Samen meer bereiken: hoe de cloud digitale culturele verandering bevordert

Het bedrijfslandschap ondergaat radicale veranderingen: digitalisering is een revolutie in gevestigde bedrijfsmodellen en verandert steeds sneller hele sectoren. Sinds 2000 is bijvoorbeeld 52 procent van de bedrijven verdwenen uit de lijst van de 500 grootste bedrijven vanwege de digitale transformatie in de Verenigde Staten. We zijn getuige van een niet te stoppen culturele verandering: nieuwe beroepsvelden ontstaan, processen worden geautomatiseerd en de manier waarop we werken verandert fundamenteel.

Het digitale is geleerd en nu een gewoonte, de smartphone onze constante metgezel. Ongetwijfeld hebben computers en e-mail een revolutie teweeggebracht in onze communicatie- en werkmethoden. In veel bedrijven is er echter weinig echte beweging op weg naar digitalisering: belangrijke informatie en bestanden blijven in afzonderlijke silo’s en zijn niet beschikbaar voor werknemers. Een verwarrend aantal documentversies en gecompliceerde archiveringsstructuren maken de samenwerking onaantrekkelijk.

Het heeft een “nieuwe manier van werken” nodig

Om succesvolle producten en diensten te blijven leveren, moeten bedrijven actief bijdragen aan de verandering van de digitale cultuur. Hun innovatieve kracht kan alleen worden versterkt door beter gebruik te maken van het creatieve potentieel van elke werknemer.

tonen

Informatiestromen moeten worden vereenvoudigd en vaak spontaan gezamenlijk werk worden bevorderd. Dit werkt alleen met nieuwe, flexibele manieren van werken, waarmee ideeën snel kunnen worden ontworpen en ontwikkeld. Een “New Way of Work” -project ondersteunt deze ontwikkelingen op de moderne werkplek en ondersteunt ze actief. De introductie van nieuwe tools die specifiek zijn ontwikkeld voor betere samenwerking initieert de noodzakelijke culturele verandering in de organisatie.

De cloud bevordert digitale culturele verandering

Ongeacht de locatie en het apparaat is toegang tot alle relevante gegevens in de cloud op elk moment mogelijk. Het mobiele werkstation wordt een realiteit zonder het gedoe van het installeren van extra software, externe toegang tot het bedrijfsnetwerk of het bijwerken van licenties. Bovendien zijn veel werknemers uit hun privéleven al gewend om met cloud-gebaseerde tools zoals opslagoplossingen of e-mail in de browser om te gaan.

Naast mobiliteit hebben enterprise cloud-applicaties nog een voordeel dat ook duidelijk meetbaar is. Werknemers besteden maximaal acht uur per week aan het zoeken naar en verzamelen van informatie in plaats van hun daadwerkelijke taken. Als we ons afvragen hoe de digitale toekomst van ons werk eruit zou kunnen zien, is er een enorm potentieel voor optimalisatie daar.

Puur organisatorisch werk moet worden vereenvoudigd en daardoor worden versneld. Ons IT-werkstation, dat al lang over alle benodigde gegevens beschikt, moet ons actief ondersteunen bij administratieve taken, bij de evaluatie van gegevens en bij het beantwoorden van vragen. Dit geeft ons waardevolle tijd terug, die we kunnen wijden aan het creatieve en inhoudelijke werk. Kunstmatige intelligentie en machine learning, ingebouwd in de tools die dagelijks worden gebruikt, zijn hierbij de sleutel.

Zelfs vergaderingen krijgen nieuwe dimensies via de cloud. Videoconferenties kunnen snel en gemakkelijk op elk moment en vanaf elke locatie worden georganiseerd en extra deelnemers kunnen met slechts een paar klikken worden binnengebracht. Bovendien vereenvoudigt de uitvoering in de browser de technische component – extra programma’s zijn niet nodig. Op deze manier brengt videoconferencing collega’s van meerdere locaties samen om samen te werken en creatief te zijn. Logboeken van deze vergaderingen kunnen vervolgens samen worden gemaakt. Het gelijktijdig en in realtime werken aan een gemeenschappelijk document betekent dat alle teamleden tegelijkertijd hun gedachten kunnen vastleggen. Goede suggesties verdwijnen dus niet op de vergadervloer. Samenwerking geeft elk idee dus de ruimte om te groeien. Dat betekent meer innovatie en snellere resultaten.

Een illustratief voorbeeld: het marktonderzoeksbureau Nielsen. Over nationale grenzen en tijdzones heen worden projecten gezamenlijk verwerkt en processen geoptimaliseerd via de cloud. De samenwerking geeft medewerkers het gevoel dat ze deel uitmaken van een efficiënte coëxistentie. Het gevoel bij de 56.000 werknemers te horen is wereldwijd toegenomen.

Bovendien zien we dat iedereen in de organisatie oplossingsgerichte, verantwoordelijke en zelfverzekerde problemen aanpakt. Dit creëert het strategische voordeel voor bedrijven dat werknemers samen ideeën en strategieën sneller dan ooit ontwikkelen en implementeren. Collaboratieve tools in de cloud brengen collega’s dichter bij elkaar en creëren creatieve middelen. Nu moeten bedrijven deze culturele verandering initiëren. Omdat digitalisering van binnenuit begint.

Aan de auteur: Pascal Specht-Keller werkt sinds 2012 voor Google op het gebied van bedrijfsoplossingen. Hij is verantwoordelijk voor grote G Suite-klanten in de DACH-regio. Vóór Google was hij hoofd van een technologie-adviesafdeling. Specht-Keller behaalde een masterdiploma in computerwetenschappen aan de ETH Zürich en een MBA aan de Kellogg School of Management in Chicago.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *