Wat doet een … Instructief ontwerper?

Functie: Instructieontwerper bij AVADO Learning
Naam: Max Mielke
Leeftijd: 29
Opleiding: Bachelor of Arts, onderwijsplanning en onderwijsontwerp
Bedrijf: AVADO Learning

Wat ben je aan het doen?

Ik ontwikkel leerreizen voor virtuele en semi-virtuele leerprogramma’s rond het onderwerp digitalisering. In het begin stel ik veel vragen – over de feiten, de doelgroep, de feitelijke en doelstatus enzovoort.

Een typische missie kan zijn: “We willen onze leidinggevenden in Y maanden voor Y machtigen.” Omdat de echte behoeften vaak op het eerste gezicht vaak niet duidelijk zijn, of die niet worden gedeeld door besluitvormers en deelnemers, moet ik ze zichtbaar maken.

De bevindingen leiden tot vragen over het ontwerp en de ontwikkeling van leertrajecten: hoe kan de taak binnen de gestelde termijn worden uitgevoerd? Is het zinvol om uitsluitend met e-learning te werken? Ik maak hier een storyboard en plan de juiste (niet de hipste) leermethoden.

Uiteindelijk moeten de deelnemers hun gemotiveerde leerdoelen bereiken, hun manier van denken duurzaam veranderen, hun vaardigheden verbeteren en beide stevig in hun bewustzijn verankeren. Hiertoe evalueren we regelmatig de methoden die in het team worden gebruikt. En we ondersteunen de deelnemers bij de overdracht van de praktijk

Hoe ben je tot deze taak gekomen?

Ik heb Instructional Design gestudeerd omdat ik de mix van psychologie en pedagogische elementen spannend vind. Op dit gebied kan ik mensen van alle leeftijden helpen vooruit en achteruit te gaan.

tonen

Welke functie helpt u het meest in uw dagelijks leven? Waarom?

Kritische vragen en analytisch werk helpen me enorm om de conceptuele taken onder de knie te krijgen. Bovendien is er veel empathie nodig om jezelf in de meest uiteenlopende perspectieven van deelnemers te plaatsen, maar ook in de besluitvormers.

Ik moet de echte, verborgen behoeften van verschillende mensen identificeren om een ​​geschikte leerreis te creëren.

Wat is de belangrijkste taak in uw werk?

Het brengt de DIE naar de klant of de beslisser – en vooral naar de deelnemers – de meest geschikte leerreis: naast de juiste leeromgeving moet ik bijvoorbeeld overwegen of leiderschap hiërarchisch vooraf bepaald is of lang in het bedrijf leeft.

Met welke mix van methoden – bijvoorbeeld workshop, bootcamp, blended learning, virtueel groepswerk en nog veel meer methoden – kan ik dat doen? Heb ik een didactisch wauw-effect nodig in de vorm van motiverende maatregelen? Of een element dat de deelnemers wakker schudt? En zo ja: in welke fase van het leertraject gebruik ik deze effecten voor optimale dramaturgie?

Er zijn nu veel verschillende leermethoden. Het is daarom belangrijk om de juiste mix samen te stellen, omdat: De formaten maken de deelnemer een actor in het leren. Een belangrijke factor hierbij is de leervaardigheid. Levenslang, zelfbepaald en sociaal leren worden steeds meer de focus van veel bedrijven.

Leerprogramma’s moeten intrinsieke nieuwsgierigheid wekken en leerlingen in staat stellen zich flexibel aan te passen aan nieuwe eisen en nieuwe vaardigheden te verwerven. Dit houdt niet alleen een sterke zelfreflectie in, maar ook de bereidheid om deel te nemen aan het veranderingsproces.

Beschrijf zo duidelijk mogelijk een project dat vooral indruk op u heeft gemaakt

In het ideale geval zullen we vanaf het begin deel uitmaken van het project met Instructional Design om de behoefte te identificeren en het leerprogramma van A tot Z te ontwerpen: bijvoorbeeld met modules die specifiek zijn afgestemd op de behoeften van de klant. Met bootcamp-concepten. Maar ook met evaluaties. Ze helpen me om te beoordelen of we nog op schema liggen. En ze geven me de kans om behendig te zijn in het huidige programma, vooral wanneer parameters veranderen.

Dit kan belangrijk zijn als de deelnemers intensiever groepswerk nodig hebben, omdat er een nieuw onderwerp verschijnt. Of als er behoefte is aan extra coaching of nog meer ondersteuning. Hoe vaker we evalueren, hoe beter.

Mijn werk staat centraal omdat …

… Instructieontwerp Biedt duurzame kennis en biedt mensen een unieke leerervaring. Ik ben gefascineerd door hoe mensen plotseling hun krachten bundelen en hoe teamwerk het gevoel van zijn bevordert. Plots beginnen de dingen die men eerder niet voor mogelijk had gehouden.

De grootste uitdaging is echter om mensen te motiveren om passie te ontwikkelen, een overdracht van praktijk te krijgen en een standvastige houding te veranderen die al jaren vastzit. Daarom moet het leren na de cursus niet voorbij zijn: idealiter blijf ik als instructief ontwerper met de studenten aan de bal.

Het doel: inzichten, attitudes en de nieuwe mindset internaliseren en zo de vonk in de organisatie dragen. Alleen op deze manier worden deelnemers de veranderaar voor continu leren en worden bedrijven leerorganisaties.

Op voorwaarde dat ze een leerstrategie hebben geïmplementeerd die door het bestuur of het management wordt ondersteund – en daarbuiten om het geleerde in praktijk te brengen en duurzaam te verankeren.

Als u geen educatieve ontwerper was bij AVADO, wat zou u dan zijn?

Ik zou waarschijnlijk een leraar zijn geworden en zou willen nadenken over hoe ik de lessen opnieuw zou kunnen ontwerpen en ook hier de digitalisering zou kunnen aansturen. Onlangs zag ik een bericht van een leraar die een SCRUM-methode probeerde met zijn studenten – iets dat ik ongelooflijk opwindend vind.

Ik zou ook overwegen hoe ik studenten actief zou kunnen betrekken bij het lesontwerp. In plaats van geprefabriceerde, rigide curricula, is het beter om nieuwe dingen te proberen, studenten te betrekken en op te pakken. Dus hun eigen belangen kunnen ook worden opgenomen.

Ook interessant: wat doet een … Chief Delivery Officer?

Teaserbild Nieuw

Minimale online of technische liefhebber?

Tinder vervangt de bar, Alexa de secretaresse. De digitale wereld is al lang één geworden met de echte wereld. Maar iedereen wil de realiteit niet geloven. Hoe zelfverzekerd beweegt u in het netwerkleven?

Doe de test hier

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *