How to: Storytelling

Oké, nu wordt het een beetje theoretisch (maar het zal snel voorbij zijn). Vroeger heette het ™ je moet op de een of andere manier iets crossmediaal doen. Dus wat bijvoorbeeld iets afgedrukt, dan een video op het net. Dit had soms grappige effecten, omdat je vaak het resultaat zag dat het op de een of andere manier iets was, wel geprobeerd. Iemand moest toen stoppen om een ​​video naar de tekst te maken, omdat: anders niets Crossmediales zou zijn.

De tijden zijn voorbij, godzijdank zou je willen toevoegen. Ondertussen praten we nog meer over verhalen vertellen. Toegegeven, er kunnen excessen zijn. Het is niet altijd een “verhaal”, dat over het hele netwerk kan worden verspreid. Dit verhaalidee biedt immers de mogelijkheid om verhalen te vertellen waar ze thuishoren. En u hoeft nergens dwangmatig naar te zoeken. Verhalen vertellen betekent niets anders dan om een ​​verhaal te vertellen in de juiste context voor het juiste apparaat, Klinkt eenvoudig. Maar dat is niet altijd het geval. Omdat je vaak faalt op een heel eenvoudige vraag:

Heb ik zelfs een verhaal?

Als je het verontwaardigde schudden van je hoofd na deze vraag bent gestopt, denk dan even na: het is een oude journalistieke wijsheid die je eerst moet voordat je iets op papier zet of waar dan ook allereerst welk verhaal je wilt vertellen , Er is niet veel veranderd in deze nog steeds ongelooflijk echte bies. Behalve dat het beantwoorden van deze vraag moeilijker is geworden. In het verleden volstond een eenvoudig “ja” of “nee”. Vandaag zou men moeten zeggen: hangt af van waarvoor. En voor wie En waarvoor. #

tonen

Andersom: moderne en digitale vertelling betekent niet alleen dat de inhoud van het verhaal rond moet zijn. Maar dat je het verhaal voor elk kanaal en voor elk apparaat moet heroverwegen. Logisch: Facebook is iets anders dan Twitter en dit is weer iets anders dan Instagram en dat is weer …

Een verhaal is dus niets anders dan een verhaal inhoudshaak. Een verhaal betekent dus niet dat kopiëren en plakken overal hetzelfde is, waardoor het op de een of andere manier een beetje passender is. Het feit dat kanalen en platforms verschillend zijn, heeft niet alleen te maken met karakterbeperkingen.

Wat wordt bedoeld met verhalen vertellen?

Vertel verhalen. Zo eenvoudig als moeilijk. Met informatie die ideaal hangt. Hiervoor moet deze informatie ook een waarde hebben. Daarom is het helemaal niet verkeerd om vrij banale vragen te stellen aan het begin van het vertellen: wie wil dit überhaupt weten en wat is er voor nodig om iemand te kennen?

Dit geldt met name als het gaat om contentmarketing, waarover de collega Karsten Lohmeyer anders hier op LEAD zeer deskundig schrijft. Zelfs met dit onderwerp gaat het niet alleen om het vertellen van verhalen waarin je min of meer onopvallend merknamen en andere reclame-uitingen kunt laten vallen. Vertel me een goed verhaal dat ik graag lees, zie, hoor. En dat komt op het juiste moment op het juiste apparaat op de juiste plaats.

Zoals ik al zei: zo gemakkelijk, zo moeilijk.

Wat heb ik hiervoor nodig?

Voor deze keer gaat het in deze ‘how-to’-aflevering bijna helemaal niet over technologie (daarvoor raad ik met een gerust geweten aan over alle eerdere afleveringen van deze kleine serie). In plaats daarvan hebben we het vandaag meer over inhoudelijke ambacht. Dus voordat we beginnen met het vertellen van verhalen, hebben we een paar ingrediënten nodig:

  • een hoofdpersoon (of meer)
  • een onderwerp, een vraag, een probleem dat langs deze hoofdrolspelers kan worden verteld
  • een conclusie, een oplossing, een conclusie

Zijn journalisten onder de lezers? Precies, klinkt in de basisvereisten zoals de goede oude reportage. In feite zijn de twee thema’s niet ongelijk. In beide gevallen gaat het niet alleen om het communiceren van feiten. Er zijn veel andere, waarschijnlijk veel geschiktere presentatievormen.

En iets anders heeft reportage en verhalen met elkaar gemeen: beide zijn geweldige kunst, als je het goed wilt doen.

Dus, en nu komt het punt dat je niet echt moet vermelden in een how-to-serie: je hebt ook verhalend talent en vaardigheid nodig. Je kunt dat tot op zekere hoogte leren, maar dat is alles wat je kunt. Niet voor niets zijn goede vertellers niet op elke straathoek te vinden, met goede reden zijn reportage-schrijvers een kostbaar, omdat zeldzaam goed. Hoe je zo’n juweeltje kunt worden, kan niet in een paar alinea’s worden beschreven. Elke training besteedt veel ruimte aan de reportage, het goede verhaal. En sommige mensen leren het nooit, sorry daarvoor.

Maar zelfs als je het grote verhaal niet zelf wilt of kunt schrijven: je moet tenminste de basisvereisten kennen voor een succesvolle briefing. Geen verhalen vertellen dus zonder goede hoofdrolspelers, geen rode draad, geen echte informatie-inhoud. Met al het andere verspil je gewoon je tijd en mogelijk het geld van je klant.

Op welke kanalen werkt storytelling?

In principe op iedereen. Dit vereist echter dat men bekend is met de werking en de speciale kenmerken van de kanalen, de terminals en de presentatievormen. Storytelling betekent niet dat elk kanaal wordt opgenomen nodig heeft. Het betekent ook niet dat een uitspraak een onderwerp op alle kanalen identiek moet behandelen. Bovenal hoef je niet alles overal tegelijkertijd te doen. Integendeel.

Heb ik een plan nodig?

Normaal gesproken zijn dergelijke vragen alleen retorisch: waarvoor hebt u in uw werk een plan nodig? De vraag rijst hier dus, want je hebt gewoon een heel goed plan nodig voor het vertellen van verhalen. Je streeft er eindelijk een strategisch doel mee na. En altijd als het gaat om strategie, moet je twee keer nadenken over wat je daar doet. Dus ja, absoluut: plan precies wie je wat wilt vertellen waar. En hoe en met wat. Video-savvy lezers weten dit: een echt en duidelijk storyboard is enorm nuttig.

Anders kom je weer in de oude mediaoverschrijdende val terecht en maak je verhalen ter wille van de geschiedenis.

Beveelt Jakubetz aan

  • In het digitale tijdperk is het natuurlijk vooral leuk om verhalen op een echt multimedia-manier te vertellen. Mooie voorbeelden zijn regelmatig te vinden bij WDR, die ook Pageflow gebruikte om goede software te ontwikkelen (die ook openstaat voor anderen)
  • U kunt ook goed werken met Adobe Pages of Atavist

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *