Bedrijven profiteren van nieuwe perspectieven

Je bent een afgestudeerde en ervaren computerwetenschapper, media-ontwerper of advocaat. De oorlog veranderde hen in vluchtelingen. In sommige gevallen wachten ze maanden of zelfs jaren op werkvergunningen.

We weten allemaal dat – zonder enig perspectief iemand ontmoedigd raakt. En niet alleen de vluchtelingen willen werken, bedrijven hebben ook werknemers nodig. Een buschauffeur naar de BVG krijgen is een zware klus. De getrainde advocaat Nawar Al Jairudi uit Syrië wil het toch doen. Hij kijkt terug op een lange carrière in zijn thuisland en is klaar om opnieuw te beginnen in Duitsland.

“Deel uitmaken van dit initiatief heeft mijn leven drastisch veranderd”

Mohamad Mustapha kwam in april 2014 naar Hamburg. Hij was net klaar met school in zijn woonplaats Damascus toen de oorlog hem verdreef. Hij is nu op weg naar de reclame-industrie als een Miami Ad School-geleerde. Samen met Managing Director Ina Behrendt, het initiatief “Papel & Caneta” en een groeiend team, richtte hij “Creativity Has No Borders” op.

tonen

“Deel uitmaken van dit initiatief heeft mijn leven drastisch veranderd: door grote dromen op papier te krabbelen, ben ik gaan samenwerken met internationale creatieve bureaus”, zegt Mohamad. Bureaus zoals elbkind nemen deel met hun expertise en zorgen pro bono voor de sociale mediakanalen. Mohamad – “Mo” – fungeert als een boegbeeld en als het beste voorbeeld van hoe de nieuwe perspectieven vanuit andere hoeken van de wereld in Duitsland aankomen.

De oprichter Ina Behrendt zegt: “Dit platform is voor mij een absolute zaak. Mijn basisidee was destijds: wauw, er zijn zoveel getalenteerde en gepassioneerde creatieve vluchtelingen. Ze willen graag hun expertise en ervaring inbrengen en aan de andere kant heeft de creatieve industrie dringend behoefte aan getalenteerd nieuw bloed. “

Ook interessant: constructief tegen rechtse agitatie

Wat Mo kan doen, kunnen vele andere creatieven uit Syrië en de wereld ook.

Poster21
(Afbeelding: “Creativiteit kent geen grenzen”)

Momenteel worden de website en de teamconfiguratie gemaakt. Niet alleen in Duitsland moeten bureaus het platform gebruiken om jonge creatieve mensen te vinden. Het idee: reclamebureaus uploaden kleine creatieve uitdagingen op de website.

Vluchtelingen dienen hun anonieme portefeuilles in. “Het enige dat telt is het geweldige werk. Dit is de enige manier waarop creatieven worden gemeten, zonder ‘grenzen’, dat wil zeggen vooroordelen ‘, zegt Ina Behrendt.

Iedereen die overtuigt vanwege zijn creativiteit zal worden uitgenodigd voor een interview. “Hoe de samenwerking er daarna uit kan zien, moet per geval worden opgehelderd”, zegt creatief directeur Andy Tran van elbkind. Het multiculturele team erachter fungeert als bemiddelaar tussen vluchtelingen en instanties. Omdat wat Mo kan doen, veel andere creatieven uit Syrië en de wereld ook kunnen.

Voor alle bedrijven, die geen deel uitmaken van de creatieve industrie, is het “NETWERK-bedrijf vluchtelingen integreren” een goed contactpunt.

Met informatie over juridische kwesties, praktische tips en uitwisseling van ervaringen, ondersteunen de “Welcome Pilots” kleine en grote bedrijven in heel Duitsland. Ze vervoeren vluchtelingen door het Jobcenter.

Het netwerk omvat ook het initiatief “ZukunftPlus”, dat ook werkzoekenden hulp en advies biedt. Dus voor bedrijven die met vluchtelingen willen werken, zijn er voldoende competente gidsen beschikbaar.

In Oostenrijk streeft het initiatief “Opleiding in plaats van deportatie” naar het vinden van banen voor vluchtelingen.

Daarnaast zijn er ook online vacaturesites voor vluchtelingen met actuele vacatures: “Careers4Refugees” en “Worker” staan ​​”toegewijde werkgevers” toe om hun vacatures te adverteren. “Werk voor vluchtelingen” regelt banen na persoonlijk overleg.

Ondertussen heeft 25 procent van de vluchtelingen die sinds 2015 in Duitsland zijn aangekomen een baan. Als het zo doorgaat, zou ongeveer de helft van alle immigranten over vijf jaar een baan hebben.

Veel vluchtelingen zijn nieuwkomers omdat de kwalificaties uit hun thuisland hier niet worden erkend.

Ze vluchten uit de oorlog, komen als advocaat naar het buitenland, leren een nieuwe taal en proberen buschauffeur te worden. Zoveel toewijding kan alleen maar een Duits bedrijf verrijken.

Ook interessant: initiatieven tegen rechtse aansporing: geen zaken met nazi’s

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *