Hoe de steden van de toekomst eruit zullen zien

Onze planeet zit in de problemen. En de meeste mensen zijn het daar nu mee eens. Er is een groeiende consensus dat bevolkingsconcentratie in dichtbevolkte, duurzame stedelijke gebieden een mogelijke oplossing voor het probleem is.

We zullen snel genoeg ontdekken dat al in 2050 tweederde van de mensheid in steden zal wonen – veel van hen in zogenaamde megasteden met 10 miljoen inwoners en meer.

Natuurlijk gaat het niet alleen over hoe deze steden duurzaam kunnen worden gemaakt, maar ook de moeite waard om te leven. Dit zal niet gemakkelijk zijn als we allemaal samenleven in een kamer die slechts ongeveer twee procent van het aardoppervlak uitmaakt.

Los de uitdagingen van moderne steden op

Gelukkig laat Havas Media Group ‘New Cities, New Lives’ onderzoek zien dat bestaande en toekomstige technologieën in staat zijn de grote uitdagingen van de moderne steden van vandaag op te lossen – zoals files, onvoldoende parkeren en openbaar vervoer en andere alledaagse types ergernissen.

tonen

Apps zoals Pango of Pavemint, die het gemakkelijker maken om parkeerplaatsen te vinden, zijn de laatste jaren opgekomen.

We hebben ook gezien dat particuliere bedrijven projecten overnamen die vroeger gemeenschappelijke taken waren. PaveGen ontwikkelt straatstenen voor voetgangerspaden in het VK om energie van voetafdrukken van mensen om te zetten in kleine hoeveelheden elektrische energie, bijvoorbeeld voor straatverlichting.

In Duitsland transformeert ubitricity straatlantaarns in laadstations voor elektrische auto’s.

45 A9273 Lr Ubi
Smart Cable (Foto: ubitricity)

En het CityBridge-consortium van New York transformeert de hele metropool in een landelijke wifi-zone.

Ook interessant: E-Scooter: slim tegen de file

Toronto met “de eerste door internet gebouwde buurt”

Naast deze geconcentreerde verbeteringen zien we nu al de eerste fase van echte Smart Cities. Alle ogen zijn gericht op Canada, waar Sidewalk Labs (een uitloper van Google’s moederbedrijf Alphabet) de revitalisering van de waterkant van Toronto aan Lake Ontario aankondigde, waarnaar de planners zelf verwijzen als “de eerste door internet gebouwde buurt”. Er werd veel beloofd, waaronder modulair ontwerp, zelfrijdende shuttles, digitale kiosken en LED-gecertificeerde huizen en gebouwen.

Voor velen van ons is het idee van een volledig gerealiseerd Internet of Things (IoT) – inclusief echt digitaal verbonden steden – datgene waar dromen van worden gemaakt. Welke Marvel-fan heeft er niet aan gedacht hoe handig het zou zijn om de persoonlijke assistent van Tony Stark, J.A.R.V.I.S, te hebben die al het gedoe op de achtergrond uitvoert terwijl je in alle rust kunt werken.

Je favoriete latte uit je favoriete coffeeshop? Al besteld en betaald. De trein die je moet nemen? Ga langzaam, hij is acht minuten te laat. Als we echt volledig verbonden zijn via het IoT, kunnen we gemakkelijker overal werken, meerdere dingen tegelijk doen, verbonden blijven met de belangrijke mensen in ons leven en alle verantwoordelijkheden op ons nemen.

Een slim huis, een slimme buurt, een slimme stad

Maar slimme steden werken alleen echt als ons huis het kan bijhouden. Velen raken gewoon verzand met de nieuwste (en niet zo nieuwe) thuisgadgets. Ze vertrouwen op Amazon Echo of Google Home voor een groeiende lijst met functies (“Alexa, vertel Furbo om Baron von Lanzelot te dienen”) op CubeSensors om de luchtkwaliteit thuis of op de WeMo te controleren -App om de temperatuur op de slimme pot aan te passen, omdat we nog steeds in de file staan.

Ons huis is niet alleen ons heiligdom, maar ook een zorgvuldig gekalibreerd en zeer gepersonaliseerd ecosysteem aangepast aan ons alleen of enkele andere mensen. Of in ieder geval zal het snel zijn.

Hoezeer ik ook uitkijk naar het vooruitzicht om in een slimme stad te wonen, ik ben des te ongeduldiger voor de dag dat mijn Roomba niet alleen de wollige muizen verwijdert, maar ook zorgt voor de was, de vuile vaat en mijn belastingaangifte – men mag nog steeds dromen.

Een intelligent huis, een slimme buurt, een intelligente stad – zo kunnen we de manier waarop we leven geleidelijk opnieuw definiëren. En we kunnen het doen op een manier die het leven op onze planeet een beetje meer ontspannen maakt.

Ook interessant: wanneer slimme steden booming zijn

Over de auteur: Greg James was partner en hoofd van de inhoud voor het bureau Cake, dat in 2008 door Havas werd overgenomen. Hij werd gepromoveerd tot US Managing Director van de Cake Group in 2010 en trad in 2013 in dienst bij Havas Media als Chief Strategy Officer Noord-Amerika. In 2018 werd hij, na nieuwe Amerikaanse deals en bekroonde campagnes voor LVMH, Vodafone, Nintendo en Coca-Cola, de Global Chief Strategy Officer van de Havas Media Group.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *