Medewerkers digitaal de moeite waard

Het aantal zoekwoorden is groot als het gaat om digitale innovaties. Klantervaring, digitale werkplekken, internet der dingen, digitale marketing – de lijst kan vrijwel naar believen worden voortgezet. Het is goed dat de discussie in Duitsland is aangekomen. Minder goed, het is gereedschapsgericht.

Simpel gezegd, iedereen praat over de nieuwe boor en een deel over het gat in de muur – maar de vakman wordt nauwelijks genoemd. In de toekomst is het zonder voldoende gemotiveerd en competent personeel niet voldoende voor duurzaam economisch succes in de bedrijven.

Het motto van het uur moet zijn: “Mens EN Machine” – dat werd al duidelijk aangetoond door een studie van Avanade in 2017. Medewerkers blijven dus een sleutelrol spelen en moeten zich volledig vertrouwd maken met het onderwerp.

Bedrijven moeten hun werknemers digitaal machtigen

Natuurlijk zullen de rollen en activiteiten in deze cursus veranderen. Afgezien van de grotendeels ongegronde angst voor minder banen, vereist dit verdere ontwikkeling van de teams. Dit betekent ook dat mensen steeds vaker de noodzaak accepteren om hun eigen comfortzone te verlaten. Stilstand heeft in de toekomst veel meer fatale gevolgen dan in de afgelopen 20 of 30 jaar.

tonen

Echter, het vermogen om uitdagingen die inherent zijn aan ons mensen te accepteren en te beheersen, dus we moeten niet bang zijn. Daarom is het belangrijk om de positieve aspecten van transformatieve processen te zien: repetitieve routine-activiteiten zullen minder worden, zodat er meer ruimte is voor creatief denken en goede service.

Om bedrijven in staat te stellen het potentieel van het concept “menselijke EN machine” volledig te benutten, moeten ze hun werknemers echter digitaal inschakelen. En hier ontbreekt het nog steeds duidelijk.

Ook interessant: waarom de digitale symbolische politiek van de oude economie faalt

Gevolgen – maar wie?

Marktonderzoeksbureau Incisiv heeft verschillende interviews gehouden met Duitse, Britse, Amerikaanse en Franse retailers op beslissingsniveau als onderdeel van een kwalitatief onderzoek van Avanade. In het onderzoek werd schokkend duidelijk dat 95 procent van de ondervraagde bedrijven een te lage investering in geschikte technologieën en verandermanagement heeft gedaan.

Het grootste obstakel was overigens niet het IT-budget, maar het onvermogen om een ​​meetbaar rendement op de investering te behalen. De onderzochte steekproef bestaat uit een breed scala aan bedrijfstypes, van supermarkt tot consumentenelektronica tot gezondheids- en woningmeubilair van alle soorten. Alle verticale bedrijfsgebieden worden dus getroffen door dit gebrek aan empowerment van werknemers.

De vraag werd samengevat in termen van wat het betekent om moderne hulpmiddelen en training te gebruiken voor de werknemers in de winkels of hun bekwaamheid – in de voorhoede, in direct klantcontact. Het resultaat geeft reden om te denken: volledig 95 procent van de respondenten kan worden ingedeeld in de categorieën “volgers” of “laatkomers”.

Dit roept de vraag op: wie moet er eigenlijk worden gevolgd? En realistisch gezien moet worden aangenomen dat de resterende magere vijf procent nergens de beste oplossing heeft gevonden, die als volwaardig rolmodel kan dienen.

Waar het precies haakt

De laatkomers hebben veel in te halen om hun werknemers samenwerkings- en productiviteitsoplossingen te bieden. Leiders hebben een empirisch bewezen hogere kans op succes en de medewerkerstevredenheid is groter; dit betaalt zich uit in ongeveer een kwart lagere fluctuatie.

Deze toonaangevende bedrijven slagen erin mobiele applicaties aan hun teams te leveren – geïntegreerde analysemogelijkheden van deze applicaties voegen aanzienlijke waarde toe aan gebruikers in hun engagement voor eindgebruikers.

De relevantie van deze aspecten wordt geïllustreerd door een ander cijfer: een retailbedrijf dat in het enquêtejaar 2017 een omzet van ongeveer $ 1 miljard rapporteerde, concludeerde dat het een fictief omzetverlies van $ 110 miljoen per jaar had. De “Frontline Employee Experience” is daarom direct bepalend voor de gebruikerservaring.

Slimmer werken, meer verkopen, betere service mogelijk maken – dit drietal klinkt nog steeds veel te zeldzaam in de meeste retailbedrijven. De weinige leiders worden gekenmerkt door bovengemiddeld succes met deze maatregelen: gedetailleerde informatie en bestelgeschiedenis van hun klanten, bedrijfsbrede transparantie in voorraad voor optimaal magazijnbeheer en handige gebruikersbegeleiding voor het kopen en retourneren van goederen.

Als achterblijvers en volgers hier achterlopen, kunnen ze een aanzienlijke omzetwinst realiseren: een verhoging van de klanttevredenheid met meer dan zes procent is dus mogelijk. De productiviteit kan met ongeveer vier procent toenemen – wat als weinig klinkt, is volgens de rendementen een behoorlijk relevant aantal.

Empower medewerkers is de moeite waard

Samenvattend, het potentieel dat schuilt in het empowerment van medewerkers, toont aan dat bedrijven consequent focussen op de introductie van de juiste tools en training voor hun teams, waardoor de winstgevendheid met maximaal tien procent toeneemt.

Op dit punt moet nogmaals worden herinnerd aan het totale rendement in de handelsactiviteiten – een dergelijke winst zou zeker goed zijn op een bepaald balansoppervlak. Eén ding is duidelijk: de handen op de schoot leggen en klagen over de almacht van grote bedrijven, die uiterst succesvol zijn in online handel, zal geen positieve verandering veroorzaken.

De bedrijven moeten zelf actief worden. Het betekent ook niet wachten op het perfecte rolmodel, maar iets wagen, experimenteren, leren. Onthoud nogmaals een noodzakelijke mentaliteitsverandering. Meer dan ooit is ondernemersmoed nodig om digitalisering te riskeren.

Ook interessant: hiërarchieën zijn goed – zolang de baas een dienstverlener wordt

Over de auteur: Robert Gögele is General Manager bij Avanade en verantwoordelijk voor de bedrijfsontwikkeling van het bedrijf in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland. Bovendien is de ontwikkeling van de strategische alliantie van Avanade met Accenture en Microsoft een van zijn belangrijkste verantwoordelijkheden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *