Trends 2019: wat gaat de marketingindustrie het komende jaar bezighouden

TripAdvisor wordt een sociaal netwerk

Andre Gebel Coma Ag Quer
Foto: André Gebel, Director Strategy and Consulting bij coma AG, München

Het gevoel dat we allemaal in 2018 keer behoorlijk lucht hebben gekregen en geen nieuw marketingvarken door het dorp hebben gereden. Dus ik blijf geloven in de doorbraak van de stem, de groeiende dominantie van Instagram en hopelijk meer kwaliteit in influencer campagnes.

Bovendien kan de reisindustrie uitkijken naar de herpositionering van TripAdvisor als een sociaal netwerk. De boekingssite presenteert een nieuw ontwerp aan het begin van het jaar.

Vervolgens kunnen gebruikers hun eigen profielpagina maken, video’s en foto’s posten en hun vrienden, merken en beïnvloeders volgen voor een uitwisseling van ideeën en gepersonaliseerde reistips.

André Gebel, directeur Strategie en advies van coma AG, München

Amazon wordt het meest relevante advertentiekanaal in e-commerce

Tim Nedden Finc3 Commerce
Tim Nedden, directeur van Finc3 Commerce, Hamburg

In 2019 zal Amazon het marktaandeel van Google en Facebook in online adverteren tastbaar betwisten. Met gesponsorde advertenties (voorheen AMS) biedt het platform nu al een van de sterkste hefbomen in de “lagere verkooptrechter”. Bijzonder interessant is de uitbreiding van de opties Re- & Targeting op de Amazon DSP (voorheen AAP).

Op basis van de gegevens over winkelgedrag is het al mogelijk kopersegmenten op en buiten de markt te lokaliseren. Bovenal zal het spannend zijn om te zien in hoeverre Amazon ook zijn re-targetinglogica gebruikt voor zijn SEA-product Sponsored Ads en de campagnes uitbreidt naar externe websites.

Tim Nedden, directeur van Finc3 Commerce, Hamburg

Stem naast aanraken

Gyro Claudia Leischner
Foto: Claudia Leischner, Managing Director bij Gyro, München

“Siri, waar is een leuke kerstmarkt in mijn stad?” – volgens een recent GfK-onderzoek gebruikt 38 ​​procent van de Duitsers die digitale stemassistenten gebruiken ze op hun mobiele apparaten. Maar ook slimme sprekers zoals Amazon’s Echoes and Dots en Google Home worden steeds populairder. Experts voorspellen dat het aantal stemgebruikers de komende drie jaar zal verdubbelen.

Als Alexa, Cortana, Siri & Co. altijd preciezer werken, heeft stembesturing een groot toekomstpotentieel: Voice joins Touch. Dat zal ons consumentengedrag veranderen. Het maakt niet uit of we een video op aanvraag op de bank lanceren, op zoek gaan naar de volgende ijzerhandel in de auto of het recept voor eten laten voorlezen in de keuken. Marketing moet zichzelf uitrusten voor hoe spraakgestuurd zoeken relaties met merken anders maakt.

Claudia Leischner, Managing Director bij Gyro, München

Analytics-tools zorgen voor meer automatisme

Bjoern Sjut Finc3
Bjoern Sjut, directeur van Finc3 Marketing Services, Hamburg

In 2019 zullen bedrijven steeds meer acties uit gegevens moeten afleiden. Bovendien zijn er de eerste AI-benaderingen in de meeste analysetools die geautomatiseerde reacties mogelijk maken. De handmatige optimalisatie van campagnes in prestatiemarketing zal de komende jaren geleidelijk worden vervangen door meer automatismen.

Veel mensen beschouwen AdWords Manager bijvoorbeeld als een toekomstige taak, maar dit functieprofiel zal een van de eerste zijn dat grotendeels wordt vervangen door algoritmen.

Bjoern Sjut, directeur van Finc3 Marketing Services, Hamburg

Nu samen!

Tekenen en wonderen Ih
Foto: Irmgard Hesse, Managing Partner van Zeichen & Wunder, München

In de loop der jaren zijn we geleidelijk vertrouwd geraakt met het idee van een steeds meer digitale wereld. Maar: de fysieke wereld is niet verdwenen. En de mens bleef hetzelfde. Mensen willen als individu serieus genomen worden. Mensen handelen en beslissen op basis van gevoelens. En: mensen zijn op zoek naar vertrouwde connecties met andere mensen – vooral in het digitale tijdperk.

Waar we ons steeds meer zorgen over maken is de vraag: hoe brengen we dit allemaal op een goede en intelligente manier samen? Hoe gebruiken we creatief vrije ruimtes gecreëerd door verschuivingen in ons dagelijks leven? Hiervoor hebben we sterke, identiteitscheppende verhalen nodig die mensen op alle gebieden op een levendige manier verbinden.

Irmgard Hesse, Managing Partner van Zeichen & Wunder, München

Consumenten kopen niet langer merken waarmee ze zich niet kunnen identificeren

Mt Headshot Brett Sugar 001
Brett Zucker, CMO van Monotype, Berlin / Woburn (VS)

Het volgende jaar betekent een keerpunt in de manier waarop bedrijven hun merken runnen. Concreet betekent dit: afstand nemen van statische merkidentiteiten. Naar een constant evoluerende agile branding die zich op elk moment kan aanpassen aan de voorkeuren van de consument.

Consumenten kopen immers geen merken meer waarmee ze zich niet kunnen identificeren, die ze niet vertrouwen of waarvan de waarden niet overeenkomen met die van hen. Succesvolle CMO’s en marketingteams moeten hun merken nu zien als levende, transformeerbare entiteiten en gerichte actie ondernemen die kan veranderen met de verwachtingen van de consument.

Brett Zucker, CMO van Monotype, Berlin / Woburn (VS)

AI wordt een geleefde realiteit

Quantcast Sara Sihelnik Country Manager Roof
Sara Sihelnik, Country Manager DACH bij Quantcast, München

Niet alleen worden technologieën zoals AI veel besproken in marketing, ze worden ook in de praktijk gebruikt. Dit geldt zowel voor digitale als traditionele bedrijven. De doelgroepanalyse wordt steeds nauwkeuriger door AI en creëert toegevoegde waarde voor de hele mediastrategie door gedetailleerde inzichten. KI zal de realiteit van marketing in 2019 beleven en zichzelf bewijzen als een nuttig hulpmiddel.

Sara Sihelnik, Country Manager DACH bij Quantcast, München

2019 wordt het jaar van “omslagpunten”

Vreemdheid Simon Umbreit Quer
Simon Umbreit, mede-oprichter en directeur van de eigenaardigheidsgroep Stuttgart

In het komende jaar zullen veel dingen doorlopen wat vijf tot tien jaar is voorspeld, maar nog niet in relevante mate heeft plaatsgevonden. Grote merken, catalogi, reclamebureaus, dealers, voormalige toonaangevende media zullen het podium helemaal verlaten of op zijn minst in onbeduidendheid verdwijnen.

Zelfs “onze olie”, de Duitse auto-industrie, zal wankeler worden in plaats van jaar na jaar records aan te kondigen. Slecht? Op de korte termijn en in het bijzonder Ja, op de lange termijn en in het algemeen niet. Omdat dit ruimte creëert voor iets nieuws, voor iets beters: nieuwe en betere oplossingen, nieuwe sociale en waardesystemen. De trend naar iets nieuws zal zich in 2019 voortzetten. En de beslissende factor zal zijn wat we er allemaal van maken.

Simon Umbreit, mede-oprichter en directeur van de eigenaardigheidsgroep Stuttgart

Lead 3 Marketing Im Mittelstand 1200X1200 Akt

Sterke marketing voor sterke merken

Digitalisering moet groei brengen, maar niet alleen voor de grote spelers. De middenklasse gebruikt deze mogelijkheid ook voor zichzelf. Alleen hoe, is de vraag. Hoe reageert Sport Schuster bijvoorbeeld op het gebied van marketing? De LEAD Bookazine 3/2018 laat zien hoe kleine en middelgrote bedrijven marketing vormgeven in het digitale tijdperk. Klantbehoeften en eigen waarden – daarom zou het moeten werken.

Bestel nu

Prototyping voor communicatie

Schwab Klaus 3 1200X677
Foto: Klaus Schwab, directeur en partner van de Plan.net Group, München

Scrum, Kanban, Design Thinking, Prototyping en Collaboration zijn werkmethoden en methoden die hun oorsprong vinden in productontwerp en softwareontwikkeling. In de afgelopen jaren hebben ze hun weg gevonden naar de ontwikkeling van digitale platforms, producten en diensten.

Nu zien we hoe ze de manier waarop communicatiebureaus over de hele linie werken beginnen te veranderen. In de toekomst zullen zowel communicatiestrategieën als communicatiecampagnes en -maatregelen steeds meer in samenwerking worden ontworpen en gepland – ook in samenwerking met klanten – in Sprints.

Klaus Schwab, directeur en partner van de Plan.net Group, München

Ook interessant: nieuwe technologieën: hoe hypes te classificeren

B2B marketing wordt meetbaarder, creatiever en schaalbaarder

1200X677 Niall Donohoe Biz moed
Niall Donohoe, co-directeur van BizMut, Hamburg

XING heeft in 2018 de eerste serieuze stappen gezet als advertentieplatform. LinkedIn breidt zijn advertentiemogelijkheden voortdurend uit. Online en offline processen zijn sterker gekoppeld, zoals geautomatiseerde mailings via digitale drukkerijen naar bedrijven die een B2B-website bezoeken. B2B-marketing wordt in 2019 meetbaarder, creatiever en schaalbaarder.

Niall Donohoe, co-directeur van BizMut, Hamburg

Verhalen veroveren sociale media

One Two Social Helge Ruff Cross
Helge Ruff, directeur van OneTwoSocial, München

Verhalen vormen het sociale medialandschap in 2019. Al dit jaar was het formaat op Instagram minstens zo populair bij de gebruikers als de geposte foto’s in de feed. Het voordeel ligt in de eenvoud, omdat de inhoud zichzelf na 24 uur weer verwijdert.

Daarom posten gebruikers hun inhoud veel spontaner, omdat ze zich minder zorgen maken dan met een perfecte foto. Ik ga ervan uit dat deze trend zich zal voortzetten en zet bedrijven ook in het format. Het valt nog te bezien of deze ontwikkeling beperkt blijft op Instagram of dat de verhalen ook de overhand hebben op Facebook of zelfs WhatsApp.

Helge Ruff, directeur van OneTwoSocial, München

Personalisatie komt in de middenklasse

Logica Joe Oliver Zils Press Image Web
Oliver Zils, directeur van Logic Joe, Hamburg

Voor trendonderzoekers sinds lang sneeuw van gisteren: eindelijk vindt personalisatie zijn weg naar de middenklasse – en ook in traditionele industriële B2B-bedrijven. De redenen zijn eenvoudig: de verwachtingen van gebruikers in de digitale wereld worden gevormd door digitale pioniers zoals Google, Amazon en Co.

Personalisatie is eenvoudiger te implementeren dan ooit tevoren met de integratie van op AI gebaseerde programma’s: er is geen ingewikkelde set van tools voor nodig, noch is technische expertise vereist om gepersonaliseerde websites en gebruikerservaringen te creëren die zijn geoptimaliseerd voor de doelgroep. Uiteindelijk is het alleen nodig om te beseffen dat een aanzienlijk verbeterde gebruikerservaring door personalisatie bedrijven helpt om succesvoller te zijn.

Oliver Zils, directeur van Logic Joe, Hamburg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *