Vooral bij mobiel internetgebruik speelt de tijdsfactor een beslissende rol voor een positieve gebruikerservaring.

Veeg à la Tinder

Veeg als Tinder
(App-ontwerp door Bright8Media via 99designs)

Uiterlijk bij de lancering van de Tinder-dating-app in 2012 is “vegen” een belangrijk ontwerpelement in apps. Het succes van Tinder is waarschijnlijk tot op zekere hoogte te danken aan deze ingenieuze functie, omdat het het gebruik enorm vergemakkelijkt. In plaats van op knoppen te drukken, veegt de gebruiker eenvoudig het touchscreen af ​​met zijn duim of wijsvinger. Ondertussen worden niet alleen minder aantrekkelijke potentiële partners uitgezocht, maar sinds 2018 ook e-mails verwijderd, de muziek gewijzigd, producten gekocht of tussen weergaven gewisseld.

Hoe groter het scherm van het mobiele apparaat, hoe kleiner het veeggebaar voor het bedienen van de app in het ontwerp kan worden geïntegreerd.

Omdat vegen bijna intuïtief kan worden geïntegreerd in het gebruik van de app, waardoor de bruikbaarheid enorm wordt verhoogd, moet je deze app-ontwerptrend 2019 zeker op je agenda hebben staan.

Augmented reality

Arvr
(App-ontwerp door heze via 99designs)

Augmented reality is niet alleen een megatrend in app-ontwerp. Het slaagt erin om de virtuele wereld te verbinden met de echte wereld. Het enige wat u hoeft te doen is de smartphone uit te rusten met de juiste VR-bril.

De uitbreiding van de realiteit creëert volledig nieuwe mogelijkheden in app-ontwerp. Of het nu gaat om een ​​virtuele kleedkamer inclusief passen, het bezoeken van kunsttentoonstellingen, de vlucht naar de ruimte of het interactieve computerspel waarin gokkers de hoofdrol kunnen spelen, alles lijkt mogelijk met AR.

Een indrukwekkend voorbeeld van hoe goed VR zijn gebruikers bereikt, is Pokémon Go. De interactieve app-game die vroeger op Pokékoms op openbare plaatsen of in gebouwen jaagde, heeft wereldwijd miljoenen fans.

Ondertussen hebben grote merken de trend overgenomen. Amazon is bijvoorbeeld van plan om een ​​virtuele fitting te lanceren.

VR volgt de trend naar gamification perfect. Dit kan het voor klanten nog aantrekkelijker maken om uw app te gebruiken. Ze genieten gewoon van het gebruik van alle functies. Nog een voordeel van deze app-ontwerptrend: u onderscheidt zich duidelijk van uw concurrenten in het momenteel nog beheersbare aanbod van VR-apps.

Interactieve animaties

99designs

App-animatie door Cerera2015 via 99designs

Het was lange tijd standaard om knoppen te markeren die naar de winkelwagen leidden. De klik op de knop voerde de aankoop uit of bevestigde bijvoorbeeld de registratie per e-mailadres.

Ondertussen zijn de verwachtingen van gebruikers veranderd. Standaardontwerp is niet langer aantrekkelijk genoeg in tijden van door gebruikers gegenereerde inhoud.

Met interactieve animaties in uw app vervult u de wens van uw gebruikers voor een zeer persoonlijke online ervaring.

De implementatie kan worden gevarieerd. Knoppen kunnen bijvoorbeeld in grootte, kleur of vorm veranderen door te tikken. Vergelijkbaar met de AR-designtrend, speelt gamification hier ook een belangrijke rol. Omdat de speelse afhandeling van uw app de bijlage bij de applicatie versterkt.

Aanpassingen aan grote schermen

Grote schermen
(App-ontwerp door Bright8Media via 99designs)

De technologie maakt nu vrijwel randloze schermen op smartphones of tablets mogelijk. Dit biedt nieuwe mogelijkheden voor het ontwerpen van apps. Een populaire ontwerpbenadering zijn zogenaamde “echte schermen”. Ze hebben geen herkenbare knoppen voor thuis of terug.

Met de afgeronde randen van de nieuwste generatie smartphones en tablets moeten ontwerpers van gebruikersinteractie de positie van elementen met scherpe randen nog nauwkeuriger plannen.

Op de onderverdeling van inhoud hebben ook grotere schermen invloed. Inhoud 2019 is dus niet eenvoudig verdeeld in logische blokken die de vorm van het mobiele apparaat volgen. Integendeel, inhoudselementen worden “organisch”, dwz zonder randen, in de schermweergave geïntegreerd. Vanwege het grotere schermgebied kunnen app-ontwerpers ook applicaties ontwikkelen die twee afzonderlijke functies in twee schermgebieden uitvoeren. Uw gebruikers kunnen bijvoorbeeld een videoclip bekijken in 2019 en hierop reageren in het andere deel van het scherm.

Opvallende kleurovergangen

Farbverlaeufe
(Grafisch: via 99designs)

In de begindagen van het app-ontwerp was het enorm populair om retro-items na te bootsen en te integreren in de app. Evenzo hebben ontwerpers een plat ontwerp gebruikt en gebruikt als ingetogen kleuren. In 2019 zullen gebruikers echter duidelijke aankondigingen eisen. Dit geldt met name voor het UI-ontwerp.

Een belangrijke ontwerptrend voor apps in het jaar 2019 zijn opvallende kleurovergangen, die een duidelijke hiërarchie herkenbaar maken en tegelijkertijd emoties aanpakken. Dit visuele ontwerp maakt apps nog spannender voor gebruikers en moedigt hen aan om de natuurlijke “stroom” van uw applicatie te volgen en alle functies uit te proberen en daadwerkelijk te gebruiken.

conclusie

Het jaar 2019 brengt opnieuw technische innovaties op het gebied van touchscreens en hardware van mobiele apparaten met zich mee. Dit betekent dat uw app-ontwerp zich moet aanpassen aan deze nieuwe ontwikkelingen om te kunnen concurreren in de zeer competitieve app-markt. Uw gebruikers met betere technologie stellen immers ook hogere eisen aan het ontwerp en de functionaliteit van hun apps.

tonen

Om ervoor te zorgen dat uw apps indruk blijven maken met een hoge gebruikerservaring, moeten de services die ze bieden perfect op elke doelgroep zijn afgestemd om de conversieratio te helpen verhogen.

De sleutel tot succesvol 2019 App-ontwerp is de mogelijkheid om verschillende belangrijke aspecten in één applicatie te verenigen, die allemaal een positieve impact hebben op de gebruikerservaring. Het is daarom niet langer voldoende om alleen te focussen op de esthetiek van de toepassing. Het is eerder de perfecte interactie tussen functie en ontwerp die uw gebruikers volledig zal opwinden in 2019. De trends in app-ontwerp laten u zien waar u moet beginnen.

Monique Zander is International Content Manager bij 99designs, het wereldwijde creatieve platform waarmee ontwerpers en klanten gemakkelijk kunnen samenwerken aan indrukwekkende ontwerpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *