Duitsland is te succesvol voor digitalisering

Ondertussen hebben we een nieuwe federale overheid en dit zou deze keer echt moeten gaan met digitalisering. Dat horen we graag, maar we geloven er niet echt meer in. Hoewel het nieuws zich heeft verspreid dat de toekomst van het land afhangt van hoe goed we de digitalisering beheersen, verandert Duitsland alleen in een slakkengang.

Ik heb de indruk dat de afdruk gewoon ontbreekt. We hebben bijna volledige werkgelegenheid in Duitsland en exporteren zoals de wereldkampioenen. Dat belemmert op de een of andere manier het zicht op de echte uitdagingen. Hoewel het duidelijk moet zijn dat dit niet altijd zal doorgaan, worden inspanningen in zowel het bedrijfsleven als de politiek volledig vermeden. Het is duidelijk dat de ogen gericht zijn op Frankrijk, waar president Macron digitalisering stimuleert en het land probeert te brengen.

Waar water en elektriciteit is, moet er breedband zijn

Wij zijn zeer voorstander van stabiliteit en consensus in Duitsland, maar we kijken al 20 jaar met verbazing toe hoe digitalisering de ene economische sector na de andere fundamenteel verandert en hoe de coördinaten van de samenleving verschuiven. Als we de status-quo willen behouden, kunnen we er niet langer naar kijken, we moeten handelen.

tonen

Er zijn meer dan genoeg onderwerpen. Natuurlijk hebben we breedband breedband nodig, van de Halligen tot de Zugspitze. Waar stromend water en elektriciteit is, moet er ook breedband zijn, het ziet er zo gemakkelijk uit. Maar ik weet heel goed dat zo’n eenvoudige zin meteen een contradictie veroorzaakt, want dat is een grote investering, omdat op dit moment niet allemaal zulke grote bandbreedtes nodig hebben, omdat het tot dusverre zo ging en omdat het überhaupt ging. We zien deze argumenten steeds opnieuw, ongeacht of breedband, digitaal onderwijs of digitale staat. Waarom zou men veranderen wat op die manier werkt? Je hebt niet zoveel administratieve procedures, waarom zou je alles met veel moeite digitaliseren om wat tijd te besparen?

Omdat we ook in de toekomst een aantrekkelijk land moeten kunnen blijven. Dit omvat overal een snel netwerk, maar ook een administratie die is afgestemd op de behoeften van de mensen en waarmee u zijn autoriteiten digitaal kunt doen met een paar klikken en vegen. In Duitsland zijn we echt goed in het creëren van kosten die onnodig zijn, maar die de afgelopen decennia zijn ontstaan ​​of nooit anders zijn geweest. Als gevolg hiervan zijn we eenvoudigweg niet langer up-to-date op veel gebieden en raken we daarom steeds meer achter, omdat andere landen de problemen van de toekomst sneller aanpakken.

Bezetters blokkeren de digitalisering in Duitsland

U moet bijvoorbeeld het idee doorspelen wat er zou gebeuren als u uw belastingaangifte zou kunnen doen in Duitsland, zoals in Estland. Daar berekent de staat wat u moet betalen en stuurt de belastingaangifte vooraf per e-mail. De meeste Esten klikken gewoon op “ja” en zijn dan klaar met de belastingaangifte. In Duitsland doen we dit om zoveel mogelijk mensen te betrekken, van de individuele burgers die gegevens moeten verzamelen, via de belastingadviseurs tot de ambtenaren van de belastingdienst, die de belastingaangifte controleren. Als je dat radicaal zou veranderen, zou er enorme weerstand zijn. Dit kan op een groot aantal gebieden worden gespeeld, natuurlijk in de gezondheidszorg, in het gemeentebestuur, in verzekeringsmaatschappijen, in grote bedrijven, waar veel bedienden en bedienden zijn. Kunstmatige intelligentie en machine learning zullen deze banen in de nabije toekomst overbodig maken.

Duitsland kan deze ontwikkeling niet stoppen, maar we moeten het vormgeven. Zodat we de overgang zo compatibel mogelijk kunnen maken. Maar als we niet bewegen, maken anderen die overgang voor ons. Wat dat betekent, hebben we de afgelopen 20 jaar duidelijk gezien. De libertaire ideeën van Silicon Valley zijn slechts gedeeltelijk compatibel met onze concepten van de samenleving en de sociale markteconomie.

China zal $ 2 miljard investeren om een ​​gigantische cluster voor kunstmatige intelligentie te bouwen, omdat China daar de wereldwijde marktleider wil worden. De kanselier voert gesprekken met deskundigen omdat de federale overheid kunstmatige intelligentie als een onderwerp van de toekomst beschouwt. Maar we zijn niet verder en opnieuw kijkt Duitsland toe hoe andere landen feiten creëren. We zijn gewoon te goed.

Lumma Nico
(Foto: Nico Lumma)


Aan de auteur: Nico Lumma is managing partner van start-up bedrijf next media accelerator. Hij behoort als business angel, ondernemer, auteur en mede-oprichter en co-voorzitter van de netwerkbeleidsvereniging D64 tot de beroemdste figuren in de Duitse digitale scene.

Ontvang het laatste LEAD!

De bouwplaatsen van digitalisering hebben zowel politici, burgers als activisten in dienst. In het huidige nummer van LEAD vertellen politici zoals Jan Philipp Albrecht en andere ontwerpers ons over welke bouwplaatsen de huidige federale overheid met spoed moet aanpakken. LEAD 02/18 is verkrijgbaar bij de kiosk, als e-paper of als abonnement. Zie meer verhalen over digitale geschiedenis op # 2021.

400X360 Website Lead juni

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *