Apples boze verrassing

Iedereen die uiterlijk bij de geboorte van de iPod of de nieuwste versie van de iPhone een behoorlijk aantal Apple-aandelen heeft gekocht, is vandaag miljonairmiljonair. De afgelopen jaren kende het verloop van het beurspapier van Apple maar één richting – steil omhoog. De groep kondigde elk kwartaal nieuwe recordcijfers aan, de beursspelers juichten om de drie maanden toe. Op 29 januari volgen de volgende cijfers de belangrijke kerstactiviteit (oktober tot december 2018).

Onlangs bedroeg het aandeel $ 154 (ongeveer 136 euro), hoewel ver van hun vorige recordhoogte van 233 dollar (196 euro) in oktober, maar wat er de afgelopen nacht gebeurde in de recente bedrijfsgeschiedenis van Apple – en vooral in de geschiedenis van de iPhone – een historische pauze.

2 januari 2019 – een incisie in de geschiedenis van het bedrijf

Apple besloot een ongebruikelijke maar noodzakelijke stap te zetten. Het bedrijf heeft een officiële ‘brief van Tim Cook aan de aandeelhouders’ in zijn newsroom geplaatst, waarin alle persberichten zijn verzameld, en de handel op zijn aandelen al vóór de sluitingsbel op de Amerikaanse effectenbeurs heeft opgeschort om een ​​prijsbeving te voorkomen.

tonen

De kernboodschap van Cook op 2 januari 2019, een aflevering in de bedrijfsgeschiedenis van Apple: Apple moet de beurs 27 dagen voor de officiële aankondiging van de werkelijke cijfers waarschuwen dat de Groep haar eigen voorspellingen voor november voor de volgende financiële resultaten niet kan houden , Vooral omdat de verkoop van de iPhone lager was dan verwacht door Apple.

1997: “Het deksel van de kist sluit”

Wanneer was het laatste slechte nieuws voor Apple-aandeelhouders? Antwoord: 1997, een paar weken na de terugkeer van Steve Jobs in de groep. Het bedrijf was failliet en CNN-technologieanalist Gene Glazer zei: “De nagels hebben de kist van Apple nog niet geraakt, maar het deksel van de kist gaat dicht.”

Het kwam anders. Jobs herstructureerde Apple en bracht de groep met de uitvinding van iPod, iPad, iMac en vooral iPhone op weg naar succes. Bijna tot vandaag. Maar het verlagen van de voorspelling 21 jaar na het masterplan van Jobs om een ​​failliet bedrijf te redden, is nu een grote en negatieve klap.

Ook interessant: Status Pro: de nieuwe iPad in de LEAD-test

Een nieuwe blik op de nieuwe voorspelling

Cruciale factor van het Cook-bericht is de correctie van de voorspelde omzet in de feitelijk bijzonder lucratieve kerstbusiness (oktober tot december 2018), die Apple weer wilde voeden met iPhone XS, iPhone XS Max, iPhone XR, iPad Pro en Apple Watch Series 4.

Cook corrigeerde de oorspronkelijke voorspelling gisteravond van $ 89 tot $ 93 miljard tot $ 84 miljard. Zoals verwacht, blijft de brutomarge rond de 38 procent. “Overige baten en lasten” stegen echter van $ 300 miljoen naar $ 550 miljoen.

Lead 3 Innovation Management 1200X1200 Vr

Duurzaam en innovatief

Alle bedrijven moeten gelijke tred houden met digitale transformatie. Iedereen wil het. Waarom is het voor velen zo moeilijk? De beproefde wordt opgegeven voor de onzekerheid van het nieuwe. Laat een innovatiecoach in LEAD Bookazine 3/2018 uitleggen waarom innovatief betekent succesvol blijven in de toekomst.

Bestel nu

Tot 1649 euro voor het duurste nieuwe iPhone-model

De verklaring van Cook dat er “minder iPhone-upgrades zijn dan verwacht” zou aandeelhouders en Apple-critici rechtop moeten laten zitten en kennis moeten nemen. Apple verwacht recordverkopen in de VS en Duitsland. Maar alleen de Chinese markt brak.

Immers, was het vanwege de steeds stijgende prijzen dat klanten steeds vaker hun toevlucht namen tot oudere modellen, of zelfs hun iPhone van vorig jaar hielden? Apple vraagt ​​tot 1649 euro voor zijn duurste model, de iPhone XS Max met 512 GB opslagruimte. Meer dan 1500 euro voor een smartphone – een prijs die twee of drie jaar geleden ondenkbaar leek en toch werkelijkheid werd.

Ook interessant: LEAD-test: tien goede redenen voor de iPhone XR

Smartphone-markt is oververzadigd

Of zouden klanten zelfs bereid zijn geweest om een ​​dergelijk bedrag uit te geven, maar zagen ze geen specifieke aankoopprikkel in de nieuwe functies? In de komende dagen moet veel speculatie zijn. Eén ding is duidelijk: de smartphonemarkt is over het algemeen oververzadigd. Bij geen enkele smartphoneprovider bestaan ​​al jaren baanbrekende functies – alleen (goede) verbeteringen in detail. Iedereen die zo nu en dan foto’s maakt, kan met de iPhone 7 uitstekende foto’s maken.

Gunstige batterij-uitwisseling heeft kennelijk velen ervan weerhouden nieuw te kopen

Apple wijst zelf op de redenen voor het corrigeren van de aantalprognoses op vele economische gronden. Cook spreekt natuurlijk niet over de prijzen van iPhones in zijn open brief aan de aandeelhouders. Hij noemt als een van de redenen voor de iPhone-verkoop, inclusief het reparatieprogramma voor batterijen, dat Apple had gelanceerd.

Voor 29 euro kon de batterij van een smartphone tot eind 2018 worden vervangen. Een belachelijke prijs die honderdduizenden gebruikers van oudere iPhones waarschijnlijk hebben gebruikt om hun oude iPhone van nieuw sap te voorzien – in plaats van een nieuw model te kopen.

Wereldwijde economische crisis

Cook noemt ook redenen waar Apple (vanuit Apple’s oogpunt) niet verantwoordelijk voor is, maar waarmee de groep noodzakelijkerwijs moet leven: de verschillende timing van iPhone-lanceringen had de vergelijking met vorig jaar beïnvloed. De sterke Amerikaanse dollar zorgde volgens Cook voor “tegenwind”. Er waren, zoals Cook toegaf, knelpunten op Apple Watch Series 4 en iPad Pro. En alleen in China is Apple verzwakt. Bovendien, volgens Cook, de “zwakke economie in sommige opkomende markten”.

Kan alles zijn. Maar veel Apple-tegenstanders hebben recentelijk het “gebrek aan innovatie” van de groep bekritiseerd. Slechts een klein bordje, maar niet goed voor veel waarnemers: in september 2017 had Apple een innovatieve drievoudige oplaadmat aangekondigd genaamd AirPower “voor 2018”. Het bestond niet tot 31 december. Apple heeft er geen woord over gezegd. U kent het bedrijf dus eigenlijk niet in de afgelopen 20 jaar.

“Apple hangt aan de iPhone-druppel”

Aandeelhouders kijken echter vooral naar het premiumproduct van Apple: de iPhone, het hart van de groep – hoewel het servicesegment met services zoals Apple Music, producten zoals de extreem succesvolle AirPods of abonnementsservices blijft groeien. De inkomsten van Apple, volgens analisten altijd in de afgelopen jaren, “hangt af van de druppel van de iPhone”. En wanneer de iPhone hoest, dus “minder verkocht dan verwacht”, krijgt Apple griep.

Afgezien van de ongewoon nerveuze pre-ambassade boodschap van Cook dat hun eigen voorspellingen niet worden gehaald, is nu noch de val van het Westen noch de val van Apple te klagen. Het bedrijf verzamelt $ 130 miljard in contanten en aandelen zijn al jaren teruggekocht – altijd een positief teken van het geloof van de groep in zijn eigen kracht.

Basisteken al voor Kerstmis

En natuurlijk is het deze keer. Hoe dan ook, als je in de slotconclusie van Cook tussen de regels leest: Apple heeft “vertrouwen als nooit in termen van de fundamentele sterke punten van ons bedrijf” en “vertrouwen in onze pijplijn van toekomstige producten en diensten.” En natuurlijk is Apple volgens Cook “innovatief als geen ander bedrijf ter wereld, we zullen onze voet niet van het gas halen”. Hij vervolgde: “Je kunt de macro-economische omstandigheden niet veranderen, maar we nemen andere initiatieven om onze resultaten te verbeteren.”

Apple heeft al een week voor Kerstmis plaatsgenomen voor een nieuw initiatief. Bij nader inzien werd de open brief aan de aandeelhouders hier aangekondigd, toen Apple deze banner bovenaan zijn homepage pakte:

“iPhone XR vanaf € 579. iPhone XS vanaf € 879. Ruil uw huidige iPhone in voor een nieuwe in een Apple Store bij u in de buurt.”

Het was al duidelijk dat de iPhone-kerstactiviteiten niet gingen zoals verwacht. Speciale prijzen van Apple, die in de jaren daarvoor nooit hadden bestaan. Van een week voor kerstavond 2018 maar nu al.

Nieuwe maatregelen gepland

In de toekomst wil Apple blijkbaar doorgaan op deze “ruilhandel”. Eerder die avond verscheen Tim Cook op het Amerikaanse CNBC-kanaal en zei dat Apple zich echt zou concentreren op dingen die het kan regelen, toekomstige verkopen via inruilprogramma-marketing, maandelijkse prijsopties en meer Focus op diensten in de winkel. “

“De verwachtingen van Apple moeten hoog zijn”

Of dit de iPhone-omzet en -inkomsten weer op het goede spoor kan brengen, zullen de volgende (traditioneel eigenlijk rustiger) maanden moeten blijken. Tim Cook verzekert tenminste dat het zal lukken: “De verwachtingen van Apple zijn hoog omdat ze hoog moeten zijn, we zijn vastbesloten om deze verwachtingen elke dag te overtreffen, het is altijd Apple’s manier geweest en het zal altijd zijn. ”

Betoverende woorden na Cook’s “Brief aan de Aandeelhouders”, die de effectenmakelaars waarschijnlijk vanmiddag krachtig zullen straffen bij de opening van de aandelenmarkt in de VS. Te diep is de steek van teleurstelling en de angst voor oververzadiging van de iPhone na 21 jaar – waarin het bijna alleen maar bergopwaarts ging bij Apple.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *