Hoe digitalisering de donatiemarkt op zijn kop zet

Vanwege de digitalisering komt de geldstroom niet langer alleen ten goede aan grote hulporganisaties en -instellingen, maar ook aan kleine sociale projecten, lokale sportclubs of personen die zwaar zijn getroffen door het noodlot en ondersteuning nodig hebben.

Jeannette Gusko, Senior Regional Manager van Duitstalige landen bij GoFundMe, sprak met LEAD over hoe de donatiemarkt de komende jaren zal veranderen. GoFundMe is momenteel het grootste online donatieplatform ter wereld – in het najaar van vorig jaar werd de portal ook in Duitsland gelanceerd. Gusko was er vanaf het begin en tekent een positief evenwicht.

“In Duitsland bestond er al een sterke donatiecultuur”

De mogelijkheid om digitaal te doneren lijkt goed te zijn ontvangen: volgens Gusko hebben Duitse donoren in de afgelopen negen maanden net zoveel verzameld als in de twee voorgaande jaren. Er zijn duizenden campagnes en tienduizenden donoren. De grootste categorieën zijn noodhulp, liefdadigheids- en medische campagnes. Wereldwijd heeft GoFundMe tot nu toe vijf miljard dollar opgehaald (ongeveer 4,4 miljard euro).

In Duitsland zijn de donatiestromen relatief gelijk verdeeld over alle deelstaten. Volgens Gusko komen campagnestarters en donoren uit zowel stedelijke als landelijke regio’s. “In Duitsland was er al een sterke cultuur van donaties en veel mensen doen vrijwilligerswerk. Tegelijkertijd groeit het begrip van sociale netwerken en wint informatie over rampen snel terrein. ”

tonen

Ook interessant: Letsact: Verander de wereld met een app

Dus, na de dodelijke aardbeving in Indonesië eind september 2018, werd onmiddellijk een reeks donatiecampagnes gestart. Duitsers die in Indonesië wonen of een hechte band hebben met de regio van ongeluk, riepen op tot donaties en vroegen om hulp.

Hier zijn enkele voorbeelden: Een jonge vrouw uit Nedersaksen, die nu in Indonesië woont, vraagt ​​om donaties voor hulporganisaties die lokale slachtoffers ondersteunen.

En studenten en wetenschappers van de Universiteit van Göttingen, die getroffen families kennen via gezamenlijke onderzoeksprojecten met de Tadulako University in Palu, konden meer dan 16.000 euro inzamelen.

Gaan mensen in de toekomst meer doneren?

Deze voorbeelden laten ook zien dat de donatiemarkt is veranderd. Individuen komen steeds meer naar voren. In plaats van een abstracte achtergrond te bieden voor rampenbestrijding, gaat het geld steeds meer naar particulieren en concrete projecten.

Deze vragen vrienden, familie en collega’s om donaties of om hun campagne te delen op de sociale netwerken, waar ze in het beste geval steeds grotere kringen trekken. Mensen leren via sociale media over projecten en regio’s die ze voorheen niet kenden. “Het ontwikkelt een gevoel van solidariteit en het voelt niet meer als een donatie, maar meer als een beetje hulp voor een vriend,” zegt Gusko. Het voorspelt ook dat mensen in de toekomst meer zullen doneren.

Een levendig voorbeeld hiervan is de meest succesvolle campagne tot nu toe in Duitsland – “Red mijn kleine broertje Elias”. Over hen kon meer dan 155.000 euro worden ingezameld. Achtergrond: De 28-jarige student Elias, die tijdens een vakantie in Thailand een ernstig ongeval had, had dringend behoefte aan dure behandelingen en een ziekenvervoer naar Duitsland, maar had geen buitenlandse verzekering. Vooral de Frankfurters – samen met hiphopgrootheden zoals Kool Savas of het aanhoudingsbevel – hielpen Elias. Met het geld kon de 28-jarige worden behandeld en teruggestuurd naar Duitsland.

De familie van Elias hield de donoren op de hoogte van updates, bedankte hen voor hun steun, beschreef de nare situatie van Elias in detail en toonde foto’s van de ernstig gewonde student. De community kon deelnemen aan het herstelproces van Elias. Bovendien gaven de starters van de campagne de rekeningen van het ziekenhuis vrij en vertrouwden ze erop dat het geld op dezelfde manier werd besteed.

De media hebben het verhaal opgepikt – zoals vaker gebeurt wanneer de campagnes wijzen op een sociaal probleem. Dit omvat bijvoorbeeld het geval van Marlies Krämer, die geld inzamelt om gerechtelijke stappen te ondernemen tegen de spaarbank, omdat zij klant wil worden genoemd.

De campagne van de cartoonist Tobias Vogel na de extreemrechtse incidenten in Chemnitz was ook zeer succesvol. Met zijn actie ‘Pride chain against Nazis’ scoorde hij meer dan 18.000 euro voor de Saxon Refugee Council.

Een app voor het donornetwerk

“Vertrouwen is erg belangrijk bij het doneren”, legt Gusko uit. “Natuurlijk willen mensen weten wat er met hun geld gebeurt, ze willen transparantie. Veel starters van campagnes wijzen er daarom op waar het geld naartoe gaat. “Bovendien heeft GoFundMe een systeem ontwikkeld om ervoor te zorgen dat het geld alleen wordt gebruikt voor het doel waarvoor het is verzameld. Anders zouden de donoren van GoFundMe hun geld terugkrijgen.

Het online platform wordt nu gezien als een netwerk: er is een app die campagnestarters helpt bij het beheren, maar ook donoren op de hoogte houdt van updates. Als je wilt, kun je reageren op donaties en harten geven. En als een actie meer oplevert dan geschat, kunnen campagnestarters een stem uitbrengen over hoe het teveel moet worden uitgegeven. Bovendien heeft een team onlangs de campagnestarters ondersteund om de meest succesvolle oproep te starten.

Online donatieplatforms zoals GoFundMe of Leetchi, Betterplace, HelpDirect, Kickstarter en Change.org bieden nieuwe manieren om te communiceren en geven donoren het gevoel meer controle te hebben over het donatieproces. Er is een zogenaamde democratisering van de donatiemarkt. Instellingen raken steeds meer achterhaald, terwijl individuen actiever zijn dan de belangrijkste actoren.

Maar ze verzamelen vaak geld voor een hulporganisatie – net als Tobias Vogel voor het helpen van vluchtelingen. “Velen zijn op zoek naar donaties in plaats van een verjaardagscadeau of komen samen met vrienden om geld in te zamelen voor een specifiek goed doel,” zegt Gusko.

Veel dingen die in het verleden niet mogelijk waren, zouden het onderwerp kunnen zijn van een donatiecampagne via de online platforms: “Nu komen gebieden als sportpromotie, die vaker onder de radar van de traditionele donatiemarkt staan, naar voren”, legt Gusko uit. “Dit maakt de inzet concreter en tastbaarder. Donaties worden steeds meer een onderdeel van het dagelijks leven. ”

Ook interessant: 5 startups van vrouwen die de wereld een beetje eerlijker maken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *