Wat doet een … Audience Development Manager?

Naam: Marius Bortolusso

Leeftijd: 34

Functie: Hoofd publieksontwikkeling

Opleiding: zakenman voor audiovisuele media, MBA in ondernemerschap en innovatiemanagement

Bedrijf: Bauer Xcel, Hamburg

Wat ben je aan het doen?

Als Head of Audience Development ben ik verantwoordelijk voor de duurzame groei van het assortiment van Bauer Bauer digitale landbouwersmerken samen met mijn team, evenals voor de ontwikkeling van een content-ecosysteem dat gericht is op gebruikers en hun behoeften. Ons doel is om nieuwe gebruikers aan te trekken voor ons digitale aanbod en deze op lange termijn voor onze merken te behouden.

Wij zijn strategische interne consulting en informatie-interface in één. Met behulp van een stabiele database optimaliseren we de producten voor alle gebruikers van Bauer Xcel Media. Naast het onderhoud en de uitbreiding van onze eigen mediakanalen, gaat het vooral om de verkeersdiversificatie en identificatie van bereikpotentieel. Om een ​​zo groot mogelijk bereik op het grote aantal verschillende contactpunten te bereiken, moet onze inhoud ook kanaalspecifiek worden verwerkt. Natuurlijk moeten we niet alleen onze objecten in de gaten houden en analyseren, maar moeten we ook de markt en de trends ervan analyseren. Daarnaast vormen training en overleg van onze redactieteams op het gebied van SEO en sociale media een centraal onderdeel van ons werk.

tonen

Momenteel zijn we ook intensief betrokken bij het standaardiseren van onze gegevensinfrastructuur en het netwerken van de verschillende gegevensbronnen. Ons doel: ons eigen datawarehouse opzetten. Contentpersonalisatie staat ook op onze prioriteitenlijst.

Een gevarieerd takenpakket vereist ook een speciale organisatie: in tegenstelling tot veel bedrijven behoren de gebieden Business Intelligence, Audience Engagement en Performance Marketing tot de divisie Audience Development.

Hoe ben je tot deze taak gekomen?

Mijn hart is altijd geweest om digitale bedrijfsmodellen te bouwen en te ontwikkelen. Als een getrainde audiovisuele merchandiser, na korte reizen naar de verzekeringsbranche en management consultancy, na mijn MBA in Ondernemerschap en Innovatie Management 2015, besloot ik terug te keren naar mijn professionele roots. Mijn eerste stop: een startup van sociale journalistiek in Zwitserland. Kort daarna volgde een reis naar zelfstandig ondernemerschap. Samen met een partner heb ik mijn eigen project geïmplementeerd in de publicatieomgeving.

Ik kwam toevallig de functie bij Bauer Xcel tegen. De uitdaging om mijn kennis bij een van de toonaangevende mediabedrijven te brengen, was meteen heel spannend.

Beschrijf zo duidelijk mogelijk een project dat vooral indruk op u heeft gemaakt.

Kortom, mijn werk inspireert me steeds weer, omdat hij veelzijdig en snel is. De diversificatie van onze bereikkanalen en de bijbehorende gebruikerscentratie in het kader van de emancipatie van enkele dominante verkeersbronnen is echter een terugkerend thema waar mijn hart op slaat. Een concreet voorbeeld is zeker de herschikking van onze assortimentstrategie 2016.

Facebook was de afgelopen jaren ongelooflijk snel gegroeid en veranderde de wereldwijde mediaconsumptie aanzienlijk. In 2016 positioneerde Facebook zich zelfs voor het eerst wereldwijd vóór Google als het belangrijkste bereikkanaal voor uitgevers. Het resultaat: een groot aantal uitgevers stemde in toenemende mate hun eigen strategie af op Facebook. Op dat moment hebben we ook twee websites gelanceerd met onze merken, Männersache und Liebenswert, die expliciet inspelen op de behoeften van gebruikers van sociale netwerken als sociale merken.

Al in 2016 waren er eerste tekenen van aankomende veranderingen op Facebook, wat een bereikrisico voor uitgevers inhield. Toen de veranderingen in het Facebook-algoritme en de bijbehorende instorting van het bereik in 2017 kwamen, waren we voorbereid, omdat we al begonnen waren om onze strategie met een vooruitziende blik aan te passen. Dankzij datagestuurde optimalisatie van het bereik, een sterke focus op de diversificatie van onze dekkingskanalen en een paar andere maatregelen, compenseerden we niet alleen de verliezen op Facebook, maar verhoogden we ook ons ​​bereik in dezelfde periode aanzienlijk. Dit voorbeeld is natuurlijk representatief voor alle externe verkeerskanalen van uitgevers, zoals met name blijkt uit de vele algoritme-aanpassingen die Google in 2018 heeft aangebracht.

Voor ons bij de ontwikkeling van het publiek is het belangrijk om zo snel mogelijk op dergelijke ontwikkelingen te anticiperen en met passende maatregelen tegenmaatregelen te nemen. Hoewel het voor uitgevers slechts een paar jaar geleden voldoende was om inhoud voornamelijk via hun eigen distributiekanalen te verspreiden, is het tegenwoordig belangrijker dan ooit om de gebruiker zoveel mogelijk contactpunten met het merk en de inhoud te bieden. De inhoud moet voor elk kanaal worden voorbereid. Hiervoor zijn een stabiele gegevensbasis, evenals een diepe doelgroep en marktinzicht onmisbaar.

Welke functie helpt u het meest in uw dagelijks leven? Waarom?

Ik ben een zeer nieuwsgierige persoon en houd ervan om veranderende uitdagingen aan te gaan die creatieve benaderingen en denkwijzen vereisen. Dit leidt ertoe dat ik mezelf voortdurend nieuwe vragen moet stellen. Ik vraag fundamenteel veel en geniet ervan nieuwe dingen uit te proberen. Naast flexibiliteit en een constante wens voor verdere ontwikkeling, is het vooral belangrijk om niet te worden geleid door veiligheidsoverwegingen en niet bang te zijn om fouten te maken. Dit is waar de open foutencultuur en behendige manier van werken in de boer Xcel van pas komt. Uiteindelijk is het cruciaal om uiteindelijk de juiste conclusies te trekken uit fouten en deze zo snel mogelijk te corrigeren.

Kortom, ik ben meer van een kalm en relaxed type – kwaliteiten die mij ten goede komen in het licht van het snelle tempo van het leven en de steeds veranderende marktomgeving. Vooral in stressvolle situaties en in complexe situaties is het belangrijk om het probleem bij te houden en op te splitsen in afzonderlijke delen. Dan werkt het goed met de juiste maatregelen.

Wat vindt u het belangrijkst aan uw werk? Wat is het leukste?

De positieve werksfeer en collegiale samenwerking zijn twee doorslaggevende factoren voor mij. Dit geldt zowel in eigen beheer als tussen afdelingen.

Inhoudelijk waardeer ik vooral het gevarieerde en gevarieerde takenpakket. Enerzijds zijn we verantwoordelijk voor een datagestuurde optimalisatie van bereik en processen in het bedrijf. Dit vereist een hoog niveau van analytische vaardigheden en intensieve kennismaking met snel veranderende onderwerpen.

Anderzijds staan ​​we als consultant en enabler voortdurend in contact met alle afdelingen van het bedrijf en met externe dienstverleners. Dit vereist bijzondere communicatieve vaardigheden, empathie en bemiddelingsvaardigheden. Omdat succesvolle publieksontwikkeling niet alleen werkt, maar vooral wordt geassocieerd met veel teamwerk.

Last but not least hebben we als interface een holistische kijk op het bedrijf en kunnen we daarom oplossingen ontwikkelen voor verschillende uitdagingen. Het is onze taak om de inzichten in het bedrijf over te dragen en te zorgen voor een actieve kennisoverdracht en om de stakeholders van de verschillende afdelingen samen te brengen en te verbinden. Dit vereist een hoge mate van openheid en transparantie.

Daarnaast vind ik het spannend om te werken in zo’n dynamische marktomgeving waarin we constant te maken hebben met de nieuwste technische en sociale trends. Want alleen op deze manier kunnen we onze doelgroepen in de toekomst inspireren voor onze aanbiedingen. Daardoor blijf ik mezelf zowel professioneel als persoonlijk ontwikkelen.

Mijn werk is onmisbaar omdat …

… hebben gebruikers in de digitale wereld tegenwoordig toegang tot een oneindig aanbod van interessante inhoud – alles in een steeds groter wordend aantal contactpunten. Om hen te blijven bereiken met ons eigen aanbod, moeten we begrijpen hoe ze denken en wat ze willen. Om dit te doen, moeten we de veelheid aan gegevens waarover we beschikken analyseren en er zinvolle maatregelen aan ontlenen. Deze moeten voornamelijk gebaseerd zijn op de behoeften en het gedrag van gebruikers en mogen niet gebaseerd zijn op onderbuikgevoelens of persoonlijke meningen. Alleen op deze manier kunnen neutrale, datagestuurde zakelijke beslissingen worden genomen.

Als Audience Development Manager helpen we de gegevens in het bedrijf te democratiseren. Dit maakt data-driven bereikoptimalisatie voor alle afdelingen mogelijk, evenals een gebruikersgerichte touchpoint-ontwikkeling.

Als je geen Head of Audience Development was, wat zou je dan zijn?

Ik ben erg blij met wat ik doe. Als ik niet de Head of Audience Development was, zou ik waarschijnlijk een van mijn vele ideeën nauwer volgen, mijn eigen startup opzetten of teruggaan naar managementconsulting.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *