Hoe kunstmatige intelligentie de verzekeringswereld verandert

Voor de meeste mensen is het onderwerp verzekering geen plezierige ervaring. Eenmaal doorzocht het tarief Jungle, voel je je in het zeldzame geval van schade vaak in de steek gelaten. Kortom, de communicatie met verzekeraars verschilt grofweg niet echt van die van autoriteiten. De klant voelt zich bewusteloos en is niet volledig op de hoogte. Verzekering is per definitie een veronderstelling van risico door de verzekeraar tegen betaling van een premie om schadevergoeding te ontvangen in geval van schade van het collectief. Concreet betekent dit feitelijk dat beide partijen, dwz verzekeringnemers en verzekeraars, in een situatie terechtkomen die men om vele redenen probeert te vermijden. Eigenlijk een paradoxaal systeem.

De digitalisering van de private banking-sector, kortweg FinTech, heeft aangetoond dat het gebruik van technologie eerder vervelende processen bij banken klantvriendelijk maakt – tegenwoordig “gebruiksvriendelijk”. Maar niet alleen de UX (“gebruikerservaring”) is verbeterd: kleine banken die volledig afhankelijk zijn van digitale tools, halen de grote spelers in de felbegeerde retail- en kredietverlening in. Het gebruik van DeepTech zorgt voor transparantie, eerlijke kredietcontroles en gemak. De kostenbesparingen in de operationele activiteiten van banken zijn vanzelfsprekend. Ondertussen maken banken zich al zorgen over wie de jongere directe bank op de markt brengt met het merk ‘hipperen’?

tonen

Ook interessant: kunstmatige intelligentie in klantcommunicatie

De paradigmaverschuiving vindt vandaag al plaats

Beetje bij beetje vindt digitalisering nu ook zijn weg naar de vaak ondoorzichtige verzekeringsbranche. Kunstmatige intelligentie (AI) en algoritmen bepalen risicobeoordelingen “live”, rekening houdend met honderden variabelen en gegevenspunten. Het begin van autoverzekeringen kwam binnen: telematicatarieven.

De maandelijkse verzekeringspolis is gebaseerd op effectief voertuiggebruik en niet alleen op conventionele statische determinanten. Op het gebied van onroerendgoedverzekering wordt het echter een beetje ingewikkelder. Het collectief van polishouders bestaat uit mensen van verschillende “risicoklassen”, levensstijlen en mobiliteit. Of het nu rumoerig of ascetisch is, iedereen betaalt hetzelfde. Is dat eerlijk? De vermelding van DeepTech zou moeten helpen. De eerste steen hier is een unieke joint venture tussen Munich Re en GoogleMaps-maker Axon Vibe. Het principe van telematicatarieven betreedt de wereld van de onroerendgoedverzekering.

De smartphone van een verzekeringnemer wordt gebruikt om zijn bewegings- en locatiegegevens anoniem te vergelijken en te analyseren met de metagegevens van Munich Re over risico’s. AxonVibe fungeert als een ‘data-onderzoeker’ en verzendt vooraf gedefinieerde triggerinformatie naar de verzekeringsaanbieder na goedkeuring door de verzekeringnemer. Dit schakelt op zijn beurt zijn AI en zijn algoritmen tussendoor en “leert” van verzekeringsgevallen. Verzekeringen kunnen realtime worden berekend en contextgevoelig worden aangeboden.

Ook interessant: Curse & Blessing: wat we kunnen verwachten van kunstmatige intelligentie

Verzekering 3.0

Modulaire kortlopende verzekeringspolissen bevinden zich in de laatste fase kort voor markttoegang voor verschillende aanbieders. In het verzekeringsjargon genaamd UBI (Usage-Based Insurance) komt al snel het eerste UBI-product voor reizen, waarbij klanten dagelijks hun bagage, smartphones of laptops tegen diefstal, verlies of schade op basis van de respectieve bestemming verzekeren. Automatische meldingen van de app of smartwatch zijn hier duidelijk. Terug op de luchthaven van huis wordt de verzekering automatisch beëindigd.

Een ander voorbeeld is een ongevallenverzekering op basis van UBI: bij het betreden van een skigebied wordt de verzekering automatisch geactiveerd en gedeactiveerd na het verlaten van deze zone en, indien gewenst, zonder enige actie van de verzekeringnemer.

De bovengenoemde UBI-verzekeringen maken het gebruik van kunstmatige intelligentie relatief eenvoudig met hun “pay as you use” -principe. Een stelregel van het Max Planck Instituut is bijvoorbeeld dat om beslissingen van zelflerende machines als ‘rechtvaardig’ te accepteren, hun beslissingen een duidelijk oorzakelijk verband moeten hebben met onze wettelijke en morele vereisten. Op het gebied van onroerendgoedverzekering hebben klanten dezelfde startvoorwaarden. En meer.

Kunstmatige intelligentie maakt annuleringen alleen omdat klanten “die onder de verkeerde postcode leven” verleden tijd zijn. Het systeem leert dat personen X met lifestyle V ook dezelfde risicoklasse kunnen dragen in het postcode Z-gebied. De voordelen hiervan zijn echter niet alleen de adequate opzet van de beleidsbijdragen. Verzekeringsmaatschappijen kunnen risico’s in de nabije toekomst identificeren voordat ze zich voordoen. Ze kunnen uit hun rol van opruiming stappen en hun klanten preventieve bescherming bieden.

Over de gastauteur

Alexander Huber is mede-oprichter en Chief Marketing Officer van ONE Insurance, de eerste volledig digitale verzekeraar van Europa. Hij houdt van verkooptrechter, digitale bedrijfsmodellen, maar bovenal staat hij bekend om zijn zwarte humor en sarcastische opmerkingen over de gevestigde concurrentie.

Eén oprichter van Cmo U Co, Alexander Huber

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *